Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Wątek: Kit 350D - wady i zalety + zamiennik

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

jak sie zna wady/"zalety" kita to daje rade.

np. to zrobilem kitem: http://www.digart.pl/zoom/220029/Rajd_Barum_2005.html
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Świetnie spanoramowane speed555. Przeszkadza mi tylko mocno zabałaganione tło i jakaś linia napowietrzna - takie bzdety mocno odwracają uwagę od głównego tematu.

Wracając do tematu wątku, to powiem Wam, co mnie ostatnio nawiedziło

Tydzień temu zebrało mi się na wspominki i dorwałem się do oglądania zdjęć jeszcze ze szkolnych i studenckich wypadów.
    Moim podstawowym i jedynym sprzętem fotograficznym był, wówczas już przestarzały (lata 80. i początek 90.), całkowicie manualny Zenit E z przedpotopowym światłomierzem umieszczonym nad obiektywem + Helios 58/2.

Ten zestaw towarzyszył mi przez blisko 15 lat i nigdy nie zastanawiałem się nad tym, że brakuje mi jakiejś ogniskowej. Pstrykałem to, co widziały gały i byłem (i dzisiaj jestem) zadowolony z efektów. Istnienia zoomów zaledwie się domyślałem, a wejście w posiadanie jakiegokolwiek było dla mnie równie dostępne co lot w kosmos.

Cały czas lubię robić zdjęcia, ale targanie kilkukilogramowego plecaka ze sprzętem na każdą (potencjalną) okazję zrobienia paru fotek sprawia, że popadam w paranoję.
    Zaczynam się zastanawiać, czy brać wszystko, a jeśli nie, to które szkła zabrać i czy wogóle warto. To odbiera sporo frajdy .

Dawniej było prościej - Zenit + Helios i żadnych dylematów :-D

Po takich dywagacjach postanowiłem powrócić do korzeni i spróbować tak, jak dawniej.
    NIE, żeby od razu pozbywać się posiadanych szkieł.
    Idealnym substytutem zestawu Helios 58/2 + Zenit, będzie EF 35/2 na cropowym korpusie (56/2) - klasyczny standard.

Pewnie, że 35L byłby lepszy, ale na początek wolę spróbować z czterokrotnie lżejszym i wielokrotnie tańszym - rzut oka na eBay'a i właśnie czekam na przesyłkę z Portugalii - wyszło jakieś 450 zł z przesyłką za używkę "as new".

Spróbujemy, zobaczymy... , ale myślę, że warto rozważyć taki wariant
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Świetnie spanoramowane speed555. Przeszkadza mi tylko mocno zabałaganione tło i jakaś linia napowietrzna - takie bzdety mocno odwracają uwagę od głównego tematu.
    przepraszam ze tych słupów elektrycznych nie wykopalem
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

W czasach kiedy Canon oferował jako kit wielce badziewny C 35-80/4-5,6 ludzie gremialnie zastępowali go 50/1,8 oczywiście na kliszy. Ja póki co zastąpiłem kita brakiem kita i mam w zakresie 22-70 lukę zapełnioną C 20-35 i 50/1,8 odziedziczonymi po kliszowym eosie. Myślę, że jak bym miał kita to rozbudowałbym i tak zakres poniżej i powyżej a jego wymienił na końcu na coś ambitnego.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

pwjot
    Guest

Domyślnie

Myślę, że sporo na temat kita 18-88 i stałki 1,8/50 można dowiedzieć się z testó na www.optyczne.pl
    http://www.optyczne.pl/7.1-Test_obie....5-5.6_II.html
    http://www.optyczne.pl/3.1-Test_obie..._f_1.8_II.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555 Zobacz posta
    przepraszam ze tych słupów elektrycznych nie wykopalem
    Mnie to naprawdę przeszkadza.
    Ale, żeby zaraz słupy wykopywać ?

Czasami wystarczy się przesunąć. A jak się nie da, to pozostaje jeszcze cięcie, a w ostateczności stempel. Szkoda, żeby zbędne szczegóły psuły świetnie zrobione zdjęcie.

Ja bym tak je widział :

Autor zdjęcia : speed55.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

jak kadruje to do proporcji jakie wychodza z aparatu - tutaj zrobiles panorame.
    i to jest reporterka wiec nie uzywam stepli itp. jedynie co zawsze robie to kadruje i poprawiam kontrast itp. przy obrobce zdjecia nie schodzi mi wiecej niz 5-10 sekund. po prostu jak robie galerie liczaca ok 100-130 zdjec to nie mam czasu na zabawe z kazdym zdjeciem.
    Pkt 8 regulaminu forum

wolfikx
    Guest

Domyślnie

Widzę, że się wątek ożywił pod chwilową nieobecność.
    Wielkie dzięki wszystkim za opinie na temat kitowego szkła.

Co do $ to nigdy ich za wiele więc na tą chwilę tylko 50 mm f/1.8 II wchodzi w grę a później coś się pomyśli.

Co do Heliona od Zenita to zakładać na 350 nie będę gdyż pierścień + dendalion wychodzi troszkę kosztownie. Chyba lepiej kupić szkło Canona z AF.

speed555 jak dla mnie to fota oryginalna jest bardziej dynamiczna poprzez dodatkowe kolory taśmy a przez to naturalna - przecież to jest rajd, to gdzieś te tasiemki i kibice być muszą

pwjot dzięki za linki do recenzji - nie omieszkam skorzystać

Pirx z ciekawości weszłam na sklep poszukać EF 35/2 no i cena 450 za 'as new' to wręcz gorąca okazja Jak pstrykniesz kilka fotek to daj znać jak się sprawuje

Domyślnie

Szkiełko dotarło w najlepszym porządeczku - żadnych śladów użytkowania.
    Pstryknąłem kilka fotek, na razie tylko w pomieszczeniach i ... wiem, że się zaprzyjaźnimy.
    Ostrzy w punkt, w miarę ostry na f/2, przymknięty o pół stopnia - rzeźnia.
    Kolor i kontrast - bez zarzutu, choć to nie to samo co 85/1.8.
    No i bardzo mi "podchodzący" kąt widzenia - co standard, to standard (na cropie).
    W święta, jak będę miał okazję lepiej się z nim zapoznać, to coś wrzucę.

A z ceną nie zalewam.
    Oto "moja" aukcja :
    http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...:X:RTQ:GB:1123

Aukcję wygrałem z wynikiem 82,- GBP, a co do kosztów wysyłki, to sprzedawca, po krótkich negocjacjach zjechał z proponowanych 25,- EUR do 11,- EUR (zajrzałem do cennika portugalskiej poczty i sam zaproponowałem sprzedawcy rodzaj przesyłki).
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Idealnym substytutem zestawu Helios 58/2 + Zenit, będzie EF 35/2 na cropowym korpusie (56/2) - klasyczny standard.

Pewnie, że 35L byłby lepszy, ale na początek wolę spróbować z czterokrotnie lżejszym i wielokrotnie tańszym - rzut oka na eBay'a i właśnie czekam na przesyłkę z Portugalii - wyszło jakieś 450 zł z przesyłką za używkę "as new".

Spróbujemy, zobaczymy... , ale myślę, że warto rozważyć taki wariant
    Niestety nie będzie idealnym substytutem. Jeśli chodzi o ekspozycję, to bedzie miał światło jak Helios, ale jeśli chodzi o GO, to jego max dziura będzie odpowiednikiem 3,2 w Heliosie.
    Idealnym byłby 35L, gdyby nie cena...

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów