Wyprawa fotograficzna do Kenii

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Avadra_K
    Uzależniony
    • 2006
    • 580

Zamieszczone przez drrrl Zobacz wpis
    Ja na wyprawę wziąłem 70-200, TC 1.4, 28-105 i kita. Najczęściej w konfiguracji 70-200 na 20D, żeby skorzystać z "wydłużenia" cropem + 28-105 na poczciwym 33V z Superią 100 - żeby z kolei mieć możliwość bezstresowego "objęcia" bliskich zwierzaków. W ogóle zachęcam - jeżeli Wam zostały - do wzięcia puszki analogowej, bo mnogość kolorów i przejścia tonalne czasami są powalające.
    Czyli jak widzę potwierdza się moja teoria, że rozsądnie bedzie zabrać 2xbody

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• TomekS
      Początki nałogu
      • 2005
      • 274

Ja na wyprawę wziąłem 70-200, TC 1.4, 28-105 i kita. Najczęściej w konfiguracji 70-200 na 20D, żeby skorzystać z "wydłużenia" cropem + 28-105 na poczciwym 33V z Superią 100 - żeby z kolei mieć możliwość bezstresowego "objęcia" bliskich zwierzaków. W ogóle zachęcam - jeżeli Wam zostały - do wzięcia puszki analogowej, bo mnogość kolorów i przejścia tonalne czasami są powalające.
      Czy często korzystałeś z extendera?
      Czy 70-200 był z IS?
      5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
      Zdjęcia -> http://smolarek.info

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Zamieszczone przez Avadra_K Zobacz wpis
        Czyli jak widzę potwierdza się moja teoria, że rozsądnie bedzie zabrać 2xbody
        To 50ka Młodego będzie jak znalazł
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

To zanczy się jedziemy mniej więcej w jednym termine
          Niestety odkladam co najmniej o rok

Komentarz

• Avadra_K
            Uzależniony
            • 2006
            • 580

Zamieszczone przez arturs Zobacz wpis
            To 50ka Młodego będzie jak znalazł
            Jasne, że tak - tylko powiedz mi czym on będzie robił zdjęcia ????
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez Vitez Zobacz wpis
            Niestety odkladam co najmniej o rok
            No cuż, może się jednak uda....
            Ostatnio edytowany przez Avadra_K; 4998. Powód: Automerged Doublepost

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• sniper88
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1156

Jasne, że tak - tylko powiedz mi czym on będzie robił zdjęcia ????
              Przyznaj sie, po prostu masz okazje do usprawiedliwionego kupienia nowej puszki
              WWW | 500px | IG
              Semper in altum

Komentarz

• drrrl
                Coś już napisał
                • 2004
                • 94

Zamieszczone przez TomekS Zobacz wpis
                Czy często korzystałeś z extendera?
                O dziwo nie, w wiekszosci wypadkow gdy musialem uzyc tele, 200mm mi wystarczalo. Nie przypomne sobie dokladnie, a do archiwum ze zdjeciami mam teraz troche daleko, ale tak zupelnie szacunkowo moge powiedziec, ze extendera uzylem w 25% uzycia 70-200, a z kolei 70-200 uzylem w gora 50% wszystkich zdjec. Natomiast trzeba wziac tez poprawke, ze zdjecia robilem nie tylko na safari, ale tez i np. przy zwiedzaniu Mombasy (wycieczka zorganizowana, sam bym nie poszedl, bo bym wrocil bez sprzetu, zegarka i czegokolwiek wartego wiecej niz kilka dolarow), gdzie 70-200 uzylem moze w 10% zdjec.

Czy 70-200 był z IS?[/QUOTE]

Nie. Wtedy jeszcze takiego nie bylo.
                Kupa złomu i Lightroom

Komentarz

• Avadra_K
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 580

Zamieszczone przez sniper88 Zobacz wpis
                  Przyznaj sie, po prostu masz okazje do usprawiedliwionego kupienia nowej puszki
                  Mało jedenej, dwie mi będą potrzebne (zapewne) 5d i 1mk3, przynajmniej tak sobie wymyśliłem

Komentarz

• TomekS
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 274

O dziwo nie, w wiekszosci wypadkow gdy musialem uzyc tele, 200mm mi wystarczalo. Nie przypomne sobie dokladnie, a do archiwum ze zdjeciami mam teraz troche daleko, ale tak zupelnie szacunkowo moge powiedziec, ze extendera uzylem w 25% uzycia 70-200, a z kolei 70-200 uzylem w gora 50% wszystkich zdjec. Natomiast trzeba wziac tez poprawke, ze zdjecia robilem nie tylko na safari, ale tez i np. przy zwiedzaniu Mombasy (wycieczka zorganizowana, sam bym nie poszedl, bo bym wrocil bez sprzetu, zegarka i czegokolwiek wartego wiecej niz kilka dolarow), gdzie 70-200 uzylem moze w 10% zdjec.
                    Czyli dokonałem trafnego wyboru :-)
                    Zabieram 70-200 i tamrona 28-75 oraz 2 body. Ciekawe tylko czy mi się tamron nie rozleci od kurzu i pyłu..
                    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |

Komentarz

• Avadra_K
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 580

Zamieszczone przez TomekS Zobacz wpis
                      Czyli dokonałem trafnego wyboru :-)
                      Zabieram 70-200 i tamrona 28-75 oraz 2 body. Ciekawe tylko czy mi się tamron nie rozleci od kurzu i pyłu..
                      Bez przesady, przecież nie będziesz go zmieniał biegnąc za samochodem jadącym po szutrowej drodze

Komentarz

• TomekS
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 274

Bez przesady, przecież nie będziesz go zmieniał biegnąc za samochodem jadącym po szutrowej drodze
                        Mam nadzieję

Komentarz

• MariuszM
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 245

Zamieszczone przez antonjo Zobacz wpis
                          ee taka Kenia to co fajnego ? 40 stopni w słońcu, trzeba tachać jakieś 300-400 mm zeby pstryknąc cos z "wildlife" ... Z tubylcami sie nie dogadasz za bardzo . . .
                          Po polsku na pewno się nie dogadasz.
                          W Kenii urzędowym językiem, oprócz suahili, jest angielski.
                          Językiem tym - płynnie - posługują się również masajowie mieszkający w chatach z gliny i g......
                          Upały - o których piszesz - nie występują np. we wrześniu-październiku. Wówczas pogoda na safari jest wymarzona (suche powietrze, lekki wiaterek, temp około 30*C).
                          Co do tachania 300-400mm to również nie do końca prawda. Dobre jest mieć, ale nawet 150-200mm zrobisz bardzo udane zdjęcia - zwierzęta podchodzą bardzo blisko.
                          Biegam, bo lubię

Komentarz

Pracuję...
                          X