Canon 100/2.8 macro - uzytecznosc

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kosmo
    Początki nałogu
    • 2006
    • 312

Jestem nowy więc dopiero się wcieram :-)
    Ile było wersji tej 100-ki makro? Czy różnią się one tylko silnikiem? Czy jakość optyczna jest taka sama?
    www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

• CYNIG
      Uzależniony
      • 2005
      • 694

Z tego co wiem (w czasach nowozytnych ) byly dwie wersje.
      Jedna bez USM i z wysuwanym przodem - zmienia dlugosc w trakcie ostrzenia i druga USM z ostrzeniem wewnetrznym. Jakosci optycznej nigdy nie porownywalem.

Oczywiscie pisze o 100 makro Canona
      https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• oskarkowy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2513

Zamieszczone przez CYNIG
        Z tego co wiem (w czasach nowozytnych ) byly dwie wersje.
        Jedna bez USM i z wysuwanym przodem - zmienia dlugosc w trakcie ostrzenia i druga USM z ostrzeniem wewnetrznym. Jakosci optycznej nigdy nie porownywalem.
        Tak jak piszesz, są to dwa różne szkła, dwie różne konstrukcje.
        Optycznie różnią się tak, jak różnią się 70-200/2.8 w wersji z IS i bez. Niby inne, ale praktycznie nie do rozróżnienia.
        Obie setki są świetnymi szkłami makro i nie podejmuję się na podstawie odbitek stwierdzić, którym szkłem robione. A bez większych problemów w większości przypadków da się te szkła odróżnić od sigmy 105/2.8 czy tamrona 90/2.8
        Jarek

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez Kosmo
          Ile było wersji tej 100-ki makro?
          Dwie.

Zamieszczone przez Kosmo
          Czy różnią się one tylko silnikiem?
          Nie. To są zupełnie odmienne konstrukcje mechaniczne i optyczne.
          wersja I - silnik AFD, przy ostrzeniu wysuwa przedni tubus, 10 soczewek w 9 grupach
          wersja II - silnik USM, niezmienne gabaryty, 12 soczewek w 8 grupach

Zamieszczone przez Kosmo
          Czy jakość optyczna jest taka sama?
          Przypuszczam, że bedzie podobnie wysoka, ale nie posiadam obu do porównania :-)
          Tu są moje przykłady z wersji pierwszej.
          http://canon-board.info/showpost.php...8&postcount=22
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kosmo
            Początki nałogu
            • 2006
            • 312

Dzięki bardzo za odpowiedź
            Jak myślicie ile warto dać za używaną 100 bez USM
            www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

• oskarkowy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2513

Zamieszczone przez Kosmo
              Dzięki bardzo za odpowiedź
              Jak myślicie ile warto dać za używaną 100 bez USM
              To trochę wróżenie z fusów. Wiele zależy od stanu. Pamiętaj, że to nie jest szkło studyjne, do tego nie jest szczelne. Większość egemplarzy będzie przeorana w terenie i raczej nie kupuj szkła na alegro bez wcześniejszego obejrzenia.
              IMO na stan naprawdę dobry, bez większych syfów między soczewkami warto dać do 1300 - 1400zł.
              Jarek

Komentarz

• mssk
                Bywalec
                • 2007
                • 244

Zamieszczone przez dudi76
                Witam
                Mam w niedalekiej przyszlosci, moze za tydzien, dwa, zakupic dwa szkielka. Oczywiscie nie od razu dwa. Jeden to 70-200/4 i 100/2.8 macro.

Gdybym miał taki dylemat jak dudi76, a i tak planowałbym zakup obu szkiełek, to jedyny problem leży w tym które kupić o tydzień lub dwa wcześniej

Ja z racji na to, że miałem już 75-300 (daleko mu do 70-200, ale zawsze to telezoom), a pociągała mnie macrofotografia postanowiłem kupić 100mmUSM.
                Obecnie do celów koncertowych planuję 70-200 2.8 IS, choć rozmyślałem jeszcze nas 100-400 IS. Pewnie padnie na 70-200.

Wielu rozpisywało się nt. 100mm macro, że kiepska jest do portretu, bo zbyt ostra, i zbyt wiele czasu poświęcić trzeba przy PS.
                Jakoś nie mam z tym problemu, bo przy wywołaniu RAW mam od razu wpływ na ostrość zdjęcia w jpg. Jeśli nie robicie zdjęć w RAW, to proponuję wejść do MENU aparatu i zmienić styl obrazu (PictrueStyle) np. na neutralny lub portret.

Lustrzanka poza możliwością wymiany obiektywów daje możliwość zmiany wielu ustawień. Warto z tego czasami korzystać, a nie tylko ZIELONE POLE
                Odpowiedni obiektyw to jedno, a odpowiednie ustawienia to drugie...
                Regulamin pkt 8.

Komentarz

• oskarkowy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2513

Zamieszczone przez mssk
                  Lustrzanka poza możliwością wymiany obiektywów daje możliwość zmiany wielu ustawień. Warto z tego czasami korzystać, a nie tylko ZIELONE POLE
                  Odpowiedni obiektyw to jedno, a odpowiednie ustawienia to drugie...
                  Toś nam pojechał..
                  A pokażesz może jakieś zastosowanie tych świetnych rad w praktyce?
                  Jarek

Komentarz

• mssk
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 244

Zamieszczone przez oskarkowy
                    Toś nam pojechał..
                    A pokażesz może jakieś zastosowanie tych świetnych rad w praktyce?
                    Sorki jeśli kogoś uraziłem. Nie to miałem na myśli

Rozumiem, że większość korzysta prawidłowo z gałeczki z rysunkami i literkami.
                    Niestety jest też wielu takich co kupują lustrzankę i tylko zielony kwadracik mają ustawiony.

Poza tym trochę wzburzyły mnie niektóre wpisy w tym wątku, i komentarze typu: za ostry, poszarpany, itp.....
                    Znowu jak jakiś jest miękki, to piszecie, że to jedno mydło.

Owszem 100mm 2.8 macro, jest to obiekty głównie przeznaczony do macro, ale jeśli nie mam pod ręką innego do portretu, to nie zastanawiam się tylko robię.
                    Dokąd nie kupię 70-200 2.8, będę nim focił m.in. na koncertach.
                    Niestety jest wolny, ale przynajmniej dość jasny.

Poniżej mała fotka - portrecik b&w.
                    f: 3.5 / 1/125s

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• arra
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1023

Niestety fota nie blysnales

www.pbase.com/arra
                      R1+5D2
                      Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• oskarkowy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2513

Zamieszczone przez arra
                        Niestety fota nie blysnales
                        Bo jakby Ci pokazał w szczegółach, to pewnie wyszłoby na moje, czyli:
                        - to szkło jest z ostre do portretów,
                        - ma nie najlepszy bokeh,
                        - jest zbyt kontrastowe.

A tak obejrzałeś sobie synka autora, zupełnie gratis. Za to z zapewnieniem, że nie robione na głupim programie.

Do porównań tego typu polecam portretówkę EF 100/2, od razu będzie wiadomo, jak to powinno wyglądać. W dodatku jest o połowę mniejsza i namierzany obiekt nie odwraca się tak szybko.

Szkło makro służy do czegoś innego niż portret. Oczywiście można się nim posłużyć, ale to zawsze będzie taka trochę proteza. Na podobnych zasadach nie wozi się worków z ziemniakami w porshe.
                        Jarek

Komentarz

• mssk
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 244

Oj, widzę że się nie zrozumieliśmy
                          Nie chodziło mi o to aby komuś udowodnić, że 100macro jest świetną portretówką.
                          Chciałem jedynie bronić ten obiektyw, gdyż jest tego wart (przede wszystkim do macro jest extra). Nie jest to zapewne ideał do portretu, z czym też się zgadzam.
                          Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Alzail
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 574

Zamieszczone przez mssk
                            Rozumiem, że większość korzysta prawidłowo z gałeczki z rysunkami i literkami.
                            Większość to raczej korzysta tylko z tych literek np. ja nie wiem czy bym odróżnił do czego są poszczególne rysuneczki
                            350D

Komentarz

• PrzemeS
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 310

ja nie wiem czy bym odróżnił do czego są poszczególne rysuneczki
                              Zwłaszcza, że w co nowszych aparatach te rysuneczki mają coraz więcej wspólnego z wyobraźnią twórców

Dziś prezentowałem klientce aparat, opisując poszczególne nastawy na pokrętle o mało nie powiedziałem: "Co to k***wa jest?!"
                              Kiedyś było: Portret, krajobraz, makro, nocne, sport.
                              Dziś jest: Fajerwerki, potrawy, dzieci, plaża...

Co do obiektywu: Przy portrecie lepiej spisze się 100/2,0. Chociaż wersją z makro również da się zrobić portret.
                              Ślubna
                              No i niestety N.

Komentarz

• oskarkowy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2513

Zamieszczone przez Alzail
                                Większość to raczej korzysta tylko z tych literek np. ja nie wiem czy bym odróżnił do czego są poszczególne rysuneczki
                                A ja nie mam na żadnym z moich obecnych aparatów na gałeczce żadnych rysuneczków.
                                Ba, z rozrzewnieniem wspominam czasy, gdy nie miałem na aparacie tej całej gałeczki z pokrętłem :-(
                                Jarek

Komentarz

Pracuję...