5D vs 40D

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krecio
    Początki nałogu
    • 2004
    • 470

Wlodku,
    Nie bierz tego co napisalem personalnie do siebie:-P . Wykorzystalem tylko Twoje slowo aby moc odniesc sie do calosci opinii w tym watku. Zgodnie z prosba proboje Ci wyslac dwa RAW'y ale nie jestem pewien czy sie uda - one maja razem prawie 25 MB. Cos wymysle
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• MARANTZ
      Uzależniony
      • 2005
      • 928

Wlodal, jeżeli chcesz mieć 5D lub 40D jako drugie body to zdecydowanie kupuj 5D. Jak po stopce widzisz wiem o czym piszę i taki zestaw znakomicie się uzupełnia. Crop z 5D jest czasami taki, że aż tego nie widać, tzn. nie myślisz jak to jest mocno kadrowane. Ot... normalne zdjęcie
      FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• fret
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1503

Wlodal, megapixele, to nie wszystko. Liczy się gęstość upakowania. FF wymaga ok 1,4 raza mniejszej rozdzielczości niż crop. Wiele obiektywów mydlących na cropie robi za brzytwy na FF, szczególnie widać to przy pełnej dziurze.

Komentarz

• DigiFoto
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 44

Zamieszczone przez fret
          Wlodal, megapixele, to nie wszystko. Liczy się gęstość upakowania. FF wymaga ok 1,4 raza mniejszej rozdzielczości niż crop. Wiele obiektywów mydlących na cropie robi za brzytwy na FF, szczególnie widać to przy pełnej dziurze.
          O właśnie! Dzięki, bo po tygodniu zachwycania się specyfikacją 40d znów zaczynam myśleć o 5d A tak przy okazji:

Komentarz

• sal
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1122

Cały ten wątek jest IMHO bez sensu.
            Ja np. zamierzam mieć docelowo oba aparaty - 40D do jakiejkolwiek akcji, szczególnie w połączeniu z tele, a 5D do portretów i szerokiego kąta (którego i tak nie używam).
            To są 2 zupełnie różne aparaty, do różnych zastosowań i jeśli ktoś nie wie czy potrzebuje taki, czy owaki - oznacza że właściwie sam nie wiem co chce fotografować.
            Albo rybki albo akwarium (albo rybki w akwarium jeśli ktoś kupi oba).
            Ja sugeruję zamknąć temat, bo teraz będzie tylko kolejne naście stron bicia piany...
            Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• DigiFoto
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 44

Zamieszczone przez sal
              Cały ten wątek jest IMHO bez sensu.
              Ja np. zamierzam mieć docelowo oba aparaty...
              Oj zaraz tam bez sensu. Jest sens bo nie każdy może sobie pozwolić na 2 aparaty na raz i chyba od tego jest forum dyskusyjne by pewne przemyślenia skonsultować z innymi użytkownikami. Faktycznie dla kogoś posiadającego np.3 korpusy w plecaku podobne gdybanie może nie mieć sensu. Jednak inni może na takiej dyskusji coś skorzystają.

Komentarz

• sal
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1122

Zamieszczone przez DigiFoto
                Oj zaraz tam bez sensu. Jest sens bo nie każdy może sobie pozwolić na 2 aparaty na raz i chyba od tego jest forum dyskusyjne by pewne przemyślenia skonsultować z innymi użytkownikami.
                Nie ma sensu.
                Takie dyskusje już też były i ciągnęły się kilometrami, tylko zamiast 40D był jakiś inny aparat w temacie.
                FF to FF, crop to crop.
                Ze wszelkimi konsekwencjami tego faktu.
                I uwierz mi, że "konsultowanie własnych przemyśleń", nie ma nic wspólnego z biciem piany w takich wątkach (z reguły o wyższości swiąt bożego narodzenia...)
                Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Paulx
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 204

Teraz 40d a za 2-3 latka FF -tylko juz lepszy niz 5d i tanszy ;-)
                  CANON

Komentarz

• Kabu
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 370

Ja myślę że już za niedługo bo na początku przyszłego roku wyjdzie następca 5D czyli FF + to co 40D albo i więcej i zaś będzie wielka dyskusja.

Komentarz

• nor
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 220

Zamieszczone przez fret

Ale za to "wiele obiektywów" winietujących i "wykrzywiających" na FF na cropie jest super. Takie tam bicie piany.

Są zady i walety.

Jak dla mnie crop 1.3 byłby the best - 17-40 jest nadal szerokie, 24-105 bez winiety, tańsze filtry mozna kupić (nie slim), tele dłuzsze ... :rolleyes:

Komentarz

• canik
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 214

Biorąc pod uwage wszystkie funkcje 40d i 5d to wychodzi na to,że zdecydowanie bardziej funkcjonalny jest 40d...funkcjonalny i uniwersalny bo sprawdzi się nie tylko przy zdjęciach krajobrazów ale także do fotoreporterki.

Biorąc pod uwage cene obu puszek chyba nikt nie ma wątpliwości kto jest górą...ja wiem,że 5d ma ultra szeroki kąt ale po pierwsze wymaga super drogich szkieł a po drugie 17mm na aps-c jest w zupełnosci wystarczające a często i za szerokie.Pozatym zawsze można kupić 10-20mm.

Jeśli chodzi o jakość zdjęć - niedawno widziałem porównanie fotek z 400d i 5d...i musze przyznać,że ciężko było dostrzec różnice...ewentualnie drobna w rozdzielczości ale na dobrą sprawe dla amtora nie ma to rzadnej różnicy.Większej plastyki tez cieżko mi było sie doszukać w 5d...

Kolejna przewaga 40-ki to koncowe ogniskowe...taki 70-200 f/4 w 40d to cos innego niz w 5d...aby miec naprawde dobre tele trzeba by dokupic do 5-ki telekonwerter który nie tylko zabiera jakość ale i światełko...

Jeszcze rok temu zakup 5d mógł się wydawać opłacalny ale na dzień dzisiejszy każdy powinien sobie uczciwe odpowiedzieć,że dla samej pełnej klatki - NIE WARTO ..a przecież dziś 5d już niczym innym nie jest w stanie zaimponować.

Jestem przekonany,że dziś każdy użytkownik 5d przełyka gorzką pigułkę jak widzi co się dzieje na rynku i z pewnością zamieniłby swoją poczciwą 5-kę na 40d bez wachania....choć oczywiście będzie pisał coś innego
                        Ostatnio edytowany przez canik; 12167.

Komentarz

• scooter
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 857

jak nic 1d
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          canik niestety nie zgodzę się z tobą.
                          5d robi ładniejsze fotki i już .....
                          Zaczynałem od 350d, miałem 30d teraz mam 5d i wiem że najładniejsze fotki wychodzą z 5d ...
                          Ostatnio edytowany przez scooter; 2019. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• canik
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 214

Zaczynałem od 350d, miałem 30d teraz mam 5d i wiem że najładniejsze fotki wychodzą z 5d ...
                            ...ciężko mi z toba polemizować ale czy na odbitkach także dostrzegasz tą różnicę?Albo na zdjęciach umieszczanych w internecie?
                            Pozatym nie samą jakością fotek człowiek się kieruje jak wydaje ponad 5,000 na puszke...niestety funkcjonalnosc na dzien dzisiejszy nie idzie w parze z jakością zdjęć dlatego sumum sumarum 40d jest lepszą propozycją...taka jest moja opinia.

Komentarz

• alx_80
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 192

Zamieszczone przez canik
                              Jeszcze rok temu zakup 5d mógł się wydawać opłacalny ale na dzień dzisiejszy każdy powinien sobie uczciwe odpowiedzieć,że dla samej pełnej klatki - NIE WARTO ..a przecież dziś 5d już niczym innym nie jest w stanie zaimponować.

Jestem przekonany,że dziś każdy użytkownik 5d przełyka gorzką pigułkę jak widzi co się dzieje na rynku i z pewnością zamieniłby swoją poczciwą 5-kę na 40d bez wachania....choć oczywiście będzie pisał coś innego
                              ja tam nic nie przelykam... a co do oplacalnosci zakupu teraz a rok temu to mam zupelnie inne zdanie (i czekam na dalsza obnizke cen 5d)

a roznica w jakosci zdjec pomiedzy FF a crop IMHO jest bardzo duza... i 40d nic tutaj nie zmienia

Komentarz

• canik
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 214

a co do oplacalnosci zakupu teraz a rok temu to mam zupelnie inne zdanie (i czekam na dalsza obnizke cen 5d)
                                ..tu nie chodzi o obniżke tylko brak konkurencji

a roznica w jakosci zdjec pomiedzy FF a crop IMHO jest bardzo duza
                                ...oj moim zdaniem bardzo przesadzasz...już niedługo na pewno pojawi się test na dpreview...konia z kopytami temu kto po zmniejszneiu zdjęć do 800x600 px zauwazy jakies różnice w jakości na korzyść 5d

Komentarz

Pracuję...