Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
nie chce byc posadzony o jakis rasizm, ale pozwole sobie zauwazyc, ze to mi sie w Canonie podoba: w poniedzialek premiera, w piatek aparat w sklepie. a nie pokazywanie jakichs niegotowych mock-upow i obietnice, ze na gwiazdke bedzie do kupienia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez steku
Sample IS0 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.
Jak oceniacie?
wydaje mi sie, ze jest podobnie jak w 20D/30D - do ISO 400 rowno,
przy ISO 800 zaczyna byc zauwazalny szum. aczkolwiek ISO 1600
wydaje sie lepsze, a biorac poprawke na te kilka procent
rozdzielczosci wiecej wynikowo powinna byc widoczna poprawa
jeszcze musze sciagnac duze pliki i popatrzyc na to samemu w 100%
i pomeczyc suwakami poziomow
Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
Powód: Automerged Doublepost
kurde, nie chcę zapeszać, ale ISO 1600 i 3200 wyglądają bardzo dobrze!
Powiem, ze nawet bardziej mi się podoba z wyłączonym NR, 3200 jest IMHO na poziomie ISO 1600 z 20D tak na pierwszy rzut oka. No to by było naprawdę bardzo miłe.
Co do tych uszczelnienień to u mnie kilka razy 30-tka była mokra i jakoś nie zauważyłem problemów. 20-tka kilka razy był w górach (raz nawet wpadła w śnieg) i nie dało się robić zdjęć tylko dlatego, że było tak mokro że nie miałem jak wytrzeć obiektywu ale aparat działał. Jeśli w 40D jest lepiej to znaczy że aparatu będzie można używać w ciężkich warunkach bez większych obaw.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
kurde, nie chcę zapeszać, ale ISO 1600 i 3200 wyglądają bardzo dobrze!
Powiem, ze nawet bardziej mi się podoba z wyłączonym NR, 3200 jest IMHO na poziomie ISO 1600 z 20D tak na pierwszy rzut oka.
A czy gdzieś obok masz fotki z 20D? Bo jeśli nie to takie "porównanie" jest funta kłaków warte.
Jeśli masz na myśli obrazki z tej strony: http://www.photo-cafe.jp/scoop/archi...s_40d_iso.html
to akurat został wybrany (oby przez przypadek) taki motyw na którym zawsze ładnie szumy wypadną - dobre oświetlenie i mała rozpiętość tonalna obiektu pozbawionego na dodatek absolutnie czerni. Twoją 20-ką zrobisz taką samą fotkę!
Mam pytanko odnośnie AF-a w nowej 40-tce.Mianowicie chodzi mi o bardziej czuły i szybszy(?) af ze szkłami o jasności f/5.6.Czy mając obiektyw o stałym świetle f/4 moge skorzystać z usprawionego autofokusa?Jeśli tak to czy działał on będzie tylko na przesłonie f/5.6?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedz!
Jurek Plieth - fajne powrównanko tylko...właściwie czym różnią sie zdjęcia z prawej i lewej strony?Przesłoną?!
Jeśli masz na myśli obrazki z tej strony: http://www.photo-cafe.jp/scoop/archi...s_40d_iso.html
to akurat został wybrany (oby przez przypadek) taki motyw na którym zawsze ładnie szumy wypadną - dobre oświetlenie i mała rozpiętość tonalna obiektu pozbawionego na dodatek absolutnie czerni. Twoją 20-ką zrobisz taką samą fotkę!
tutaj 3200 wyglada lepiej niz moje 1600 (aczkolwiek przyznaje ze uzywam jak ze swiatlem kiepscizna a lapmy nie chce/moge) fakt ze dobre warunki swietlne na fotkach sa
Jak dla mnie to iso3200 wyglada podobnie (ale na pewno nie lepiej), znaczy bardzo dobrze, wszystko zalezy od tego ile zjada szczegolow w 40D, bo tego po tych samplach dokladnie nie widac. Pytanie tez jak sie bedzie zachowywalo w innym swietle. Ja z 30-tki jestem bardzo zadowolony, jezeli chodzi o iso3200. Moj wykonany przed chwila sample (f=6.3, 1/200, 420mm (z lapki :/), iso 3200 (4000)
Wersja prosto z aparatu (ostrosc +3, nasycenie +1 - moje domyslne ustawienia): http://www.pbase.com/arra/image/84485989/original
Wersja z lekkim odszumianiem, wykonana za pomoca mojego ulubionego konwertera RAW: http://www.pbase.com/arra/image/84481407/original
Jak dla mnie oba wygladaja bardzo uzytecznie. To mi sie podoba w Canonie, to dobre czernie na duzych iso.
To czego sie boje w 40D to ze bedzie:
1. ZMNIEJSZONA CZULOSC tak jak w 400D, wiec iso 3200 to juz nie jest iso 4000 jak w 30D
2. Ze bedzie okazyjnie niedoswietlal jak w 400D
Mam pytanko odnośnie AF-a w nowej 40-tce.Mianowicie chodzi mi o bardziej czuły i szybszy(?) af ze szkłami o jasności f/5.6.Czy mając obiektyw o stałym świetle f/4 moge skorzystać z usprawionego autofokusa?Jeśli tak to czy działał on będzie tylko na przesłonie f/5.6?
Zgodnie ze specyfikacją, nowy AF ma 9 punktów i wszystkie krzyżowe do F5.6 czyli w pełnym zakresie działania (tylko puszki serii 1 działają z obiektywami o pełnej dziurze do F8). Dodatkowo punkt centralny AF posiada, jak to jest od czasów 20D, czujnik podwójnie krzyżowy. Jeśli podepniesz szkło 2.8 lub jaśniejsze to centralny robi się ponoć jeszcze o 30% dokładniejszy uruchamiając drugą parę krzyżujących się czujników w centrum.
i wszystkie krzyżowe do F5.6 czyli w pełnym zakresie działania
i z tego co jest napisane na dpreview
cross-type AF points for F5.6 or faster lenses
,że szkło o stałej jasności f/4 będzie wykorzystywać krzyżowy AF - pytanie tylko czy na wszystkich ogniskowych czy tylko od f/4 do f/5.6 ?
Musze przyznać, że już się troche w tym wszsytkim pogubiłem....:/
Po lewej nie mają włączonego NR a po prawej mają włączone NR.
dzięki tmaciak!
Zdjęcia z NR włączonym wydają się ostrzejsze - szczególnie na iso 100-800 - to pewnie wynik jakiegoś błędu testujących.
Komentarz