Nowości Canona!

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

nie chce byc posadzony o jakis rasizm, ale pozwole sobie zauwazyc, ze to mi sie w Canonie podoba: w poniedzialek premiera, w piatek aparat w sklepie. a nie pokazywanie jakichs niegotowych mock-upow i obietnice, ze na gwiazdke bedzie do kupienia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez steku
    Sample IS0 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.
    Jak oceniacie?
    wydaje mi sie, ze jest podobnie jak w 20D/30D - do ISO 400 rowno,
    przy ISO 800 zaczyna byc zauwazalny szum. aczkolwiek ISO 1600
    wydaje sie lepsze, a biorac poprawke na te kilka procent
    rozdzielczosci wiecej wynikowo powinna byc widoczna poprawa

jeszcze musze sciagnac duze pliki i popatrzyc na to samemu w 100%
    i pomeczyc suwakami poziomow
    Ostatnio edytowany przez akustyk; 984. Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

kurde, nie chcę zapeszać, ale ISO 1600 i 3200 wyglądają bardzo dobrze!
      Powiem, ze nawet bardziej mi się podoba z wyłączonym NR, 3200 jest IMHO na poziomie ISO 1600 z 20D tak na pierwszy rzut oka. No to by było naprawdę bardzo miłe.
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• mor_feusz
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1370

Jak Kubaman iso 3200 rewelacja (zreszta co ja mowie - mi sie podoba moje 1600 z 350tki) - Niebo i Zemia

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Ja tam różnicy do 30D nie widzę.
          Digart

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Co do tych uszczelnienień to u mnie kilka razy 30-tka była mokra i jakoś nie zauważyłem problemów. 20-tka kilka razy był w górach (raz nawet wpadła w śnieg) i nie dało się robić zdjęć tylko dlatego, że było tak mokro że nie miałem jak wytrzeć obiektywu ale aparat działał. Jeśli w 40D jest lepiej to znaczy że aparatu będzie można używać w ciężkich warunkach bez większych obaw.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Zamieszczone przez Kubaman
              kurde, nie chcę zapeszać, ale ISO 1600 i 3200 wyglądają bardzo dobrze!
              Powiem, ze nawet bardziej mi się podoba z wyłączonym NR, 3200 jest IMHO na poziomie ISO 1600 z 20D tak na pierwszy rzut oka.
              A czy gdzieś obok masz fotki z 20D? Bo jeśli nie to takie "porównanie" jest funta kłaków warte.
              http://plieth.com

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

nie chcę porównywać, po prostu wyglądają dobrze!
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Jurek Plieth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2087

Zamieszczone przez Kubaman
                  nie chcę porównywać, po prostu wyglądają dobrze!
                  Jeśli masz na myśli obrazki z tej strony: http://www.photo-cafe.jp/scoop/archi...s_40d_iso.html
                  to akurat został wybrany (oby przez przypadek) taki motyw na którym zawsze ładnie szumy wypadną - dobre oświetlenie i mała rozpiętość tonalna obiektu pozbawionego na dodatek absolutnie czerni. Twoją 20-ką zrobisz taką samą fotkę!
                  http://plieth.com

Komentarz

• canik
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 214

Witajcie...

Mam pytanko odnośnie AF-a w nowej 40-tce.Mianowicie chodzi mi o bardziej czuły i szybszy(?) af ze szkłami o jasności f/5.6.Czy mając obiektyw o stałym świetle f/4 moge skorzystać z usprawionego autofokusa?Jeśli tak to czy działał on będzie tylko na przesłonie f/5.6?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedz!

Jurek Plieth - fajne powrównanko tylko...właściwie czym różnią sie zdjęcia z prawej i lewej strony?Przesłoną?!

Komentarz

• tmaciak
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 610

Zamieszczone przez canik
                      fajne powrównanko tylko...właściwie czym różnią sie zdjęcia z prawej i lewej strony?Przesłoną?!
                      Po lewej nie mają włączonego NR a po prawej mają włączone NR.
                      http://translate.google.com/translat...&hl=en&ie=UTF8
                      Pozdrawiam, Tomek
                      Canon S-120PC II

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                        Jeśli masz na myśli obrazki z tej strony: http://www.photo-cafe.jp/scoop/archi...s_40d_iso.html
                        to akurat został wybrany (oby przez przypadek) taki motyw na którym zawsze ładnie szumy wypadną - dobre oświetlenie i mała rozpiętość tonalna obiektu pozbawionego na dodatek absolutnie czerni. Twoją 20-ką zrobisz taką samą fotkę!
                        tutaj 3200 wyglada lepiej niz moje 1600 (aczkolwiek przyznaje ze uzywam jak ze swiatlem kiepscizna a lapmy nie chce/moge) fakt ze dobre warunki swietlne na fotkach sa

Komentarz

• arra
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1023

Jak dla mnie to iso3200 wyglada podobnie (ale na pewno nie lepiej), znaczy bardzo dobrze, wszystko zalezy od tego ile zjada szczegolow w 40D, bo tego po tych samplach dokladnie nie widac. Pytanie tez jak sie bedzie zachowywalo w innym swietle. Ja z 30-tki jestem bardzo zadowolony, jezeli chodzi o iso3200. Moj wykonany przed chwila sample (f=6.3, 1/200, 420mm (z lapki :/), iso 3200 (4000)
                          Wersja prosto z aparatu (ostrosc +3, nasycenie +1 - moje domyslne ustawienia):
                          http://www.pbase.com/arra/image/84485989/original
                          Wersja z lekkim odszumianiem, wykonana za pomoca mojego ulubionego konwertera RAW:
                          http://www.pbase.com/arra/image/84481407/original

Jak dla mnie oba wygladaja bardzo uzytecznie. To mi sie podoba w Canonie, to dobre czernie na duzych iso.

To czego sie boje w 40D to ze bedzie:
                          1. ZMNIEJSZONA CZULOSC tak jak w 400D, wiec iso 3200 to juz nie jest iso 4000 jak w 30D
                          2. Ze bedzie okazyjnie niedoswietlal jak w 400D

Poczekamy zobaczymy.
                          Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
                          R1+5D2
                          Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• tmaciak
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 610

http://www.dpreview.com/gallery/canoneos40d_preview/
                            Pozdrawiam, Tomek
                            Canon S-120PC II

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

Zamieszczone przez canik
                              Witajcie...

Mam pytanko odnośnie AF-a w nowej 40-tce.Mianowicie chodzi mi o bardziej czuły i szybszy(?) af ze szkłami o jasności f/5.6.Czy mając obiektyw o stałym świetle f/4 moge skorzystać z usprawionego autofokusa?Jeśli tak to czy działał on będzie tylko na przesłonie f/5.6?
                              Zgodnie ze specyfikacją, nowy AF ma 9 punktów i wszystkie krzyżowe do F5.6 czyli w pełnym zakresie działania (tylko puszki serii 1 działają z obiektywami o pełnej dziurze do F8). Dodatkowo punkt centralny AF posiada, jak to jest od czasów 20D, czujnik podwójnie krzyżowy. Jeśli podepniesz szkło 2.8 lub jaśniejsze to centralny robi się ponoć jeszcze o 30% dokładniejszy uruchamiając drugą parę krzyżujących się czujników w centrum.
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• canik
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 214

Dzięki za odpowiedz Kubaman.

Wnioskuje z tego co napisałeś
                                i wszystkie krzyżowe do F5.6 czyli w pełnym zakresie działania
                                i z tego co jest napisane na dpreview
                                cross-type AF points for F5.6 or faster lenses
                                ,że szkło o stałej jasności f/4 będzie wykorzystywać krzyżowy AF - pytanie tylko czy na wszystkich ogniskowych czy tylko od f/4 do f/5.6 ?
                                Musze przyznać, że już się troche w tym wszsytkim pogubiłem....:/

Po lewej nie mają włączonego NR a po prawej mają włączone NR.
                                dzięki tmaciak!
                                Zdjęcia z NR włączonym wydają się ostrzejsze - szczególnie na iso 100-800 - to pewnie wynik jakiegoś błędu testujących.
                                Ostatnio edytowany przez canik; 12167.

Komentarz

Pracuję...