#37 Ostrzenie czyli odwieczny problem.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez jinks
    Mam pytanie do autora wątku: czy przed zastosowaniem tej akcji powinienem na wywołanym RAWie zastosować USM 300%, 1, 0 (oczywiście RAW nie ostrzony wcześniej przy konwersji RAW->jpeg)?
    Można wykonać wstępne podostrzenie USM (300, 0.3, 0) ale to nie jest konieczne. To zawsze trochę zależy od tego co na zdjęciu, na jakim ISO było robione itp, itd. Wysokich ISO "po całości" sie raczej nie ostrzy. ISO 100 zwykle, powiedzmy 90% zdjęć - tak - robimy podostrzanie wstępne. Zwracam tylko uwagę na drugi parametr w USM - 0.3 może być 0.4 ale NIE 1.0

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Biperek
      Uzależniony
      • 2007
      • 593

Bardzo dobra instrukcja. Na pierwszy rzut oka trochę skomplikowana, ale najważniejsze, że opisany algorytm działa i daje bardzo dobre efekty. Dzięki bardzo. Pozdrawiam i czekam na kolejne
      Pozdrawiam
      Marek/Biperek

Komentarz

• inferno
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 47

Zamieszczone przez Pirx
        1. Otworzyć zdjęcie.
        2. Powielić (skopiować) warstwę.
        3. Skopiowaną warstwę potraktować filtrem górnoprzepustowym. Polecenie : Filtr -> Inne (Others) -> Górnoprzepustowy (High-Pass). Kluczowym elementem jest tutaj wielkość promienia (Radius). Do zdjęć o "wysokiej częstotliwości" stosuje się niewielki promień w granicach 1. Zdjęcia o "niskiej częstotliwości" pozwalają użyć większego promienia - w praktyce raczej nie większego niż 5. Zresztą, warto samemu poćwiczyć - im większy promień, tym intensywniejszy efekt.
        4. Ze zmodyfikowanej warstwy można (ale niekoniecznie, choć ja jednak jestem "za") usunąć kolor - Shift+Ctrl+U.
        5. Zmienić jej tryb mieszania na :
          • ostre światło (Hard Light), aby uzyskać silniejsze ostrzenie,
          • łagodne światło (Soft Light), aby ostrzyć łagodniej.
        6. Ostateczny efekt uzyskujemy zmieniając stopień krycia (Opacity) "warstwy ostrzenia" - w praktyce w okolicach 50%.
        Oczywiście, można zdjęcie ostrzyć inaczej w różnych jego obszarach przez zastosowanie większej liczby warstw (różne promienie filtra, tryby mieszania i krycie) + maski.
        To mi się tez bardzo spodobało, szybki i fajny efekt ale przyznam ze nieco inny efekt niż sposobem Janusza. W sposobie Janusza zdaje sie ze wiecej jest szczegolow zachowanych .

Komentarz

• Metus
          Początki nałogu
          • 2005
          • 424

a ja polecam lekturę "photohop LAB. Rozwiązanie zagadki kanionu" Dan Margulis 2006 Helion a zwłaszcza rozdział 6 a w szczególności jego drugą część.
          Powiem też, że jest ktoś na naszym forum, kto sprzedaje książki Heliona sporo taniej niż w księgarniach.

Janusz. Tobie również bardzo gorąco polecam w/w pozycje

wiem, że książka jest dość droga. Z tego co wiem jest ona dostępna w większości sklepów Empik. Można sobie spokojnie wybrać się do Empiku i poczytać sobie..

naprawdę świetne rozdziały to rozdział 5 "Kanały L oraz A i B - wyostrzanie i rozmycie" oraz 6 "Wkraczasz do lasu pełnego niebezpieczeństw"

oba rozdziały są naprawdę ściśle związane z tym wątkiem. Po przeczytaniu tych rozdziałów myślę, że każdy będzie miał inny pogląd na temat wyostrzania i rozmywania w kanale Lab.

Zresztą tą książkę powinien przeczytać każdy, kto lubi pogrzebać się w zdjęciach.

dla mnie LAB to "jedyny słuszny" tryb koloru.

Jeszcze raz polecam i pozdrawiam!
          pozdrawiam
          Metus

Komentarz

• Buster

Zamieszczone przez Pirx
            Procedura
            ... ciach ...

ja tysh mam PL
            i z tego powodu wielgachne dzieki

Januszowi tez sie naleza bo podejrzewam ze wielu z nas zaoszczedzil czasu spedzonego na PSuciu fotek

Komentarz

• eternus
              Uzależniony
              • 2004
              • 668

A gdyby tak pojsc na latwizne (akceptujac gorszy rezultat), to czy ostrzac z rawow jedynie przy pomocy filtrow, to czy zalecalbys jedynie Unsharp Mask, czy tez jakies inne filtry?

Co do ustawien, ktore podales (za ludzmi z Canona) - USM na takich ustawieniach (przynajmniej u mnie) prawie zawsze wydaje sie byc stanowczo zbyt mocny.
              EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
              "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
              że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Elmarqo
                Bywalec
                • 2007
                • 245

Zamieszczone przez eternus
                A gdyby tak pojsc na latwizne (akceptujac gorszy rezultat), to czy ostrzac z rawow jedynie przy pomocy filtrow, to czy zalecalbys jedynie Unsharp Mask, czy tez jakies inne filtry?

Co do ustawien, ktore podales (za ludzmi z Canona) - USM na takich ustawieniach (przynajmniej u mnie) prawie zawsze wydaje sie byc stanowczo zbyt mocny.
                RAWa nie ostrzysz za pomocą filtrów, za pomocą filtrów możesz ostrzyć wywołane RAWy np. w PS. Jeśli chcesz ostrzyć RAWy używasz zakładki Details w ACR. Jak jest w innych programach nie wiem, bo nie używam. Polecam nowe opcje dodane ostatnio w ACR 4.1. Jeśli jednak chciałbyś pójść na łatwiznę to wczytaj sobie akcję Janusza i po bólu. Efekt gwarantowany.
                mareksliwinski.pl

Komentarz

• Shadow
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1572

Ja akurat ostrzę wg zaleceń mistrza Kelby i nie ma problemów. Tryb Lab się sprawdza. Różnice jeśli nawet jakieś są to niezauważalne. Sposobów jest dużo i każdy powinien sobie popróbować co mu najlepiej pasuje.

Komentarz

• eternus
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 668

Zamieszczone przez Elmarqo
                    RAWa nie ostrzysz za pomocą filtrów, za pomocą filtrów możesz ostrzyć wywołane RAWy np. w PS. Jeśli chcesz ostrzyć RAWy używasz zakładki Details w ACR. Jak jest w innych programach nie wiem, bo nie używam.
                    Naturalnie - wyrazilem sie nie precyzyjnie. Mowie oczywiscie o TIFFie z RAWa. Bo jako takich RAWow w ogole nie ostrze, bo wszedzie, gdzie czytam, to odradzaja tego.

Nie mniej jednak chodzi mi o "latwizne" w PSie - bez zabawy kanalami, warstwami. Czyli wlasciwie chyba tylko te filtry zostaja, albo jakies fajne plug-iny.

Komentarz

• Elmarqo
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 245

Zamieszczone przez eternus
                      Nie mniej jednak chodzi mi o "latwizne" w PSie - bez zabawy kanalami, warstwami. Czyli wlasciwie chyba tylko te filtry zostaja, albo jakies fajne plug-iny.
                      Używałeś akcji Janusza? Wciskasz jeden klawisz i ostrzysz wszystko co masz do wyostrzenia. Oczywiście możesz sobie prędzej zmienić parametry, tak aby Tobie pasowały. Jeśli wolisz ostrzyć w trybie LAB - to robisz sobie raz akcję i reszta fotek leci z automatu. Plug-in nie potrzebny ;-)
                      mareksliwinski.pl

Komentarz

• eternus
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 668

Oczywiscie. Akcja jest rewelacyjna. Swoich akcji nie robie - bo to jest akurat strona PSa, ktora znam dosc slabo (ale pracuje nad tym).

Ale az dziwne, ze Adobe nie zrobilo czegos podobnego w formie dobrze zinterfacowanego (regulowalnego) plug-ina dolaczanego do shopa. To przeciez podnioslo by bardzo wartosc programu.

Chyba, ze jest cos takiego?

Komentarz

• Shadow
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1572

Zamieszczone przez Elmarqo
                          Używałeś akcji Janusza? Wciskasz jeden klawisz i ostrzysz wszystko co masz do wyostrzenia. Oczywiście możesz sobie prędzej zmienić parametry, tak aby Tobie pasowały. Jeśli wolisz ostrzyć w trybie LAB - to robisz sobie raz akcję i reszta fotek leci z automatu. Plug-in nie potrzebny ;-)
                          Ale plug-in to też taka akcja. Można prześledzić każdy krok.

Komentarz

• grzbiet
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 180

Eternus:
                            Acja Pana Janusza jest świetna, ale jeśli Ci czegoś brak polecam PhotoKit Sharpener 1.2.4. Są tam kilkuetapowe moduły wyostrzania fot o różnych rozmiarach i przeznaczeniu (np. druk, web, media).

Komentarz

• molmagic
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 137

a skąd wziąść photokita, bo z tego co szukałem to kiepsko z nim....

Komentarz

• kociol

Zamieszczone przez molmagic
                                a skąd wziąść photokita,
                                możesz pobrać z tej strony (demo trial, lub kupić) PhotoKit Sharpener 1.2.4, ale do Gimpa to on się nie nadaje
                                Zamieszczone przez Wymagania
                                PhotoKit Sharpener is an Automate plug-in for Adobe Photoshop version 6.0, 7.0, CS or CS2. It will NOT run in any other imaging application, including all versions of Adobe Photoshop Elements, Adobe PhotoDeluxe, and Adobe Photoshop LE. The only applications that support PhotoKit Sharpener are Adobe Photoshop 6.0, 7.0, CS and CS2.

To run PhotoKit Sharpener, you must have an 8-bit/channel RGB color image open, or, in Photoshop CS and CS2, a 16-bit/channel RGB image. PhotoKit Sharpener will not run on Grayscale, CMYK, Lab or Index Color Images.

Komentarz

Pracuję...