Sigma kalibruje AF w obiektywach

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Sigma kalibruje AF w obiektywach

Precyzja działania systemu Auto Focus:

Z przyjemnością informujemy, iż wszelkiego rodzaju problemy pojawiające się w działaniu systemu AF (dotyczące obiektywów Sigma) są rozwiązywane w serwisie Sigma.

Problem precyzji działania AF pojawił się wraz z nastaniem fotografii cyfrowej i dotyczy precyzji działania AF w aparacie - wszystkie analogowe lustrzanki współpracują z każdym z obiektywów Sigma w 100% precyzyjnie. Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu.

Sigma Corporation wychodząc na przeciw potrzebom użytkowników lustrzanek cyfrowych wyposażyła polski serwis w sprzęt do kalibracji AF. Kalibracja polega na dostrojeniu elektroniki sterującej pracą obiektywu – bez ingerencji w aparat.

W przypadku stwierdzenia powtarzającego się ostrzenia poza punktem należy:

1. Umówić mailowo z serwisem termin kalibracji: [email protected]
    2. W umówionym terminie przesłać do serwisu obiektyw wraz użytkowanym aparatem (dany egzemplarz body wykazuje często różne odchylenia niezależnie od modelu)
    3. Dla usprawnienia do wysyłki załączyć opis występującego problemu.

Kalibracja wykonywana jest w ramach gwarancji nieodpłatnie.

Serwis zastrzega sobie prawo do obciążenia nadawcy kosztami manipulacyjnymi w przypadkach ewidentnie nieuzasadnionego przesłania obiektywu do kalibracji.

Ładnie to brzmi, ale ciekawe jak będzie w praktyce...?
    Pozdrowienia, Tomek
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1565

Jeśli kalibrować będą sam obiektyw bez ingerencji w body to jest szansa, że gdy wróci aparat do domu to nie będzie mu groziło rozkalibrowanie z resztą sprzętu

Komentarz

• Zibi1970
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 45

350 zl sobie licza za kalibracje obiektywu bez gwarancji. tak sie zastanawiam czy taki rozjechany obiektyw to nie wada ukryta albo cos w tym stylu? czy nie powinna taka regulacja obejmowac tez po gwarancyjne obiektywy.

Komentarz

• arra
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1023

Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz wpis
        http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142
        Problem precyzji działania AF pojawił się wraz z nastaniem fotografii cyfrowej i dotyczy precyzji działania AF w aparacie - wszystkie analogowe lustrzanki współpracują z każdym z obiektywów Sigma w 100% precyzyjnie.
        A co sadzicie o tych bredniach? Czyzby lustra cyfrowe uzywaly zaklec i many do ostrzenia?

www.pbase.com/arra
        R1+5D2
        Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• HuleLam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1641

[I]Precyzja działania systemu Auto Focus:

...Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu...

Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz wpis
          350 zl sobie licza za kalibracje obiektywu bez gwarancji. tak sie zastanawiam czy taki rozjechany obiektyw to nie wada ukryta albo cos w tym stylu? czy nie powinna taka regulacja obejmowac tez po gwarancyjne obiektywy.
          Powyższy tekst, tzw "disclaimer" ma za zadanie odsunąć od Sigmy tego typu podejrzenia
          Fotograf platoniczny

Komentarz

• lynx
            Bywalec
            • 2005
            • 127

Myślimy sobie tak:
            Skąpa Sigma nie wykupuje od Canona licencji na oprogramowanie do obiektywów AF, w związku z tym musi sama kombinować i nie ma to raczej nic wspólnego z rodzajem fotografii. Po prostu Sigma miała w miarę kompatybilne obiektywy przy analogu, natomiast po wejściu nowszych puszek cyfrowych Canon zmienił nieco oprogramowanie w sposób chyba nie do końca jeszcze rozpracowany przez Sigmę i stąd jej kłopoty. Teraz Sigma próbuje zrzucać winę za taki stan rzeczy na rzekomo niedokładnie skalibrowane body, które jakoś mają daleko mniejsze problemy z autofocusem przy obiektywach Canona.

Komentarz

• KMV10
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2320

Wydaje mi się, że gdzieś wspominano o tym, że Tamron płaci opłaty licencyjne na rzecz Canona. Jeśli by tak było jak piszesz to chyba nie było BF/FF w Tamronach a przecież zdarzają się.
              Generalnie uważam, że dobrze się stało że Sigma coś robi. Lepsze to niż nic.

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez KMV10 Zobacz wpis
                Wydaje mi się, że gdzieś wspominano o tym, że Tamron płaci opłaty licencyjne na rzecz Canona. Jeśli by tak było jak piszesz to chyba nie było BF/FF w Tamronach a przecież zdarzają się.
                Mało tego, przecież nawet w obiektywach Canona zdarzają sie Bad Focusy.
                I wtedy co? Sam sobie Canon licencji nie wykupił? ;-)

No pewnie że lepsze, zwłaszcza w porównaniu z Tamronem, co to nawet w Polsce serwisu nie posiada...
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Timochenko

Zawsze się zastanawiałem nad taką sytuacją: kupujemy puszkę i kilka szkieł różnych producentów, towar nowy z gwarancją, ale każdy obiektyw ostrzy gdzie indziej. Co w takiej sytuacji? Czy każdy z serwisów używa, nazwijmy to "identycznego wzorca", czy też każdy ma swój własny, w jakiś tam, sobie tylko znany, sposób stworzony. W sumie to mogę wysłać obiektyw w ramach naprawy gwarancyjnej i dostać obiektyw z notatką w stylu, AF obiektywu w porządku, problem z puszką. Następnie wyślę puszkę i dostanę podobną odpowiedź - AF puszki dziala perfekcyjnie, wadliwy słoik. Wiem, że Canonowi chodzi o to aby mieć wszystkie słoiki z jego piwniczki, ale ciekaw jestem jak to na prawde jest z tymi wzorcami.

Pozdrawiam
                  Paweł

Komentarz

• Zbig
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 101

To stwierdzenie na stronie Sigmy jest mniej więcej jak "w lecie jest ciepło". Przecież nie od dziś ludzie kalibrują w serwisie swoje szkła i nie od dziś wiadomo, że ten proceder jest konieczny również w przypadku Sigmy.

Komentarz

• KMV10
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2320

Mało tego, przecież nawet w obiektywach Canona zdarzają sie Bad Focusy.
                      I wtedy co? Sam sobie Canon licencji nie wykupił? ;-)
                      Oczywiście - jak najbardziej

Specjalnie nie pisałem o Canonie tylko o innym producencie szkieł, aby odnieść się do sytuacji Sigmy :razz:

Zamieszczone przez Timochenko Zobacz wpis
                      Zawsze się zastanawiałem nad taką sytuacją: kupujemy puszkę i kilka szkieł różnych producentów, towar nowy z gwarancją, ale każdy obiektyw ostrzy gdzie indziej. Co w takiej sytuacji? Czy każdy z serwisów używa, nazwijmy to "identycznego wzorca", czy też każdy ma swój własny, w jakiś tam, sobie tylko znany, sposób stworzony. W sumie to mogę wysłać obiektyw w ramach naprawy gwarancyjnej i dostać obiektyw z notatką w stylu, AF obiektywu w porządku, problem z puszką. Następnie wyślę puszkę i dostanę podobną odpowiedź - AF puszki dziala perfekcyjnie, wadliwy słoik. Wiem, że Canonowi chodzi o to aby mieć wszystkie słoiki z jego piwniczki, ale ciekaw jestem jak to na prawde jest z tymi wzorcami.

Pozdrawiam
                      Paweł
                      W praktyce dość często "grasz w ping-ponga" - ale Ty jesteś piłeczką a graczami są serwisy - jeśli wolno mi użyć takiego sportowego porównania
                      I gra toczy się na starych zasadach - do 21 - czyli długo...
                      Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• habakuk
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 575

Mierzących się z wysyłaniem szkła do kalibracji w serwisie sigmy ostrzegam. Posłałem do nich 30/1.4 i D200. zestaw wrócił po tygodniu z takim samym koszmarnym FF jak przed kalibracją - po prostu z identycznym. zmienił się tylko stan mojego konta - ubyło 300 PLN. Kpiny. A na moje żale jaśniepanowie sigmowcy odpisali mi, że błąd po regulacji mieści się w granicach normy. tyle, że ta norma wynosi mniej wiecej tyle co cała GO na danej f. sprzedałem sigmę w diabły, napisałem długi list do opiekuna marki sigma w PL oraz do samego serwisu. Pan-opiekun okazał "wzburzenie", zaś serwis nie raczył przeprosić. Analogiczną przygode z 30/1.4 miał jeden z naszych współforumowiczów - posłał, wróciło nietknięte. I to się, q.. nadaje do prasy!

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18776

Nie wiem czy Tamron coś płaci ale nie słyszałem o problemach nie działających tamronów lub o jakichś errorach - w przeciwieństwie do Sigmy. BF/FF to mają wszystkie szkła także firmowe .

Zamieszczone przez habakuk Zobacz wpis
                          Mierzących się z wysyłaniem szkła do kalibracji w serwisie sigmy ostrzegam. Posłałem do nich 30/1.4 i D200. zestaw wrócił po tygodniu z takim samym koszmarnym FF jak przed kalibracją - po prostu z identycznym. zmienił się tylko stan mojego konta - ubyło 300 PLN. Kpiny. A na moje żale jaśniepanowie sigmowcy odpisali mi, że błąd po regulacji mieści się w granicach normy. tyle, że ta norma wynosi mniej wiecej tyle co cała GO na danej f. sprzedałem sigmę w diabły, napisałem długi list do opiekuna marki sigma w PL oraz do samego serwisu. Pan-opiekun okazał "wzburzenie", zaś serwis nie raczył przeprosić. Analogiczną przygode z 30/1.4 miał jeden z naszych współforumowiczów - posłał, wróciło nietknięte. I to się, q.. nadaje do prasy!

Ja tak miałem z kamerą video Sony i serwisem tej cudnej firmy . "Spychologia stosowana " i to mimo tego że sprzęt był na gwarancji.
                          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Arek Piekarz
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 334

Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu.
                            (...) Kalibracja polega na dostrojeniu elektroniki sterującej pracą obiektywu – bez ingerencji w aparat.
                            (...) Należy w umówionym terminie przesłać do serwisu obiektyw wraz użytkowanym aparatem (dany egzemplarz body wykazuje często różne odchylenia niezależnie od modelu)
                            Czyli mówiąc po ludzku - dostroją "idealny fabrycznie" obiektyw do "wadliwej" puszki, a co za tym idzie - na innej puszce może już nie ostrzyć w punkt. Ja dziękuję za taki serwis :-? (dlatego na Żytnią wysłałem body+szkło, żeby najpierw skalibrowali 20D do wzorca, a potem obiektyw do 20D)
                            40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                            Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                            Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                            Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• KMV10
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2320

Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz wpis
                              Nie wiem czy Tamron coś płaci ale nie słyszałem o problemach nie działających tamronów lub o jakichś errorach - w przeciwieństwie do Sigmy. BF/FF to mają wszystkie szkła także firmowe .
                              Oj coś mi się kołacze po głowie, że ludzie skarżyli się na Err99 z 28-75/2,8 Tamrona - nie to żebym miał coś przeciwko Tamronowi.

Komentarz

Pracuję...
                              X