Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
To niech i ja dodam swoje trzy grosze. Mimo calej swej milosci do systemu M42, musialem nabyc cos pod EOSa. Wybor padl poczatkowo na Sigme 70-300 APO DG, ktora po roku zastapilem wlasnie Tamronem 55-200, a za roznice cenowa upolowalem sonnara . Cudow za 420zl nie ma sie co spodziewac ale na moje potrzeby zupelnie wystarczy. Jest lzejszy, mniejszy, tanszy, chyba cichszy i mam wrazenie z AF jakby celniejszy (moze mi sie dobry egzemplarz trafil) . W zakresie 55-135 nie mam wiekszych zastrzezen. Z wyzszych zakresow i makro w zasadzie nie korzystam.
Uwazam ze za te "piniendze" w przedziale cenowym low-end, tamron stanowi dobre uzupelnienie kita.
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
Uwazam ze za te "piniendze" w przedziale cenowym low-end, tamron stanowi dobre uzupelnienie kita.
jak to wyglada w porownaniu z Sonnarem?
w sensie - ostrosc tak od f/5.6 wzwyz, przenoszenie kolorow, kontrast...
sam mam Sonnara 3.5/135 i zaczyna mi powoli brakowac czegos dluzszego. i zastanawiam sie, czy po prostu nie zmienic go na tego Tamrona. dlugich ogniskowych uzywam dosc rzadko, ale jak potrzebuje to niekoniecznie zawsze 135mm.
z Tamronem 55-200 to serio loteria.. obowiązkowo trzeba testować przed kupnem (w zakresie do 135 niektóre modele wyglądały mi podobnie do Sigmy 70-300APO) szkoda, że jest z tym takie lotto bo trafia się i skrajnie nie udana sztuka...
jak to wyglada w porownaniu z Sonnarem?
w sensie - ostrosc tak od f/5.6 wzwyz, przenoszenie kolorow, kontrast...
sam mam Sonnara 3.5/135 i zaczyna mi powoli brakowac czegos dluzszego. i zastanawiam sie, czy po prostu nie zmienic go na tego Tamrona. dlugich ogniskowych uzywam dosc rzadko, ale jak potrzebuje to niekoniecznie zawsze 135mm.
W zasadzie nie porownywalem jeszcze sonnara z tamronem. Nawet nie myslalem o tym bo to dla mnie zupelne inne piesni . Bardziej sklanialem sie ku porownaniu z Tairem 11A, ktory zanim nabilem na body sonnara, wydawal mi sie wrecz idealem wsrod M42. Jednak zeby zlapac dobra ostrosc trzeba go sporo przymknac.Tak powiedzmy do f5.6. Sonnar jednak zadziwil mnie ze ostrzy dobrze juz od pelnej dziury. Im ciemniej tym wieksza zyleta.
Co do kolorow czekam do wiosny, bo nie mialem jeszcze sposobnosci wyprobowac go w plenerze. Ale bokeh bez porownania ladniejszy niz tamron.
Reasumujac, nie wiem czy zamiana sonnara na tamrona ma sens.
Mi sie oba przydaja i na raczej pewno sonnar dluzej zagrzeje miejsce w mojej torbie:smile: Co prawda nie ma AF ale zawsze mozna dokupic dandeliona pod adapter M42 i focenie manualem staje sie czysta przyjemnoscia. Zwlaszcza dla kogos kto zaczynal od zenitow , praktik i innych fedow.:smile:
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
dobra, zanabylem ten plastikowy sloik.
o wrazeniach rozpisze sie, jak troche pouzywam. mialem go zabrac dzisiaj na plenerek, ale zaspalem, wiec tylko po domu popstrykalem pare zdjec, zeby ocenic to szkielko.
wstepne wrazenia: fajnie jest. do 100mm przymkniecie o 1/2 dzialki daje zupelnie znosna ostrosc. powyzej tego 1 dzialka praktycznie tez zalatwia sprawe, chociaz to 200mm to jakby nie przymykal, hiper-ostre nie bedzie. co do aberracji - cos tam jest, ale nie modlilbym sie nad tym zbyt wiele
poza tym, zupelnie znosnie zbity plastik obudowy, nie tak syfiasty pierscien ostrzenia jak sie potocznie mowi. calosc nieduzo (z nakrecona oslona nie przekracza gabarytowo 28-75 z oslona). AF rzeczywiscie kompletnie syfiasty i az czasami sie zastanawiam, czy w wersji do Canona na pewno wlozyli silnik
za 399zl to mysle, ze nie ma o czym dyskutowac. modlilem sie nad tym 2 dni jezdzac po MM i Fotojoke'ach (i czekajac na Saturna) we Wroclawiu, w koncu wczoraj w Galerii Dominikanskiej zanabylem. jedna jedyna sztuka, pani bez problemu pozwolila podpiac i popstrykac. jest git!
jakby ktos chcial zerknac na pstryki ("szkice weglem" ):
Wystarczą ze 3 zwykłe ujęcia... Chodzi mi o coś bez obróbki... Może być jedno np. w pomieszczeniu przy 55, i jakieś 2 przy zbliżeniach ... Po prostu mam możliwość wziąć ten obiektyw z przesyłką za 360zł nowy ale po różnych opiniach bardzo się waham, dlatego chciałem spojrzeć na jakieś niepodrasowane zdjęcia
Przepraszam, że odświeżam ten temat, ale mam pytanie dotyczące tego obiektywu. Jak sprawuje się tutaj AF w porównaniu do wymienianej Sigmy 70-300 APO albo 55-200?
Komentarz