Canon EOS 400D kontra Nikon D80
Zwiń
X
-
-
D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne dupereleKomentarz
-
Z gwarancja w tym sklepie (kea-photo) to jest tak:
Obiektywy maja zazwyczaj wieloletnia, miedzynarodowa gwarancje - na Tokine 12-24 mam od nich '7-yr Extended International Warranty Certificate'.
Z aparatami jest jednak inaczej - na sprzet Canona obowiazuje roczna gwarancja sklepowa, realizowana w ten sposob, ze na wlasny koszt trzeba wyslac do nich sprzet (ok 60 euro, juz z obowiazkowym ubezpieczeniem) - sklep placi pozniej za ponowne wyslanie.
Mozna jednak wykupic 3 letnia miedzynarodowa gwarancje - wtedy realizowana jest w dowolnym serwisie - koszt €60.
Z serwisem w Polsce to nie wiem, jak by bylo. Tu w Irlandii sprobowalem reklamowac A70 - bylo to w 2004 jeszcze przed wejsciem do EU, gwarancje mialem polska, sklepowa. Powiedzieli, ze nie ma problemu i przyjeli. Ale to moze zalezec od humoru serwisu.Komentarz
-
Kochani chcialem wspomniec o wadzie C. 400D ktora mnie dzis powalila
to badziewie robi zdjecia ale informuje o braku kary pamieci dopiero po probie podgladu zdjec a pozatym nawala synchro przez goraca stopke
Metz odpala lub nie w nikonie mialem 100% teraz mam 50% bo moze zaskoczy.Komentarz
-
-
Pewnie nie ma jak nikonKochani chcialem wspomniec o wadzie C. 400D ktora mnie dzis powalila
to badziewie robi zdjecia ale informuje o braku kary pamieci dopiero po probie podgladu zdjec a pozatym nawala synchro przez goraca stopke
Metz odpala lub nie w nikonie mialem 100% teraz mam 50% bo moze zaskoczy.
. W ogóle to po co Ty jeszcze tutaj czas tracisz
?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Trolowanie nie jest traceniem czasu!;-)
A odnośnie zakupow w hk. Czy nie miales problemow z clem/vatem?
Tez mieszkam w Irlandii i panowie celnicy naliczyli mi vat od wartosci przesylki. 70-200/4 podrozalo mi wtedy o 130euro.
Sklep (digitalrev) w milych slowach poinformowal, ze moje problemy z celnikami malo go interesuja, bo z ich strony wszystko jest ok:-?
W koncu zaplacilem, co prawda moglem nie odbierac przesylki i zwrociliby mi pieniadze, ale odliczyliby przesylke (jesli dobrze pamietam 50e w kazda strone), wiec to byl zaden interes.Komentarz
-
No akurat sarkazm w twoim przypadku jest mało uzasadniony. Nie wiem, kto traci czas przesiadując tyle czasu na forum Nikona i włażąc w d... tamtejszym nikoniarzom (jakby co, to było to pytanie - może ktoś zna tę osobę?)
Komentarz
-
Jeśli już chcesz mi przywalić/obrazić to przynajmniej robiłbyś to z sensem
.
A i jeszcze jedno nie mów mi co jest lub nie jest z mojej strony uzasadnione, bo to nie Twoja sprawa
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Jak dotad, zadnych. W sumie kupilem 2x30D (oprocz swojego
) i obiektyw Tokiny. Jako osobne zakupy - wszystkie przyszly oznaczone sample/testing only/not for resale. FedEx-em. Zadnego cla.
Komentarz
-
Mój obiektyw przyszedł oznaczony wartością do oclenia.
W sumie mój błąd. Zamiast dokładnie wypytać uwierzyłem w deklaracje z opisu, że sklep dokłada wszelkich starań żeby klient uniknął problemów z cłem. Nauka kosztuje
Komentarz
-
może troszkę spóźnione ale d80 to nie za wysoko dla c400 we wszystkich testach jakość zdjęć w 400 była/jest lepsza a po za tym aparaty sa podobne (po za wielkością) -testy fotokurier (wykupiony chyba praz nikona) ostatni numer pokazuje że sa prawie takie same - różnica w jakości foto 100 i 800 na kożyść c400d a 200 i 400 n80d, fotopolis - podsumowanie jak ktoś chce mieć wygodniejszy aparat to Nikon a lepsze zdjęcia to Canon róznica w teście 0,6 pkt to żADNA RóżNICA i jeszcze na jkimś zagraniczym forum czytałem że c400 najlepszy do szczegułów z tele 400l 5,6 ideał a co do zakresu 24-70 2,8 to z sigmą jest lepiej niż z canonem moja własna opinia. Osobiście posiadam c400d z gripem co do wielkości to kwestia przyzwyczajenia (bez gipa trzymał się trzech palcach ) PozdrawiamKomentarz
-
Komentarz
-
Jeszcze lepszy test jest w ostatnim Chip'ie. Dawno sie tak nie usmialem... Nawiasem mowiac nie uwazam testow Chipa za wiarygodne zrodlo nawet jezeli chodzi o sprzet komputerowy i software....testy fotokurier (wykupiony chyba praz nikona) ostatni numer pokazuje że sa prawie takie same - różnica w jakości foto 100 i 800 na kożyść c400d a 200 i 400 n80d, fotopolis - podsumowanie jak ktoś chce mieć wygodniejszy aparat to Nikon a lepsze zdjęcia to Canon róznica w teście 0,6 pkt to żADNA RóżNICA i jeszcze na jkimś zagraniczym forum czytałem że c400 najlepszy do szczegułów z tele 400l 5,6 ideał a co do zakresu 24-70 2,8 to z sigmą jest lepiej niż z canonem moja własna opinia. Osobiście posiadam c400d z gripem co do wielkości to kwestia przyzwyczajenia (bez gipa trzymał się trzech palcach ) PozdrawiamD700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne dupereleKomentarz
-
To fakt tymi testami można się podetrzeć
ale jest tam też sporo całkiem ciekawych artykułów z zakresu techniki foto
.
Kapitan Wagner
Komentarz
Komentarz