Canon EOS 400D kontra Nikon D80

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ionek

Zamieszczone przez zOOn
    Wczoraj jednak wyszla opcja: 30D za €850 z przesylka - wiadomo, sklepy czyszcza magazyny przed PMA... (tu akurat sklep z Hongkongu, w ktorym kupowalem kiedys Tokine).
    Jak jest z gwarancją na taki sprzęt kupiony w HongKongu? Można zgłosić się do Canona w Polsce jak coś będzie nie tak?

Komentarz

• qwerty1237
      Bywalec
      • 2005
      • 240

Zamieszczone przez ionek
      Jak jest z gwarancją na taki sprzęt kupiony w HongKongu? Można zgłosić się do Canona w Polsce jak coś będzie nie tak?
      Mozesz probowac ale nie wroze Ci sukcesu.
      D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• zOOn
        Bywalec
        • 2006
        • 220

Zamieszczone przez ionek
        Zamieszczone przez qwerty1237
        Mozesz probowac ale nie wroze Ci sukcesu.
        Z gwarancja w tym sklepie (kea-photo) to jest tak:

Obiektywy maja zazwyczaj wieloletnia, miedzynarodowa gwarancje - na Tokine 12-24 mam od nich '7-yr Extended International Warranty Certificate'.

Z aparatami jest jednak inaczej - na sprzet Canona obowiazuje roczna gwarancja sklepowa, realizowana w ten sposob, ze na wlasny koszt trzeba wyslac do nich sprzet (ok 60 euro, juz z obowiazkowym ubezpieczeniem) - sklep placi pozniej za ponowne wyslanie.

Mozna jednak wykupic 3 letnia miedzynarodowa gwarancje - wtedy realizowana jest w dowolnym serwisie - koszt €60.

Z serwisem w Polsce to nie wiem, jak by bylo. Tu w Irlandii sprobowalem reklamowac A70 - bylo to w 2004 jeszcze przed wejsciem do EU, gwarancje mialem polska, sklepowa. Powiedzieli, ze nie ma problemu i przyjeli. Ale to moze zalezec od humoru serwisu.

Komentarz

• FotoArt

Kochani chcialem wspomniec o wadzie C. 400D ktora mnie dzis powalila
          to badziewie robi zdjecia ale informuje o braku kary pamieci dopiero po probie podgladu zdjec a pozatym nawala synchro przez goraca stopke
          Metz odpala lub nie w nikonie mialem 100% teraz mam 50% bo moze zaskoczy.

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez FotoArt
            to badziewie robi zdjecia ale informuje o braku kary pamieci dopiero po probie podgladu zdjec
            Bo sobie w tym badziewiu włączyłeś opcję "shoot without card"
            Digart

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez FotoArt
              to badziewie robi zdjecia ale informuje o braku kary pamieci dopiero po probie podgladu zdjec a pozatym nawala synchro przez goraca stopke
              Metz odpala lub nie w nikonie mialem 100% teraz mam 50% bo moze zaskoczy.
              Pewnie nie ma jak nikon . W ogóle to po co Ty jeszcze tutaj czas tracisz ?
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• lempl
                Uzależniony
                • 2006
                • 684

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Trolowanie nie jest traceniem czasu!;-)

A odnośnie zakupow w hk. Czy nie miales problemow z clem/vatem?
                Tez mieszkam w Irlandii i panowie celnicy naliczyli mi vat od wartosci przesylki. 70-200/4 podrozalo mi wtedy o 130euro.
                Sklep (digitalrev) w milych slowach poinformowal, ze moje problemy z celnikami malo go interesuja, bo z ich strony wszystko jest ok:-?
                W koncu zaplacilem, co prawda moglem nie odbierac przesylki i zwrociliby mi pieniadze, ale odliczyliby przesylke (jesli dobrze pamietam 50e w kazda strone), wiec to byl zaden interes.
                Ostatnio edytowany przez lempl; 5800. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Maris
                  Zablokowany
                  • 2007
                  • 109

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  No akurat sarkazm w twoim przypadku jest mało uzasadniony. Nie wiem, kto traci czas przesiadując tyle czasu na forum Nikona i włażąc w d... tamtejszym nikoniarzom (jakby co, to było to pytanie - może ktoś zna tę osobę?)

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez Maris
                    No akurat sarkazm w twoim przypadku jest mało uzasadniony. Nie wiem, kto traci czas przesiadując tyle czasu na forum Nikona i włażąc w d... tamtejszym nikoniarzom (jakby co, to było to pytanie - może ktoś zna tę osobę?)
                    Jeśli już chcesz mi przywalić/obrazić to przynajmniej robiłbyś to z sensem .

A i jeszcze jedno nie mów mi co jest lub nie jest z mojej strony uzasadnione, bo to nie Twoja sprawa .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• zOOn
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 220

Zamieszczone przez lempl
                      A odnośnie zakupow w hk. Czy nie miales problemow z clem/vatem?
                      Tez mieszkam w Irlandii i panowie celnicy naliczyli mi vat od wartosci przesylki. 70-200/4 podrozalo mi wtedy o 130euro.
                      Jak dotad, zadnych. W sumie kupilem 2x30D (oprocz swojego ) i obiektyw Tokiny. Jako osobne zakupy - wszystkie przyszly oznaczone sample/testing only/not for resale. FedEx-em. Zadnego cla.

Komentarz

• lempl
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 684

Mój obiektyw przyszedł oznaczony wartością do oclenia.
                        W sumie mój błąd. Zamiast dokładnie wypytać uwierzyłem w deklaracje z opisu, że sklep dokłada wszelkich starań żeby klient uniknął problemów z cłem. Nauka kosztuje

Komentarz

• Pippo
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 15

może troszkę spóźnione ale d80 to nie za wysoko dla c400 we wszystkich testach jakość zdjęć w 400 była/jest lepsza a po za tym aparaty sa podobne (po za wielkością) -testy fotokurier (wykupiony chyba praz nikona) ostatni numer pokazuje że sa prawie takie same - różnica w jakości foto 100 i 800 na kożyść c400d a 200 i 400 n80d, fotopolis - podsumowanie jak ktoś chce mieć wygodniejszy aparat to Nikon a lepsze zdjęcia to Canon róznica w teście 0,6 pkt to żADNA RóżNICA i jeszcze na jkimś zagraniczym forum czytałem że c400 najlepszy do szczegułów z tele 400l 5,6 ideał a co do zakresu 24-70 2,8 to z sigmą jest lepiej niż z canonem moja własna opinia. Osobiście posiadam c400d z gripem co do wielkości to kwestia przyzwyczajenia (bez gipa trzymał się trzech palcach ) Pozdrawiam

Komentarz

• Maris
                            Zablokowany
                            • 2007
                            • 109

Zamieszczone przez Pippo
                            bez gipa trzymał się trzech palcach
                            trabanta idzie trzymać całą łapą

Komentarz

• qwerty1237
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 240

Zamieszczone przez Pippo
                              ...testy fotokurier (wykupiony chyba praz nikona) ostatni numer pokazuje że sa prawie takie same - różnica w jakości foto 100 i 800 na kożyść c400d a 200 i 400 n80d, fotopolis - podsumowanie jak ktoś chce mieć wygodniejszy aparat to Nikon a lepsze zdjęcia to Canon róznica w teście 0,6 pkt to żADNA RóżNICA i jeszcze na jkimś zagraniczym forum czytałem że c400 najlepszy do szczegułów z tele 400l 5,6 ideał a co do zakresu 24-70 2,8 to z sigmą jest lepiej niż z canonem moja własna opinia. Osobiście posiadam c400d z gripem co do wielkości to kwestia przyzwyczajenia (bez gipa trzymał się trzech palcach ) Pozdrawiam
                              Jeszcze lepszy test jest w ostatnim Chip'ie. Dawno sie tak nie usmialem... Nawiasem mowiac nie uwazam testow Chipa za wiarygodne zrodlo nawet jezeli chodzi o sprzet komputerowy i software.
                              D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18793

Zamieszczone przez qwerty1237
                                Jeszcze lepszy test jest w ostatnim Chip'ie. Dawno sie tak nie usmialem... Nawiasem mowiac nie uwazam testow Chipa za wiarygodne zrodlo nawet jezeli chodzi o sprzet komputerowy i software.
                                To fakt tymi testami można się podetrzeć ale jest tam też sporo całkiem ciekawych artykułów z zakresu techniki foto .
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...