Canon 28/1.8 czy 35/2 ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jarek Jaworski
    Początki nałogu
    • 2005
    • 335

Na cropie 28 i 35 sa dosyc podobnymi ogniskowymi. Na FF 35mm jest o wiele bardziej uniwersalny. O ostrosci na brzegach 28/1.8 juz pisano. Uzywalem jej kilka razy z 20D i sadze, ze na FF ostrosc w narozach bedzie sie pogorszac.
    Polecam wiec 35 mm na teraz - mniejszy, tanszy w przyszlosci na FF bedzie jak znalazl. Jedyny minus 35/2 to odglos silnika, jak AF sie pogubi i biega w ta i z powrotem
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• trampek
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1546

Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz wpis

LINK do ciekawego porównania: canon 28 f1.8 vs sigma 30 f1.4 vs canon 35 f1.4L
      Ja chce ta sigme!!!.. znowu. niestety ja sprzedalem bo potrzebowalem pieniedzy. szkoda i jes=zeli zostane przy cropie ( a to zalezy od ceny 5d przez ajblizszy rok) to na pewno wroci ona do mnie. W ogole uwielbia stalki. mialem juz S20/1,8,S30/1.4,C50/1,8,C85/1,8. C85/1,8 juz do mnie leci z C50/1,4 i i caly czas mysle o tj S30/1,4. a jakby ktos pytal dlaczego wole szkla stale to mowie : przez SWIATLO - priorytet jak dla mnie. terazz mam T17-50 ktorego bardzo chwale nie mniej jest za ciemny... Dziwi mnie bardzo jak ktos wlasnie mowie ze zoom jest bardziej uniwersalny Przeciez nie ma nic bardziej uniweralnego jak mozliwosc robienia nie szumiacych fotek w sklabym oswietleniu bez uzywania lamy...
      R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Arkan
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1401

Zamieszczone przez robsonikus
        Bedziesz mogl wrzucic jakies przykladowe fotki ktore zrobisz tym zestawem (20d plus 28/1.8 )
        Nie mam 20D, ale z 5D to wybitne szkło portretowe

Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• trampek
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1546

Zamieszczone przez Arkan Zobacz wpis
          Nie mam 20D, ale z 5D to wybitne szkło portretowe

http://plfoto.com/1136773/zdjecie.html
          czy to zdjecie jest robione 5d bo az trudno uwierzyc ze tak wasko. przeciez w koncu 28mm na ff to szeroki kat !!!!!!!!!

Komentarz

• Arkan
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1401

Zamieszczone przez trampek
            czy to zdjecie jest robione 5d .....!!!!!!!!!
            Jest robione 5d ....mówiłem - wybitna portretówka. A jaka praktyczna! 1/20 z ręki można robić, byle tylko model głową nie machał
            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• oskarkowy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2513

Zamieszczone przez Arkan Zobacz wpis
              Jest robione 5d ....mówiłem - wybitna portretówka. A jaka praktyczna! 1/20 z ręki można robić, byle tylko model głową nie machał
              Tłumacz im tak, a potem co drugi zrobi sobie krzywdę tym szkłem
              Jarek

Komentarz

• trampek
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1546

przylaczajac suie do powyzszego : czy moglbys powiedziec jakim zestawem bylo robione ww zdjecie?? moj tym 20d+28 lub 5d+50

Komentarz

• oskarkowy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2513

Zamieszczone przez trampek Zobacz wpis
                  przylaczajac suie do powyzszego : czy moglbys powiedziec jakim zestawem bylo robione ww zdjecie?? moj tym 20d+28 lub 5d+50
                  Zerknij na przerysowania pierwszego planu. To zdaje się lekko skadrowane 5D z 28mm. Winieta dodana.
                  Jarek

Komentarz

• Arkan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1401

Zamieszczone przez oskarkowy
                    Zerknij na przerysowania pierwszego planu. To zdaje się lekko skadrowane 5D z 28mm. Winieta dodana.
                    100% prawda. 5d + 28mm/1.8, f2.0, 1/40s, ISO800, pomiar punktowy na twarz. Lekko skadrowane (właściwie lekko obcięte od góry). Winieta dodana w PS-sie.

A tak na poważnie - kupiłem to szkiełko bo 50/1.4 we wnętrzu jest czasem za wąsko. Najlepiej to szkło opisał jeden z zawodowych reporterów na dpreview "Nie jest to szkło inspirujące, ale bardzo kompetentne". Ma bardzo ładny bokeh, ale brak mu tego "Wow! factor" który mają 35/1.4 i 24/1.4. Nie ma natomiast takiego zdjęcia, które dałoby się zrobic 24,35/1.4, a nie da się zrobić 28/1.8. Dobre, małe, "rzemieślnicze" szkło.

P.S.
                    Oskarkowy ma rację - lepiej zaczynać swoją przygodę z portretem od bezpieczniejszych ogniskowych
                    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• ErnestPierwszy
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 734

Zamieszczone przez trampek Zobacz wpis
                      Ja chce ta sigme!!!.. znowu. niestety ja sprzedalem bo potrzebowalem pieniedzy...
                      Nie miałeś problemów z AF? Szczególnie z obiektami dalej od aparatu?
                      Naczytałem się na sieci o problemach z AF, szczególnie z FF.

Komentarz

• Skipper
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1112

Zamieszczone przez robsonikus Zobacz wpis
                        Jak w temacie co wybrac, zastosowanie to sluby-ciemny kosciol, sala weselna. Wiem wiem jest 24/1.4, 35/1.4 ale aktualnie za 5zł poza moim zasiegiem Musze się zadowolić na tą chwile jednym ze szkiel podanych w temacie. Ktory bedzie dobry w przedziale 2.2-2.5, ktory ma szybki AF. Bede wdzieczny za jakies podpowiedzi i sugestie.
                        Pozdrawiam
                        ja bym tak do tego podszedł:

crop 24/1.4
                        FF 35/1.4

bo 24 to w przyblizeniu odpowiednik ogniskowej 35mm dla cropa
                        Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• szwayko
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2083

Zamieszczone przez robsonikus Zobacz wpis
                          Bedziesz mogl wrzucic jakies przykladowe fotki ktore zrobisz tym zestawem (20d plus 28/1.8 )
                          No niestety dzisiejsza sesja nie wypalila. :-( Modelka za kaprysna.
                          Ale mam jakies wczesniej zrobione i dzisiaj jeszcze malemu fotke zrobilem, zeby co ci pokazac
                          Na f/2.0.
                          Znaczki pocztowe ale widac rozmycie i jak wyglada kadr na 20D.

frickr FB
                          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• trampek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1546

Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz wpis
                            Nie miałeś problemów z AF? Szczególnie z obiektami dalej od aparatu?
                            Naczytałem się na sieci o problemach z AF, szczególnie z FF.
                            niestety sie zdarzaly. nie robilem jeszce w tedy testow wiec szczegolow ci nie podam ale z powodu AF tak na oko 15% fotek nieudanych..
                            Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.

Komentarz

• robsonikus
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 171

szwayko - wielkie dzieki za fotki, hmmm chyba jednak sie na niego zdecyduje, mysle ze na teraz bedzie to najlepszy wybor skoro nie stac mnie na 24/1.4, 35/1.4
                              pozdrawiam

Komentarz

• świstasiek
                                Dopiero zaczyna
                                • 2005
                                • 28

Na Fotopolis pojawił się test porównawczy trzech stałek m.in. Canona 28/1.8

Komentarz

Pracuję...
                                X