M42 na "5D"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RobertG
    Coś już napisał
    • 2006
    • 83

W życiu nie kupię 5D

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Nie da sie jej normalnie rozebrac? W mojej po 4 srobkach zostaje sama plytka z ccd i elektronika. Myslalem ze mozna by zrobic z tego jakas przystawke skanujaca, ale nie mam jak dorobic mechaniki (nie chce mi sie ) a poza tym jakosc obrazu z tego jest tragiczna jesli chodzi o kolory, wiec wiele sensu by to nie mialo.

Lepiej juz by bylo wydlubac sensor z jakiegos kompakta.

Poza tym test nie ma sensu. Nie odda on tego co bedzie na 5D, bo to calkiem inna matryca, z innym filtrem (a wlasciwie to pewnie brakuje tu filtra AA), innym upakowaniem pixeli... Calkiem inna charakterystyka.
      ...

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Zamieszczone przez KuchateK
        Nie da sie jej normalnie rozebrac? W mojej po 4 srobkach zostaje sama plytka z ccd i elektronika. Myslalem ze mozna by zrobic z tego jakas przystawke skanujaca, ale nie mam jak dorobic mechaniki (nie chce mi sie ) a poza tym jakosc obrazu z tego jest tragiczna jesli chodzi o kolory, wiec wiele sensu by to nie mialo.

Lepiej juz by bylo wydlubac sensor z jakiegos kompakta.

Poza tym test nie ma sensu. Nie odda on tego co bedzie na 5D, bo to calkiem inna matryca, z innym filtrem (a wlasciwie to pewnie brakuje tu filtra AA), innym upakowaniem pixeli... Calkiem inna charakterystyka.
        Kurde, rzeczywiście masz rację z tymi śrubkami . Może jednak spróbuję jeszcze raz.
        Co do testu to powiem tak: nie chciałem odwzorować tego co było by na 5D (detale, szumy, itd.). Chciałem sprawdzić czy te obiektywy wydolą z przeniesieniem detali na tak dużą rozdzielczość. Po krótkich obliczeniach udało mi się zrobić taką prowizorkę centrum kadru FF przy 12MPix (już nie bede pisal o 5D, bo to miało tylko dać wyobrażenie z czym to porównać). A ten CCD to racja, ani filtra AA ani filtra IR. A do testu skłoniło mnie wielkie mydło Pentacona 30mm na 20D. Nie wiem co było tego przyczyną (być może ja coś sknociłem). A tutaj ? Całkiem nieźle jak na moje amatorksie sprzętowo onanistyczne oko

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Tutaj jest lepiej, bo 20D ma filtr AA, ktory obniza ilosc detali na obrazie robiac wlasnie takie mydlo. Stad zalecenia Canona aby foty prosto z aparatu wyostrzac (parametry to zdaje sie 300 0.3) w celu wyeliminowania mydla wprowadzonego przez filtr.
          ...

Komentarz

• mor_feusz
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1370

A ja zrozumialem i gratuluje pomyslu. tak jak RobertG nie kupie 5D NIGDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (a to miala byc moja nastepna puszka). Zamiast tego mogles podpiac przejsciowke M42/EOS i pyknac kilka fotek

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez tomalxx
              Sorry za OT, ale daj znać jak 24-85 sprawuje się na FF.
              Ciekawy jestem, czy warto go zatrzymać pod 5D.
              Troche pstryków 24-85 @ 5D do ściągnięcia:
              JPG prosto z aparatu. bez żadnej obróbki, pstrykane @ f/5,6 i f/8

Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• fahrenheit
                Początki nałogu
                • 2008
                • 360

135 mm, ~14mm, fisheye

witam, odświeżę temat. Czy ktoś może polecić jakieś szkło ze stajni M42, które dobrze się sprawuje na 5d
                Mam już taki skład canona 17-40, 85, 70-200 2.8 a szukam jakiejś stałki jasnej i ostrej takiej tańszej wersji 135L, 14L

Komentarz

• mieszko_1vp
                  Zablokowany
                  • 2009
                  • 618

mój Ulubiony M42-to pentacon 28mm-nie muszę go ostrzyć bo jak roskręce na nieskończoność to od paru metrów po horyzont-wszystko zyleta...no i zoomy.Obecnie pentacon 4/300mm -ostry od 4 i tańszy od elek -zdjęcia są na forum

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez mieszko_1vp
                    mój Ulubiony M42-to pentacon 28mm-nie muszę go ostrzyć bo jak roskręce na nieskończoność to od paru metrów po horyzont-wszystko zyleta...
                    Masz na myśli Pentacona 29/2.8? Pewien nie jestem, ale 28 mm był w wersji do Praktiki z mocowaniem bagnetowym, a nie z gwintem M42.
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• mieszko_1vp
                      Zablokowany
                      • 2009
                      • 618

ja mam 2.8/28mm na M42...wiesz co-moja dziewczyna ma go teraz i pisze że albo 8,albo 9 -kurde haha

a tu dałem temat z zoomami na M42-ale nikt nie chce dodawać ;(
                      http://canon-board.info/showthread.php?t=47869
                      Ostatnio edytowany przez mieszko_1vp; 24580.

Komentarz

• Merde
                        • 2008
                        • 7756

ja mam 2.8/28mm na M42...wiesz co-moja dziewczyna ma go teraz i pisze że albo 8,albo 9 -kurde haha

a tu dałem temat z zoomami na M42-ale nikt nie chce dodawać ;(
                        http://canon-board.info/showthread.php?t=47869
                        Właśnie się zastanawiam nad sprawieniem sobie Pentacona 29/2.8, w zasadzie do Praktiki, ale może i przejściówkę M42-EF sobie sprawię. Masz jakieś sample z tego obiektywu? Zastanawiam się jak wyglądają rogi.

Komentarz

• mieszko_1vp
                          Zablokowany
                          • 2009
                          • 618

mam ale z 50D -mogę zrobić w najbliższym czasie

Komentarz

• Merde
                            • 2008
                            • 7756

mam ale z 50D -mogę zrobić w najbliższym czasie
                            O cropa mi właśnie chodzi, mam 40D. Na FF spodziewam się dramatu w rogach, ale na cropie może nie jest źle.

Komentarz

• mieszko_1vp
                              Zablokowany
                              • 2009
                              • 618

ale przecież to są szkła robione pod pełną klatkę
                              to jest robione 50-tką i tym pentaconem-nie kadrowałem fotek-bo nie było takiej potrzeby

Komentarz

• Merde
                                • 2008
                                • 7756

ale przecież to są szkła robione pod pełną klatkę
                                to jest robione 50-tką i tym pentaconem-nie kadrowałem fotek-bo nie było takiej potrzeby
                                http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/3672132.jpg
                                Zgadza się, ale pod film, nie matryce. Nie jest telecentryczny.
                                Na twoim samplu ciężko ocenić rogi ;-)

Komentarz

Pracuję...