[anielica] - kocia galerja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alahari
    Początki nałogu
    • 2004
    • 343

Ja mam już chyba niemałe doświadczenie w foceniu kotów - zwłaszcza swoich, domowych 8) Tak czesto robie im zdjecia, ze zdążyly przyzwyczaić sie do aparatu i nie reagować Czasem, gdy pogoda dopisuje i słoneczko wpada przez okno balkonowe, urzadzam sesje zdjeciowa - organizuje tło, rokładam na krzesłach, pufach i staram się zaintrygowac czyms koty, np. zabawka. Słoneczko je rozgrzewa i rozleniwia - lubia się przeciagać w jego promieniach i robia fajne minki A jak chce zainteresowac nadmiernie rozleniowionego kocura - skrobie paznokciem, np. w spodnie lub gdzies z tyłu (w zalezności od tego, w jakim kierunku chce uzyskac spojrzenie) i pstrykam Aby zdjecie nie było poruszone uzywam podłogi i stosu książek, którymi reguluje wysokość aparatu (aby przypadkiem nie przyciać ucha!).
    Kolejnym krokiem może byc zapoznanie się z manualnymi ustawieniami aparatu - stosowanie małej przysłony (2 lub3) oraz oddalenie się od kota jak najdalej i fotografowanie z dużym zoomem (czyli długa ogniskową) daje ładnie rozmyte tło.
    Jeśli masz wiecej pytań - jestem do usług :wink:

A oto moja skromna kocia galeryjka: http://members.chello.pl/k.zebrun/Kalendarz2005/
    Prawie wszystkie zdjecia robione kompaktowym cyfraczkiem - Canonem G3 :wink:
    Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez anielica
      W Empiku widziałam książkowe wydanie szkoły fotografii NG, jako jedna grubsza książka, i wydania tematyczne - cieńsze.
      Mówisz o tej "głównej" czy może o którejś z wydań tematycznych?
      Wlasnie o tej glownej - bez zadnych dopiskow.

A może jest jakaś publikacja książkowa na temat fotografii i tricków podczas fotografowania kotów?
      Nie ma , a z trzech osob (nieskromnie ) ktore uwazam ze calkiem niezle fotografuja koty dwie juz sie w tym watku wypowiedzialy... trzecia osoba jest Nikonowcem .

Hmmm... a moze dogadamy sie z National Geographic i napiszemy ksiazke "National Geographic - szkola fotografowania. Koty"

oczywiście były pokazane treningi i sztuczki żeby te kotki sfotografować tak jak chce tego fotograf
      A to jest wg mnie zle podejscie. Ja wole fotografowac naturalne zachowanie kotow + ich piekno i wyglad.
      Nic na sile. Koty z natury sa swietnymi modelami tylko czesto zbyt szybkimi - lepiej fotografowac je tak jak one tego chca a nie zmuszac je do woli fotografa .

Komentarz

• kavoo
        Zablokowany
        • 2004
        • 1173

Zamieszczone przez alahari
        A oto moja skromna kocia galeryjka: http://members.chello.pl/k.zebrun/Kalendarz2005/

O qrrr...de ale bandyta sycylijski

Komentarz

• anielica

Alhari - dziękuję za przydatne i cenne rady, mój kiciuś to już na pocieranie paznokciem spodni nie reaguje, a przynajmniej bardzo rzadko, chyba zorientował się w kwestii tego tricka, natomiast też mam zawsze szeleszczący papierek po czekoladce lub cukierku, zawsze gdy szukam kici albo właśnie chcę uzyskać zdumienie kotka przy robieniu zdjęcia wyciągam i szeleszczę za sobą :-)

Komentarz

• alahari
            Początki nałogu
            • 2004
            • 343

Na kocim forum zamieścilam trochę porad odnośnie fotografowania kotów (i nie tylko) - może coś Ci sie z tego przyda http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t...sc&start=0
            Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

alahari, może wklej ten post jako nowy wątek w odpowiednim dziale? może się komuś przydać.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• alahari
                Początki nałogu
                • 2004
                • 343

eee, nie sądze - tu sami eksperci przecież
                Canon G3 & Nikon D70

Komentarz

• Leon13th
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 59

Spoko galeria,fajny jest nieśmiały koteczek i drzemka wieczorna
                  If your pictures aren't good enough,you're not close enough - Robert Capa

instagram > https://www.instagram.com/cez_lewandowski/

Komentarz

• anielica

Nowe zdjęcia kiciucha

Dziękuję za dotychczasowe uwagi, naprawdę bardzo mi sie przydały. Zapraszam do obejrzenia w wolnej chwili moich nowych zdjęć mojego kiciucha Uwagi na temat błędów i uchybień mile widziane

Komentarz

Pracuję...