W czym nosic sprzet?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • K.Muszkiet
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 29

plecak mekko c41

Witam!

Po długich, wnikliwych analizach i poszukiwaniach stałem się posiadaczem tego modelu mekko. Początkowo pod uwagę brałem Fomei pvr-3 , Mekko c41, Naneu Pro Military Alpha. Naneu mimo atrakcyjnego wyglądu, dobrego wykonania odrzuciłem, ze względu na małą pojemność w stosunku do analizowanej reszty. W między czasie wziąłem pod uwagę lowepro minitreker aw (droższy o około 100zł od fomei i mekko ) . Miałem ostre dylematy, czy warto kupić droższy o jedynie 100zl od zakładanego budżetu plecak, niż potem żałować, jednak mimo wszystko postanowiłem dokonać tańszego zakupu. Natomiast za różnicę między mekko a lowepro, postanowiłem kupić czytnik sandisk extreme reader 3in1 :grin: .
    Pierwsze wrażenia po otwarciu przesyłki bardzo pozytywne. Wysoka jakość wykonania plecaka, brak jakichś prujących się nitek, krzywych szwów itp. Zamki pracują lekko, bez zacięć. Mimo niepozornych wymiarów, potrafi zmieścić mnóstwo sprzętu. Bez problemu upakowałem :
    • eos 300d
    • eos50e
    • sigma70-300
    • sigma28-105
    • kit
    • canon50/1.8
    • tc x1,7 soligor
    • sonnar 135
    • obiektyw makro ze smieny
    • pierscienie posrednie m42
    • ładowarkę
    • wężyk do wyzwalania
    • czytnik kart
    • 2 pudełka z filtrami
    • kable inne gadżety

W reszcie kieszonek spakowałem karty pamięci, dodatkowe aku, płyty cd.
    Więcej sprzętu nie posiadam , ale w komorze głównej, jak i skrytkach w przedniej klapie, mógłbym jeszcze zmieścić sporo drobnicy .
    Wnętrze plecaka wykonane z dobrego materiału, liczne przegródki do dowolnej konfiguracji, dobrze trzymające rzepy. Dodatkowy plus plecaka to mocowanie do noszenia statywu, pokrowiec ochronny, mieszczący się w spodniej części plecaka.
    Ogólna ocena bardzo dobra, jak na tą cenę uważam, że jest to bardzo dobry wybór. Zapewne lowepro, tamrac, nie mówiąc już o firmie kata, są bardziej popularne, mają lepsze rozwiązania, ale to nie ten przedział cenowy. Istotny plus plecaka to to , że nie wygląda tak jak typowy plecak foto , nie wyróżnia się, i nie będzie rzucał się w oczy ciekawskich.
    Dziś również odbieram czytnik, także radość będzie podwójna .

Plecak kupiłem na allegro :
    http://www.allegro.pl/item156075066_...pokrowiec.html
    Szybka i bezproblemowa przesyłka.

W razie pytań chętnie odpowiem, sam do niedawna męczyłem forumowiczów, przed zakupem plecaka...

Pozdrawiam
    K.Muszkiet

Komentarz

• SdoubleU
      Początki nałogu
      • 2005
      • 437

Mam Lowepro Nova 3 jakiś plecak noname i tak do końca nie jestem zadowolony ani z jednego ani z drugiego. Ostatnio natknąłem się na Allegro na jakieś nowe torbo - plecaki z serii SlingShot ale wiecie jak to jest jak nie pomacasz i nie przymierzysz się to nigdy nie wiadomo jak taka torba się sprawdzi. Chciałem zapytać czy ma już ktoś takie nosidło i jak się ono sprawdza? Czy rzeczywiście łatwo je przesunąć z pleców do przodu i natychmiast uzyskać dostęp do aparatu?
      SdoubleU
      ---------------------------
      Canon :-D

Komentarz

• sebab1975
        • 2007
        • 6

Witam, ja kupiłem Mekko TOP-LOAD TL-30 - torba prawie identyczna z Lowepro TOPLOADER 75 AW (dosłownie - ten sam układ komory, kieszeni, zamków itp), o sporych rozmiarach (wew. 31 cm x 20 cm x 15 cm) i co najważniejsze kosztowała 132 PLN ... Do tego szelki, pokrowiec, gwarancja na 2 lata. Torba solidnie zrobiona, wrzuciłem do niej pancolara 50mm z futerałem, pentacon 29 i 235 mm, canona 50 mm, kita z 350d, poza róznymi szpargałami powrzucanymi do kilku kieszeni, coś tam jeszcze wejdzie. Generalnie polecam, torba dobra na szybkie wypady z niewielką ilością sprzętu. Kupiona na allegro u jedynego sprzedawcy tej firmy.
        Ps. Dzięki forumowiczom wybrałem cos dopasowanego do moich potrzeb, w ramach rewanżu za wiele cennych postów, gdyby ktoś potrzebował zdjęć w realu, co i jak wchodzi krok po kroku itp, to jak znajde czas, wrzuce oczywiście na forum.
        Pozdrawiam!

Komentarz

• franker
          Początki nałogu
          • 2007
          • 305

Zamieszczone przez SdoubleU
          Mam Lowepro Nova 3 jakiś plecak noname i tak do końca nie jestem zadowolony ani z jednego ani z drugiego. Ostatnio natknąłem się na Allegro na jakieś nowe torbo - plecaki z serii SlingShot ale wiecie jak to jest jak nie pomacasz i nie przymierzysz się to nigdy nie wiadomo jak taka torba się sprawdzi. Chciałem zapytać czy ma już ktoś takie nosidło i jak się ono sprawdza? Czy rzeczywiście łatwo je przesunąć z pleców do przodu i natychmiast uzyskać dostęp do aparatu?
          ja mam coś takiego - zaryzykowałem...(slingshot 100-ten mniejszy)
          ja mam 400D + kit oraz tele - 70-300 i wszystko się miesci oraz mam miejsce na jeden zwykły obiektyw oraz małe kieszonki na bajery
          torba, a raczej plecak, a moze torbo-plecak spisują się b. dobrze wszystko co najbardziej potrzebne się mieści, ale jak masz/chcesz nosić więcej sprzętu to lepiej kup torbę
          slingshot łatwo sie przekłada - musisz odpiąć taki paseczek i masz torbę - oprócz tego jest idealnie wykonany, kosztuje 200zł w rimexie w wawie oraz ma
          okrycie zewnętrzne + kawałek przyszytego materiału w środku z mikrofibry toteż ekranik mi się nie rysuje

Komentarz

• Lenik
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 19

W dniu wczorajszym dokonałem zakupu aparatu cyfrowego Canon EOS 400D (KIT), co za tym idzie muszę w ciągu kilku dni dokonać kolejnego zakupu - plecaka w którym będę nosił ten aparat i w późniejszym terminie kilka innych rzeczy. Interesują mnie dwa modele:
            1. LowePro Orion Trekker II
            2. Tamrac Adventure 7
            Czy ktoś miał do czynienia organoleptycznie z oboma, bo czytając opisy to niewiele się różnią, poza tym cena jest porównywalna. Wiem, że najlepiej samemu pomacać, ale nie mogę znaleźć Tamrac'a nigdzie, a LowePro mają dopiero do dwóch sklepów sprowadzić, bo również mają braki. A może jest jeszcze jakaś inna firma mająca w swojej ofercie plecak tego typu ??
            Ostatnio edytowany przez Lenik; 7080.
            Wymarzony 400D już jest !!!

Komentarz

• oskarkowy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2513

Zamieszczone przez Lenik
              Jestem na kupnie plecaka interesują mnie dwa modele:
              OFtopicznie: można być na wycieczce, można też siedzieć na klozecie. Można też być na etapie kupna plecaka, choć to już samo w sobie jest dużym uproszczeniem. Szanujmy siebie nawzajem, piszmy w zrozumiały i czytelny sposób.
              Jarek

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Lenik
                EDIT:
                Skoro stwierdzenie "jestem na kupnie plecaka" jest mało zrozumiałe
                Jest zrozumiale, tylko nie jest poprawne gramatycznie i stylisycznie. Nie chodzi o zrozumienie a o szacunek do czytajacych.
                Rownie dobrze mozesz napisac "elo ziomy zapodajcie jakies fajowe plecaczki do mojej cyfrzanki" .
                A ze dyskusja tego typu narusza pkt 6 to jutro te posty znikna.

Komentarz

• sergi
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 413

Mam pytanie do rowerzystów.
                  Jakie plecaki używacie? Czy Lowepro CompuRover AW nie jest zbyt duży jak na jednodniowe górskie wypady rowerowe??
                  5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                  :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                  :: Motywy wordpress

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Gdzies byla dyskusja na ten temat - sprzetu lepiej nie brac na rower, a tym bardziej na rower w gory. Chyba ze jakiegos IXUSa...
                    Ale jesli sie uprzesz to CompuRover za duzy na jednodniowa wycieczke rowerowa nie jest, ale w pelni wypchany i ciezki mocno zepsulby ci balans.
                    Wbrew nazwie to swietny plecak do jedno-dwudniowych wycieczek pieszych.

Komentarz

• KMV10
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2320

Zamieszczone przez sergi
                      Mam pytanie do rowerzystów.
                      Jakie plecaki używacie? Czy Lowepro CompuRover AW nie jest zbyt duży jak na jednodniowe górskie wypady rowerowe??
                      Od wielu tysięcy kilometrów jeżdzę na rowerze z lustrzanką, która jest w pokrowcu (LP TopLoad) umieszczonym w górnej częsci sakwy zamocowanej na bagażniku. Plecaka nie używam, bo nie za bardzo lubię mieć kaloryfer na plecach (czyt. spocone plecy)
                      Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• 777
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 536

ja juz przerabialem temat jezdze na rowerze z aparatem i popieram Viteza
                        branie swojego dslr i np kilku szkiel to dosc ryzkowany pomysl
                        wiadomo ze zalezy to od stylu jazdy jeden jezdzi spokojnie i nie zdarzaja mu sie upadki a drugi preferuje bardziej ekstremalny sposob jazdy i wtedy moze sie roznie skonczyc ...
                        ja tam biore na takie wypady prostego kodaka i luz czasami soniaka f828 ale to juz uwazam...
                        6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• brutu
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 18

Witam!

To moj pierwszy post tutaj, a trafilem tu dlatego, ze szukam torby na aparat [ha,ale nowosc!], ale z jednoczesnym miejscem na zeszyty A4, powiedzmy 2, jakas wode mineralna itp. szpargaly. Wszystkie te torby na pewno idealnie sie sprawdzaja w ich glownym zastosowaniu, ale nie wierze, ze nie macie czasami ochoty zabrac sprzetu [choc czesci] na uczelnie czy inny wyjazd - np. delegacje.
                          Dojezdzam na uczelnie dosc daleko i chcialbym wozic ze soba sprzet, ktorego duzo poki co nie ma, bo tylko body 350D i kitowy obiektyw[ale drugi juz w drodze], ale plecak standardowy nie nadaje sie zupelnie do tego, moja mala torba na aparat tez nie, wiec szukam czegos wiekszego.
                          Mysle nad Naneu pro military lima, z wygladu nie rzuca sie w oczy ze torba typowo na aparat, wiec zmniejszamy ryzyko kradziezy , tylko mam pytanie do uzytkownikow - czy zmieszcze tam aparat z kitem [lub czyms niewiele wiekszym od kita] i zeszyty?
                          A jesli nie lima - to co? Seria corespondent wali po oczach az milo, a takze nie wiadomo, czy zmieszcze tam zeszyty?
                          Co polecacie?
                          Chcialbym zmiescic sie w cenie do 150zl, warto dodac .

Dzieki z gory za odp.
                          Bartek / brutu

I prosilbym o jakiekolwiek zdjecia tak zapakowanej torby, dzieki z gory
                          Probowalem sie przegryzc przez watek i skorzystalem z wyszukiwarki, ale na moje pytania odpowiedzi nie znalazlem .
                          Dzieki!

Komentarz

• merger
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 619

jesli sprzet plus zeszyty, to moze http://canon-board.info/showthread.p...ight=zoom+pack , jest kieszen, gdzie spokojnie zmieszcza sie zeszyty. niestety nic grubszego, czyli np. ksiazki 300 stronnicowej nie zmiescisz tam nigdzie.
                            drogie to i zastosowanie raczej troche inne, ale kieszen na zeszyty ma, wiec moze ci to cos pomoze.
                            5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
                            430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• adamek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2265

a może..
                              któryś z plecaków na sprzęt (w dolnej komorze), ciuhy ( w górnej ) i laptopa (z tyłu)?
                              w coś takiego pakowałem się na uczelnię jak potem miałem zlecenie - i daje radę.
                              Miłego dnia
                              adam jastrzębowski
                              cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                              tu tu

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez brutu
                                nie wierze, ze nie macie czasami ochoty zabrac sprzetu [choc czesci] na uczelnie czy inny wyjazd - np. delegacje.
                                Dojezdzam na uczelnie dosc daleko i chcialbym wozic ze soba sprzet, ktorego duzo poki co nie ma, bo tylko body 350D i kitowy obiektyw[ale drugi juz w drodze], ale plecak standardowy nie nadaje sie zupelnie do tego, moja mala torba na aparat tez nie, wiec szukam czegos wiekszego.(...)
                                Co polecacie?
                                Chcialbym zmiescic sie w cenie do 150zl, warto dodac .
                                A czemu koniecznie torba? Zeby rente za skrzywienie kregoslupa latwiej na starosc dostac?
                                Ja dokladnie do takich zastosowan mam Lowepro CompuRover AW.

Komentarz

Pracuję...