CANON 28-105 3.5-4.5 a Tamron 28-75

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Krisspy
    Bywalec
    • 2006
    • 131

C 28-105 najlepiej wersja II
    Zaskakująco szybki oraz precyzyjny AF.
    Zakres jak dla mnie idealny. Myślę, że będziesz zadowolony.

Komentarz

• ODZIO
      Coś już napisał
      • 2006
      • 59

Zamieszczone przez JARCOS
      pozwolę się nie zgodzić z Tobą. Tamron jest wolniejszy od USM, ale nie jest aż tak wolny, żeby nie złapać czegoś w ruchu.
      Jak nie miałem 24-105 i nie miałem czasu na zmianę na dłuższy obiektyw, często robiłem ptaki tamronem.
      I było OK
      Niestety nie miałes okazji robic Canonem, ja natomiast robiłem zdjęcia i jednym i drugim i zapewniam Cie ze różnica jest dość znaczna.
      Pawnie po jakimś czasie jesteś w stanie dostosowac/wprawić się w życie z wolniejszym ostrzeniem...
      Ja gdym miał wybierać wziąłbym Tamrona.
      Pozdro
      Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

Komentarz

• Pirx
        Początki nałogu
        • 2006
        • 485

Na rynku używanych obiektywów są trzy wersje tego Canona :

1. EF 28-105/3.5-4.5 USM - wypuszczony w 1992 roku i sprzedawany jako "kit" z EOS-em 5 (A2, A2E). Charakterystyczną cechą jest "kwiatek" przy oznaczeniu minimalnej odległości ostrzenia. Ma pięciolistkową przysłonę . Dobra konstrukcja i niezawodność.

2. EF 28-105/3.5-4.5 USM II - tenże sam obiektyw z przysłoną siedmiolistkową i lepszymi (podobno) powłokami antyodblaskowymi. Wizualnie różni się od wersji 1. tym, że zamiast "kwiatka" ma w tym miejscu napis "MACRO". Od początku produkcji w roku 2000 obiektyw ten był produkowany w Japonii i ma napis "Made in Japan".
        Niestety po roku produkcja została przeniesiona na Tajwan i tak pojawia się wersja 3.

3. To samo co 2., tylko bez napisu "Made in Japan". Przeniesienie produkcji (wg opinii internautów na różnych forach) spowodowało znaczące pogorszenie się jakości montażu, co ma jakoby objawiać się znacznym rozrzutem pomiędzy różnymi egzemplarzami. Dotyczy to szczególnie trwałości i precyzji mechaniki. Zwolennicy teorii spiskowych wyrażają nawet opinie, że Canon w taki sposób zdecydował się zniechęcić nabywców tego bardzo popularnego szkła, na rzecz wypuszczonego trochę wcześniej (1998 rok), ale słabo się sprzedającego 28-135 IS.

Podsumowując, najlepszy wybór to wersja 2., ale trudno ją upolować bo wypuszczono ich najmniej.
        W swoim czasie mając wybór pomiędzy 1., a 3. wybrałem 1. i jestem ze swojego obiektywu bardzo zadowolony.
        Ostatnio edytowany przez Pirx; 5741.
        Pozdrawiam,
        Pirx

Komentarz

• Gizzmo
          Początki nałogu
          • 2004
          • 266

A ja mam wersje 3 według segregacji Prix i jestem zadowolony.
          EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• lukasz_mar
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 38

Witam
            Szukając jakiegoś uniwersalnego szkła dla siebie nabyłem ze 2 lata temu canona 28-105/ 3,5-4,5 mkI. Obiektyw w porówniu z kitem wykonany jest super. Sprawia wrażnienie solidnej konstrukcji. Znacznie poprawia też wyważenie apraratu. Jest napradę szybki. Jednak jeżeli chodzi o sotrość pozostawia wiele do życznia. Cały czas myślę nad przesiadką na tamrona 28-75. Na pewno będzie bakowało oginskowej 105. Do końca nie wiem co jest lepsze. Jasne szkło i szybki zoom by się jednak przydał. Gdyby mieć trochę więcej forsy to można kupić 25-105/4L i problem z głowy.

Komentarz

• Darks
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 32

Właśnie zawsze ta kasa
              Pewnie, że też bym chciał 24-105L, ale 28-105 można mieć za końcówkę tej kwoty, którą trzeba wywalić na Ele (ok 3600).
              Zresztą jeśli się zdecyduje na 28-105 to mogę zacząć myśleć o dokupieniu jakiejś lampki bo różnica między nim a tamim to praktycznie 430EX.
              Kurcze, zawsze te wybory i kompromisy
              Ostatnio edytowany przez Darks; 4231.
              + kit + EF 50/1.8 II + Tamron 28-75/2,8 + UV Marumi WPC + Kilka M42 & 2xDandelion +BG-E3 + Velbon DF-50 + Kilka CF + Digimate III Plus + Dobre chęci

Komentarz

• Qbexus
                Uzależniony
                • 2005
                • 562

ta z krorej strony 4l jest jasny

A po za tym, jeżeli opis modeli tego 28-105 jest słuszny to właśnie za śmieszne pieniądze kupiłem wersje 2 hehe.
                Ostatnio edytowany przez Qbexus; 3348.

Komentarz

• Krzych
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 96

Miałem Canona i sprzedałem .Nie udałao mi się zrobić nim żadnej foty z której był bym zadowolony .Mydło i ciemność.Po pewnym czasie uszkadzaja się silniki USM i pierścień ostrzenia cięzko chodzi - Żytnia 540zł .Mój Tamron dużo bardziej mi pasuje.
                  Ernest Hemingway i Irvin Penn:
                  Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
                  Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?

Komentarz

• Darks
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 32

A po za tym, jeżeli opis modeli tego 28-105 jest słuszny to właśnie za śmieszne pieniądze kupiłem wersje 2 hehe.
                    Przypadkiem nie na tej aukcji ?
                    http://www.allegro.pl/item159212031_...ltrasonic.html
                    + kit + EF 50/1.8 II + Tamron 28-75/2,8 + UV Marumi WPC + Kilka M42 & 2xDandelion +BG-E3 + Velbon DF-50 + Kilka CF + Digimate III Plus + Dobre chęci

Komentarz

• Qbexus
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 562

hehe nie z aukcji i znacznie taniej.
                      Ale przyznam ze czailem sie na niego ale za ostro chlopaki licytowaly.

Komentarz

• Darks
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 32

też obserwowałem tą aukcje, ale ta cena to przegięcie.
                        Zresztą ciekaw jestem, czy wszystko z nim OK, bo gostek który go sprzedawał migał się przed wysłaniem sampli z tego obiektywu.

Komentarz

• remol71
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 371

Zamieszczone przez Darks
                          Moim zdaniem to szkło jest tyle warte, ale bez jednego zera. Mam w domu wersję I i robi bańki mydlane, a szkło prawie nieużywane. W przyszłym tygodniu jedzie na Żytnią, jak się nie da ustawić to na strych do pająków.

Pozdrawiam

Komentarz

• JARCOS

Zamieszczone przez ODZIO
                            i zapewniam Cie ze różnica jest dość znaczna.
                            Pawnie po jakimś czasie jesteś w stanie dostosowac/wprawić się w życie z wolniejszym ostrzeniem...
                            Dlatego napisałem, że ostrzenie jest wolniejsze od canonów z USM.
                            Ale w moim odczuciu nie jest to różnica duża - mogę tu dokładnie porównać obiektywy które posiadam - canona 24-105 i tamiego 28-75 - jest różnica, ale liczona w częściach sekundy.
                            Nie sądzę, aby canon 28-105 miał szybszy AF od elki, zakładam, że jest porównywalny, czyli jest troszkę szybszy od tamrona.
                            I dlatego (pamiętając jeszcze o lepszym światełku) z tych dwóch wybrałbym tamrona.

Komentarz

• damianz77

mam sprawe moze mi ktoś wyjaśnic czym sie różni kit od body w 350d ??

Komentarz

• Qbexus
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 562

body to korpus aparatu a kit to standardowy obiektyw w 350 to 18-55

Komentarz

Pracuję...