Stałka 35/1.4 czy zoom 24-105

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gzak
    Bywalec
    • 2005
    • 239

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Wygląda na to, ze jestem skazany na stałki...
    W połowie grudnia powinienem mieć już swoje 35mm... Obiecuję, że się pochwalę
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• KKE
      Bywalec
      • 2005
      • 162

35L to wybitne szklo, obok 85L i 135L. Ja jestem obsolutnie zakochany w 50/1.4, a 35L jest tak samo szybkie i znacznie lepsze jesli chodzi o kolor i ostrosc. Dla mojego cropa 35 do normalna ogniskowa, 50 jest dla mnie troszke dluga do wnetrz. Niecierpliwie czekam, powinna byc przed polowa grudnia.
      Zgadzam sie ze Snowboarderem, ze warto zbierac najlepsze obiektywy.
      1D i obiektywy Canona

Komentarz

• aps1
        Coś już napisał
        • 2006
        • 68

Widze ze focisz architekture....to moze kup 24 tse ?

Komentarz

• oskarkowy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2513

Zamieszczone przez aps1
          Widze ze focisz architekture....to moze kup 24 tse ?
          Przecież napisał, że chce później kupić 5D. Te zakupy delikatnie mówiąc sie wykluczają. Sprawdzałem na własne życi.
          Jarek

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Zamieszczone przez oskarkowy
            Przecież napisał, że chce później kupić 5D. Te zakupy delikatnie mówiąc sie wykluczają. Sprawdzałem na własne życi.
            Dlaczego sie wykluczaja ?
            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• oskarkowy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2513

Zamieszczone przez McKane
              Dlaczego sie wykluczaja ?
              Szkło, którym się bawiłem bardzo winietowało. Czytałem, że dzieje się tak tylko na matrycach ff. Nie sprawdzałem na filmie, bo prawdę mówiąc nie miałem takiej puszki.
              Od czasu możliwości skladania panoram, zasadność 24mmTS stała się do tego mocno dyskusyjna. Skoro szybciej można zrobić dwa piony zakładając zwykłe 35mm i skleić je softem, a efekt będzie zdecydowanie lepszy niż jeden poziom z 24TS, to po co pchać się w szkło za 4500, skoro 35/2 można mieć za 1200?
              Co innego z ogniskowymi 45 i 90mm. Przy packshotach będą niezastąpione.
              Jarek

Komentarz

• McKane
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2015

No tak patrzac od tej strony to faktycznie lepiej sklejac. Problemem nadal sa sytuacje w ktorych wysokosc budynku przekracza mozliwosci pionowego kadru 35 mm. O ile na szerokosc bez problemu da sie poskladac taki budynek tak w sytuacji kiedy dol fotografujemy na wprost a brakującą górną część z przesunięciem osi optycznej to juz nie jest tak pieknie. Dobrym wyjsciem byloby fotografowanie takiej sytuacji z glowicy pano ale jak do tej pory nie probowalem tej metody (zawsze robilem na szerokim kacie szereg pionowych kadrow i to starczalo). Sprawdze przy najblizszej okazji.

Dzieki za info o tym TSE. Czytalem ze winietuje ale autor wypowiedzi pisal ze lekko. Dobrze weryfikowac swoja wiedze przed kupnem a nie po

Pozdrawiam

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• trampek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1546

powracajac do 85L to jest (szczegolnie na 5d) bajka i jak masz pieniadze to bede ci musial zazdroscic
                  R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

Dzieki za info o tym TSE. Czytalem ze winietuje ale autor wypowiedzi pisal ze lekko. Dobrze weryfikowac swoja wiedze przed kupnem a nie po
                    Uwielbiam te wszechobecne fachowe: "lekko winietuje", "dużo ostrzejszy", "mała flara" itp. Zawsze to można naciągnąć na swoje potrzeby.

W przypadku architektury jakiekolwiek winietowanie jest koszmarnym problemem, bo w końcu jak długo można unikać powtarzalnego drobnego wzoru w rogu kadru (na przykład cegieł). Do tego dochodzi jeszcze to, że im większy pokłon, tym większe kłopoty.

Niestety jak chcesz się bawić w dobrej jakości architekturę to pozostaje stary dobry LF. Sam wiem o tym tylko tyle, co mi starsi koledzy na plenerach pokazali. Może gdyby aparat nie wyglądał jak skrzynka po jabłkach i nie było tyle pieprzenia i bezsensownych pomiarów, to dałbym się w to wciągnąć. Do tego jakoś nigdy nie widziałem, żeby z ich zdjęć powstawały większe reprodukcje niż z moich, więc o tym "ogromnym skoku jakości" też wiele nie wiem.

Zamieszczone przez trampek
                    powracajac do 85L to jest (szczegolnie na 5d) bajka i jak masz pieniadze to bede ci musial zazdroscic
                    Przekonaj mnie proszę, że na 5D i w normalnych zastosowaniach portretowych 20x30cm 85L ma swoje uzasadnienie w jakości i kosztach w porownaniu z 85/1.8.
                    Nie piszę złośliwie, po prostu nie widzę tej jakości i ostrości, o której wszyscy się tu rozpisują (w dodatku w oparciu o miniaturki z netu). Żeby przy 5d i 85mm zrobić w miarę sensowny portret, trzeba przymknąć obiektyw przynajmniej do f/3.5-4. A wtedy wszystkie różnice między tymi szkłami nagle pryskają.
                    Piszę o normalnych reporterskich warunkach, gdzie nie chodzi się i nie szuka takich miejsc, żeby na pewno bokeh ładnie wyszedł, żeby ostrość się łądnie wyrysowała. Piszę o normalnym życiu.
                    Jarek

Komentarz

• McKane
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2015

Zamieszczone przez oskarkowy
                      Uwielbiam te wszechobecne fachowe: "lekko winietuje", "dużo ostrzejszy", "mała flara" itp. Zawsze to można naciągnąć na swoje potrzeby.

W przypadku architektury jakiekolwiek winietowanie jest koszmarnym problemem, bo w końcu jak długo można unikać powtarzalnego drobnego wzoru w rogu kadru (na przykład cegieł). Do tego dochodzi jeszcze to, że im większy pokłon, tym większe kłopoty.

Niestety jak chcesz się bawić w dobrej jakości architekturę to pozostaje stary dobry LF. Sam wiem o tym tylko tyle, co mi starsi koledzy na plenerach pokazali. Może gdyby aparat nie wyglądał jak skrzynka po jabłkach i nie było tyle pieprzenia i bezsensownych pomiarów, to dałbym się w to wciągnąć. Do tego jakoś nigdy nie widziałem, żeby z ich zdjęć powstawały większe reprodukcje niż z moich, więc o tym "ogromnym skoku jakości" też wiele nie wiem.
                      Ja tez mam watpliwosci co do tego typu rozwiazan wiec ozostane jednak przy metodach softowych. Co do oceny TSE 24 chyba najpierw pozycze to szklo i lookne jak sie sprawuje na kliszy. Zreszta sprawa zakupu jest tak odlegla ze to narazie tylko luzne dywagacje.

Dzieki i pozdrawiam

Komentarz

• aps1
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 68

Mnie tse podoba sie bardzo,a winietuje jak na maksa shiftuje......

Komentarz

• oskarkowy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2513

Ja tez mam watpliwosci co do tego typu rozwiazan wiec ozostane jednak przy metodach softowych. Co do oceny TSE 24 chyba najpierw pozycze to szklo i lookne jak sie sprawuje na kliszy.
                          Tylko pamiętaj, że na filmie może tego winietowania nie być ani trochę. Winna jest współpraca z matrycą a nie samo szkło.
                          Jarek

Komentarz

• gzak
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 239

Cześć!
                            Miałem problem z wyborem... Większość tutaj polecała mi jednak 35 1.4... Zdecydowałem się, stałka przyjechała z USA i przyprawiła mnie o ból głowy
                            Niestety chyba trafiłem na uszkodzony egzemplarz. Zerknijcie sami:

przy f/1.4:

przy f/1.8

Dla porównania fotka z 50 1.4 przy f/1.4

Zdjęcia robione ze statywu, po kilka razy...

No i mam problem, bo obiektyw przyjechał bez pudełka, a 2 tygodnie od odbioru przesyłki z BHPhoto już minęło. Nie wiem, czy będę mógł teraz oddać to szkło lub zamienić. Ktoś ma doświadczenie ze zwrotem obiektywu do BHPhoto? Musze poczytać ich regulamin...

P.S. Myślicie, że w razie czego da się coś takiego naprawić w Polsce? Czy tu tylko wymiana szkła? Dodam, że autofocus trafia bardzo dobrze, to nie jego wina...
                            Grzechu
                            http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
                            Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

ewidentnie jest walnieta :/ co do wymiany w b&h to nie wiem co zrobic - ale to co pokazales zupelnie dykwalfikuje kazde szklo a 35 w szczegolnosci
                              Instagram

Komentarz

• oskarkowy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2513

Zamieszczone przez gzak
                                No i mam problem, bo obiektyw przyjechał bez pudełka, a 2 tygodnie od odbioru przesyłki z BHPhoto już minęło. Nie wiem, czy będę mógł teraz oddać to szkło lub zamienić. Ktoś ma doświadczenie ze zwrotem obiektywu do BHPhoto? Musze poczytać ich regulamin...
                                No, to ślicznie.. Moje 35L przylatuje do mnie zza wody za kilka dni.. Aż się zacząłem bać. Mam nadzieję, że Twoja wpadka będzie jednak odosobniona.
                                Jarek

Komentarz

Pracuję...