Czy stare to tylko wino ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dominik
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 41

Muszę przyznać, że przed chwilą dowiedziałem się od znajomego w temacie , że Fuji i Konica mają zaprzestać produkcji tradycyjnych filmów małoklatkowych do aparatów analogowych. Pozostanie podobno tylko Kodak, jak długo nie wiadomo.
    Czyżby zatem Nasze analogi zasilą kolekcję muzealną ?
    Pozdrawiam
    Dominik.
    Być albo nie być, oto jest pytanie.
  • crater
    Początki nałogu
    • 2006
    • 399

Z tego co ja wiem (moge sie mylic), niewiem czy to pogloski czy prawda, ale Konica nieprodukuje juz podobno filmow od ponad roku... jak to sie ma do tego ze wszedzie moge je znalezc?? Caly czas robie na nich zdjecia
    www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• Driver
      Zablokowany
      • 2005
      • 786

Nie. Jeszcze stare dobre są skrzypce

Komentarz

• AdrianP
        Początki nałogu
        • 2006
        • 462

I szampan
        Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Nie zapominajcie panowie o starych, enerdowskich, obiektywach ;-)
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez Dominik
            Muszę przyznać, że przed chwilą dowiedziałem się od znajomego w temacie , że Fuji i Konica mają zaprzestać produkcji tradycyjnych filmów małoklatkowych do aparatów analogowych. ...
            Generalnie można zauwazyc tendencję, iż wszystkie urządzenia które "ciagną wstążkę" odchodzą do lamusa. Tak się stało z taśmami perforowanymi, praktycznie też z taśmami magnetycznymi (audio, video), teraz powtarza się to z kliszami.
            Jakoś trzymają się jeszcze te "kręcące talerzyk" czyli HDD, CD, DVD ale wydaje mi się że ich czas też juz niedługo się skończy i przyszłość jest raczej przed nośnikami nie wymagającymi napędu mechanicznego (czyli np. karty pamięci).
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez gwozdzt
              Generalnie można zauwazyc tendencję, iż wszystkie urządzenia które "ciagną wstążkę" odchodzą do lamusa. Tak się stało z taśmami perforowanymi, praktycznie też z taśmami magnetycznymi (audio, video), teraz powtarza się to z kliszami.
              Jakoś trzymają się jeszcze te "kręcące talerzyk" czyli HDD, CD, DVD ale wydaje mi się że ich czas też juz niedługo się skończy i przyszłość jest raczej przed nośnikami nie wymagającymi napędu mechanicznego (czyli np. karty pamięci).
              Z kliszami chyba jeszcze nie jest tak źle. We Wrocławiu jest sklep, w którym 98% towatu to slajdy, negatywy, chemia do ciemni i papier do konwencjonalnych odbitek i interes jakoś się kręci. Wygląda zatem że jest na to jeszcze spore zapotrzebowanie.
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• alien
                Początki nałogu
                • 2004
                • 412

I szampan
                I skrzypce
                ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

Zamieszczone przez alien
                  I skrzypce
                  Jest taka jedna fajna, niepisana zasada:
                  Najpierw czytaj - potem pisz! :-)
                  http://canon-board.info/showpost.php...91&postcount=3
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• sail0r
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 198

Zamieszczone przez gwozdzt
                    Generalnie można zauwazyc tendencję, iż wszystkie urządzenia które "ciagną wstążkę" odchodzą do lamusa.
                    hmm czy ja wiem czy tak do lamusa... a co z tasmami mDV, tasmami do stremerow, tasmami w czarnych skrzynkach (tu moge sie mylic ;-) ) jeszcze troche beda istniec....
                    S45 user

Komentarz

• alien
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 412

Jest taka jedna fajna, niepisana zasada:
                      Najpierw czytaj - potem pisz
                      chciałem podkreslić ;-)
                      ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• Dominik
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 41

Zgadzam się z tym, co napisał Mr Gwozdzt, że klisze podzielą los taśm magnetycznych i czarnych winyli, tyle że czasami to żal, bo "rzeczy" z tamtej epoki robiły wrażenie, jak np. piękna fota w sepii z czarującą modelką na tle starego patefonu ....
                        Najlepszego
                        Dominik.
                        Być albo nie być, oto jest pytanie.

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

Oby to nie nastąpiło Co wtedy będzie ? Sami sobie będziemy musieli robić emulsję.

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

jak cyfra dojdzie do tych mozliwosci tonalnych co film, to moze i slajd zniknie. poki co...
                            www albo tez flickr

Komentarz

• fredi
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 153

Nie ma żadnego powodu dla którego czarno-białe materiały miałyby zniknąć. Nie zniknęły przy powstaniu koloru to nie zgina od cyfry. To ze generalne trendy preferują co innego, nie oznacza ze nie można zarobić pieniędzy na ludziach którzy są poza tymi trendami. I tak sie dzieje od kilkudziesięciu juz lat w sumie.
                              W rychłą rezygnacje Fuji nie wierze... kto tak naprawdę pracuje na cyfrze? Amatorzy, prasowcy itd.. Wszędzie indziej gdzie potrzebna jest jakość, a jest troche czasu to rządzi nadal średni i duzy format, nawet pomimo istnienia przystawek. Nawet jeżeli jest to kurczący sie rynek, to wystarczająco duzy aby wyżywić przemysł, istnieją o wiele bardziej niszowe pola na których sie zarabia.
                              Ostatnio edytowany przez fredi; 1550.

Komentarz

Pracuję...