Akumulatory do kompaktow Canona

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KrzychS

Akumulatory do kompaktow Canona

Od 2 dni jestem posiadaczem S2.
    Baterie, jak widze, koncza sie szybko, wiec warto kupic akumulatorki.

Akumulatory AA NB2-400, rekomendowane przez Canon, sa przerazajaco drogie (w sieci - po ok. 100 PLN za sztuke).
    Zastanawiam sie, czy rzeczywiscie to musza byc tylko te i zadne inne akumulatory, czy tez jest to tylko sprytny wybieg, ktory ma sklonic leszczy do zakupu horrendalnie drogich akumulatorow, ktore z powodzeniem moglyby byc zastapione czyms znacznie tanszym - np. czyms takim (tez AA, tez Ni-Mh, moze nie maja wybrzuszonego bieguna ujemnego - ale czy to rzeczywiscie wazne?)

Odpowiecie chyba nowemu, co?

Pozdrawiam,
    Krzysiek
  • DeltaFOX
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 31

Ja też zastanwiam się nad kupnem pojemniejszych aku.
    Orginalne aku, to jakieś nieporozumienie.
    Ja jednak proponowałbym zakup tego:

http://.allegro.pl/item117875939_mw_8168_gs_4xaa_2500_mah_energizer_b ox_gratis_ss.html

Moim zdaniem lepsza ładowarka i jakościowo lepsze akumlatorki. Jak jest napisane 2500mAh to na 98% tyle mają, a w tych co podałeś to nie byłbym tego taki pewien. Aha plus dokładają etui na aku, niby nic a bardzo sie przyda. Kiedyś zniszczyłem komplet aku, przez swoją nieostrożność, gdy leżały gdzie popadło.

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez KrzychS
      Odpowiecie chyba nowemu, co?
      Kup obojętnie jakie markowe, np. Sanyo, Duracell, GP, Panasonic, Energizer.
      Osobiście w S2 używam Panasonic, chyba 2500.
      the silence is deafening

Komentarz

• Fotos
        Początki nałogu
        • 2005
        • 406

Jak mozesz wlozyc gdzies baterie AA to i akumulator AA.
        Co do pojemnosci - tu jest pewien myk, o ktorym rzadko sie
        pisze. Otoz nie tylko pojemnosc jest wazna, ale i trzymanie napiecia. Bateria AA to 1.5V, 2xAku to zaledwie 2.4v (po naladowaniu jest ok 2.8V). Jesli aparat lubi 3V, to maly spadek napiecia i kaput. W niektorych aparatach mozna rozwiazac to litowym aku CV3. Jak chcesz sprawdzic swoje aku to porownaj z bateria litowa AA ( te niestety drogie, ale dobre na mroz ). Wszystkie 2800, 3200Ah to sciema, lepsze jest dobre 2000Ah, pare typow masz wyzej.

Komentarz

• KrzychS

Dzieki za porady.
          Zbierajac Wasze 3 do kupy, wychodzi mi, ze akumulatorki wskazane przez DeltaFox'a powinny byc OK? Potwierdzcie dobrzy ludzie nowicjuszowi

Jeszcze raz dzieki za porady i (z gory) za potwierdzenie,
          Krzychu

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez KrzychS
            Dzieki za porady.
            Zbierajac Wasze 3 do kupy, wychodzi mi, ze akumulatorki wskazane przez DeltaFox'a powinny byc OK? Potwierdzcie dobrzy ludzie nowicjuszowi

Jeszcze raz dzieki za porady i (z gory) za potwierdzenie,
            Krzychu
            Ja bym kupił z dedykowaną (Energizera) ładowarką, ale pewnie się czepiam ;-)
            the silence is deafening

Komentarz

• Seadog

Moim zdaniem bardzo dobry wybór to ładowarka SONY BCG-34HRMF + akumulatorki (ja miałem dołączone o poj. 2700). Ta ładowarka ma:
              - funkcję rozładowywania akumulatorów (ograniczenie "efektu pamięci")
              - niezależne ładowanie każdego z 4 akumulatorów - można ładować akumulatorki różnych typów i pojemności równocześnie, od 1 do 4 sztuk jednoczasowo (wiele ładowarek umożliwia ładowanie tylko 2 lub 4, a nie da się np. ładować jednego ! )
              - wyświetlacz LCD pokazujący postęp ładowania.

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Zamieszczone przez Fotos
                Co do pojemnosci - tu jest pewien myk, o ktorym rzadko sie
                pisze. Otoz nie tylko pojemnosc jest wazna, ale i trzymanie napiecia. Bateria AA to 1.5V, 2xAku to zaledwie 2.4v (po naladowaniu jest ok 2.8V).
                Aktualnie numer to polega na tym, ze aparaty bardziej lubia akumulatory niz baterie AA.

Nie z racji napiecia czy pojemnosci (bo te sa w sumie malo istotne tutaj) a z powodu rezystancji wewnetrznej ogniw. Przeklada sie ona bezposrednio na prad jaki mozna z zasilania pociagnac. Prad ten podczas robienia zdjecia bywa znaczny. W nowych cyfrowkach jest lepiej, spora jednak czesc starych z tego powodu na bateriach AA nawet nie rusza a na akumulatorach smiga idealnie.
                ...

Komentarz

• Fotos
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 406

>>Aktualnie numer to polega na tym, ze aparaty bardziej >>lubia akumulatory niz baterie AA.

Aparaty uwielbiaja przede wszystkim prad :-)
                  Co do napiecia, to na przyklad Samsungi serii A/V uwielbiaja 3V. Poza tym moim zdaniem, to po napieciu logika aparatu okresla stan baterii.
                  Baterie litowe slyna z tego, ze trzymaja pelne napiecie bardzo dlugo. Na aku i alkalicznych spada ono znacznie szybciej. I tu jest wlasnie myk - jesli dwa aku daja nominalnie 2x1.25 = 2.5V, a przy duzym pradzie mniej, to aparat moze uznac szybko, ze sa do wymianki. Batetrie alkaliczne AA przy duzym pradzie, w ogole nie trzymaja 3V i padaja najszybciej (tu masz racje).
                  Dlatego duzo zalezy od logiki aparatu - czy potrafi dostosowac sie do zrodla zasilania. Stad w wielu modelach
                  aku dedykowane. To samo jest w komorkach - trudno jest sterowac moca, zakladajac uniwersalne zasilanie. Przy dedykowanej baterii, mozna robic optymalizacje.
                  Zreszta w aparatach malo jest dokladnych informacji. Np. A610 na 4 baterie, bierze:
                  4 x AA = 6V
                  4 x aku AA = 5V
                  DC = 1.5A/4.3V (!)

Ile mu potrzeba naprawde - 4.3 V ? Zalezy od zrodla ?

Rozmawialem kiedys z gosciem z Samsunga i sam przyznal, ze litowe aku 3V/1300mAh jest o niebo lepsze niz np. aku AA 2500mAh.
                  I to sie moge zapytac dlaczego nie ma litowych AA 1.5 V ? :-)

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Bo wybuchaja Do takiego aku trzeba by upchnac elektronike nim sterujaca i co wazniejsze zabezpieczajaca, a na to nie ma miejsca w tej obudowie. Stykow do kontrolowania go tez za malo.
                    ...

Komentarz

• trzepol
                      • 2006
                      • 6

Polecam Panasonici za to odradzam z firmowych energizera bo tez je mam i w porownaniu do Panasonica spisuja sporo gorzej.

Komentarz

• KrzychS

Chole...ka, a ja wczoraj na Allegro kupilem Energizery ... :/

Komentarz

• trzepol
                          • 2006
                          • 6

Moze beda ci dobrze sluzyly ja mialem do A80 ojciec do S1 i oboje widizelismy roznicy w stosunku do Panasonica. Dodatkowo ojcu w pierwszym koplecie trafil sie jeden padniety aku Energizera dlatego juz nie kupie ich wiecej.

Komentarz

• Fotos
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 406

>>Bo wybuchaja

No to z tego tez moze byc duza energia, choc moze krotko :-)
                            >>Do takiego aku trzeba by upchnac elektronike

Upychanie w tych czasach nie jest chyba problemem.
                            Zreszta aku CV3 litowe (oczywiscie dokladniej Li-Ion) zrobili, nie sadze zeby byla tam elektronika, ale jak mi padnie, to poszukam :-) W kazdym razie nie wszystkie aparaty lubia obnizone napiecie aku NiMh, przydalyby sie ogniwa 1.5V, zamiast 1.25V.

Komentarz

• KuchateK
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 4895

Jeszcze nie spotkalem czegos, co nie dzialalo by mi swietnie z aku a na bateriach tak. Za to takich cyfranek ktore na bateriach nie ruszaly a na aku smigaja mialem juz w rekach pare sztuk...
                              ...

Komentarz

Pracuję...