Aparat w Av, lampa w M

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

No jak brakuje argumentow to wyjezdzamy z definiowaniem elementow dyskusji wg slownikowych pojec. Dla mnie EOT 8) .

Komentarz

• caravaggio
      Bywalec
      • 2006
      • 121

Komu brakuje argumentow? Chyba, ze tobie...

Wcinasz sie w trakcie rozmowy o KONKRETNYM problemie i na dzien dobry wytykasz wszystkim naokolo, ze sa malkontentami i jak sie nie podoba, to nikt nie kaze uzywac sprzetu Canona.

Do dyskusji nie wniosles kompletnie NIC, wiec czego sie spodziewasz?
      ;-)

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Nie robic mi tu OT jezykowego

Trzeba przyznac ze Canon spierniczyl tutaj calosc dokumentnie

Co prawda zgodnie z zasada "tasma klejaca Twoim przyjacielem" moge napisac (zanim mnie ktos ubiegnie ) "odizoluj 4 styki i bedzie". To jest jakies wyjscie. Ale to nie jest dobre rozwiazanie. Tracimy zoom palnika i co wazniejsze, wspomaganie AF... Da sie lepiej? Pewnie

Mysle, ze ta fota wszystko wyjasnia...

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Lilianna-870x450.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 430,2 KB
ID: 2116708

Nie tylko dziala ale i na tasmie mozna oszczedzic

Dla tych co chca wiedziec dokladniej... Otoz odizolowany zostal styk e-ttl'a, lampa zostaje "sprzetowo" przestawiona w ttl. Cusom function 3 (w 580'tce) nie dziala w ten sposob.
        ...

Komentarz

• Michal-Czuba
          Zablokowany
          • 2005
          • 356

Używałem ostatnio w plenerze zestawu 300d + Sonnar 135/3.5 - jak zawsze w Av, dla wygody. Kilka zdjęć chciałem dopalić lampą (430ex) w manualu - nie przypominam sobie żadnych problemów.

Komentarz

• Redskull
            Coś już napisał
            • 2006
            • 95

Jesli dobrowolnie wybrales Canona na bazie jakichs tam wyznacznikow dla ciebie waznych...
            Wybralem Canona bo mniej szumi i fotki w necie nawet z kita byly "lepsze" od tych z d70.

I sie zawiodlem. O lampach nie czytalem, bo bylo dla mnie jasne, ze firma ktora robi sprzet nie od dzis moze cos spierniczyc-pomylka

AF w 20d to tez porazka. Wogole wydaje mi sie ze moj 20d robi miekko ze wszytskim szklami. Z d70 + kit fotki ostre, az boli. Szkoda, ze jak sie wpakowalem, to musze juz trwac i czekac az sie odrobi
            stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

Kup se D70... Zrobisz pare wazniejszych fot z mora nie do usuniecia, braknie Ci pare razy hss'a, ktorego nikonowski wynalazek z elektroniczna migawka (dodatkowo tworzaca fajne artefakty) nie posiada normalnie i stwierdisz ze wcale ten Canon nie byl taki zly

To nie jest "nie da sie dopalac" a jedynie "trudniej jest dopalac w Av majac lampe ustawiona w M". Jest tak malo sytuacji fotograficznych kiedy trzeba przestawiac lampe na M w Av, ze to jest az smieszne czepiac sie tego jako powaznej wady. Zdecydowanie bardziej bolal by brak hss.
              ...

Komentarz

• caravaggio
                Bywalec
                • 2006
                • 121

Zamieszczone przez KuchateK
                Jest tak malo sytuacji fotograficznych kiedy trzeba przestawiac lampe na M w Av, ze to jest az smieszne czepiac sie tego jako powaznej wady.
                Powazna wada toto nie jest, ale wada na pewno. A co do czestotliwosci koniecznosci stosowania takiego rozwiazania - wyjdz sobie np. na plaze o wschodzie/zachodzie slonca i na jego tle sportretuj kogos ;-) A to nie jest jedyna sytuacja, zareczam cie - wystarczy, ze masz duzo jasniejsze tlo od pierwszego planu, a chcesz odciac mala przyslona temat fotografii od tla.

Nie mowie, ze sie w ogole nie da, bo mozna wszystko na M ustawic. Ale do tego trzeba najpierw zmierzyc swiatlo. Majac mozliwosc pracy Av/M nic nie musisz mierzyc i kombinowac - blokujesz ekspozycje na tle, ustawiasz odpowiednia sile blysku i jazda.
                ;-)

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

A czemu nie automat z korekta +/- tylko M? Nie zauwazylem aby E-ttl II sprawial jakies duze problemy z jasnym tlem aby trzeba bylo zamiast korekty od razu siegac do manuala.
                  ...

Komentarz

• kavoo
                    Zablokowany
                    • 2004
                    • 1173

Zamieszczone przez KuchateK
                    A czemu nie automat z korekta +/- tylko M?
                    Dlatego, ze jak jest lampa ustawiona w ETTL, to pod gwiazdka jest FEL a nie AEL... jak znam zycie ;-)

Przynajmniej mi wlasnie to przeszkadza.

Komentarz

• caravaggio
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 121

Zamieszczone przez kavoo
                      Dlatego, ze jak jest lampa ustawiona w ETTL, to pod gwiazdka jest FEL a nie AEL... jak znam zycie ;-)
                      To tez, ale generalnie chce miec w takiej sytuacji taki blysk, jaki ustawie... a nie taki, jaki mi zmierzy automat.
                      ;-)

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Jak nauczysz sie korzystac z automatu tez bedziesz taki jaki chcesz i ustawisz.

A jak nie to rolka tasmy do plecaka, przydaje sie

Powitac kavoo po dlugiej nieobecnosci
                        ...

Komentarz

• Redskull
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 95

No dobra, zostawmy M na lampie. Wejdzmy w Av i E-ttl wlampie (auto) sloneczny dzien, ja chce dziure 5.6 i czas synchro konczy mi sie na 1/250. Co robic? Manual w aparacie? W reporterce? Smiech... Ja juz wiem, co robic, dowiedzialem sie przez przypadek, ale zadna gowniana instrukcja tego nie opisuje. Zgadaujcie, ciekawe, czy ktos obczaja, bo jak zadalem pytanko na forum to wszyscy kierowali do MANUALA.

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

O "HSS" slyszales? Dluga nazwa to "hi speed synchro" (zwane przez niektorych tez czasami FP). Wtedy czas z lampa masz odblokowany powyzej 1/250 na tyle na ile umozliwia migawka w aparacie (1/4000 lub 1/8000). Spada troszke zasieg, ale do doswietlania w dzien idealne.

Instrukcja do lampy z pewnoscia o tym wspomina.
                            Powiedz jaka lampa to Ci powiemy na ktorej stronie
                            ...

Komentarz

• Redskull
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 95

430ex. Ale z body nieda sie tego odpalic a manual do lampy o tym nietraktuje. odkrylem przez przypadek, jak zaladowalem HSS z lampy bedac na Av (standardowo wrzucalbym manual na body).

Skoro w customach jest szmer na 1-2 lamelke, ew wybory czy stale synchro na 1/250 czy dopalanie to daczego tam tego nie ma i trzeba szukac? I raz rzadzi body, a raz lampa ?

Komentarz

• KuchateK
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 4895

Nie traktuje? Zagladales?

Tutaj znajdziesz instrukcje do lampy...
                                http://canon-board.info/showthread.php?t=3718
                                Na stronie 16 instrukcji do 430ex jest o tym napisane...

Hss jest na lampie bo to funkcja lampy. Lampa zawsze rzadzi.

Jedynym wyjatkiem sa lampy ograniczone (jak 380, 420 czy wbudowana), w ktorych to tych body przejmuje korekte ekspozycji i druga kurtyne z racji braku przyciskow na lampie. Custom function "druga kurtyna" nie dziala na 430ex, bo to lampa nieco bardziej rozbudowana. Jedyna rzecz jaka dziala z body to korekta ekspozycji, o ile na lampie ustawione jest zero (o tym znajdziesz w instrukcji na stronie 14).
                                ...

Komentarz

Pracuję...