Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
W czytniku sandiska jeden w jednym CF-USB (ImageMate CF, sddr-92).
Sandisk Ultra II 1GB (roczna, bb0408yka, SDCFH-1024 HDX)
Random access: 16.4ms
Average read: 10.6MB
Sandisk Ultra II 1GB (miesieczna, bb0601g4b, SDCFH-1024 HDX)
Random access: 0.7ms
Average read: 11.3MB
Lexar 256MB 4x
Random access: 0.9ms
Average read: 6.0MB
A teraz to samo przy pomocy "Lexar 32-bit CardBus Reader" (takie tam ustrojstwo na pcmcia).
Sandisk Ultra II 1GB (bb0408yka)
Random access: 16.1ms
Average read: 7.2MB
Sandisk Ultra II 1GB (bb0601g4b)
Random access: 0.5ms
Average read: 11.6MB
Lexar 256MB 4x
Random access: 0.7ms
Average read: 6.2MB
Jak juz testowac...
Po uruchomieniu softu z wlozona karta do wbudowanego czytnika otrzymujemy piekny niebieski ekran, wiec test zostaje pominiety. Gdy wykorzystamy wbudowany w karte port USB...
Sandisk Ultra II Plus SD 512MB... (nowka, ax0605002458d, SD Gemini 9144)
Random access: 1.3ms
Average read: 9.7MB
Wszystkie testy przeprowadzilem kilkukrotnie na laptopie Dell Inspiron 710m (pentium m 1.7, 1gb, xp home sp2). Za rok wam powiem czy starsza jest wolniejsza bo zwolnila czy tak normalnie
Moje karty 4Gb Extreme III sprawdzone HD Tach na czytniku ImageMate mają takie wyniki:
Random Access: 0.9ms
Average read: 18.9Mb/s
Karty spisują się ok. Raczej oryginały.
Dokladnie rok temu kupilem w USA SanDisk Ultra II 1GB, nie wiem czy Wasze karty maja metalizowana ramke wokol naklejki oraz "holograficzny" napis "SanDisk Ultra". Cala naklejka opalizuje jezeli ustawimy ja pod odpowiednim katem w stosunku do zrodla swiatla. Tej karty jestem pewien w 100%...
... czy Wasze karty maja metalizowana ramke wokol naklejki oraz "holograficzny" napis "SanDisk Ultra" ...
Oczywiście, że tak. Według linków jakie zostały wcześniej podane to jest jedna z różnic pomiędzy oryginałem, a podróbą ( równomierne rozmieszczenie naklejki i i dokładnie zaokrąglone rogi tego metalu pod naklejką ).
No to u mnie na SanDisk Ultra II 1GB CF wychodzi:
karta nr 1 (roczna):
random access: 19.4 ms
average read: 6.8 MB/s
karta nr 2 (miesieczna):
random access: 1.5 ms
average read: 6.8 MB/s
karta nr 3 (256MB zwykly SanDisk, ktory dostalem od Canona po zakupie 350D):
random access: 1.6 ms
average read: 6.9 MB/s
hehe wychodzi ze zwykly sandisk jest szybszy niz ultra II, wieczorem jeszcze przetestuje swoje stare karty CF 8MB, 32MB i 64MB lexara, canona i sandiska
wszysto robione na czytniku LEXAR'a USB 2.0
Wyniki perdkosci sa prawie takie same bo waskim gardlem jest czytnik usb2 czyli praktycznbie okolo 7MB/s
Wyniki perdkosci sa prawie takie same bo waskim gardlem jest czytnik usb2 czyli praktycznbie okolo 7MB/s
pewnie masz racje, juz podejrzewalem HUB USB, ale wlasnie podlaczylem czytniczek bezposrednio do laptopa i wynik taki sam, na dniach pewnie bede kupowal sobie jakis czytnik i wybor padnie chyba na sandiska, bo ten lexara nelazy do kumpla ktory wybyl do polski na wakacje, jak bede mial sandiska to zrobie tescik jeszcze raz
Jak myślicie, czy pretec może być podrabiany?? (ten metalowy), bo zdaje mi się że chodzi wolniej od kingstona elite. Nie ma na nim także numeru seryjnego, ale zdaje mi się, że nikt nie będzie podrabiał metalowej karty. Co o tym myślicie. Ma ktoś może fotke oryginała??
EDIT: Ten programik napisał mi, że mam przesył 3MB/s - mam nadzieje że to wina czytnika
Znajomy miopowiadał że w hurtowniach (hurtowniach?) może kupić podrobione karty. Kupuje się je nie opakowane w nic. Srzedawca dorzuca "papierki", opakowania i trzeba je sobie samemu w nie upchać przed sprzedażą. Ostrzegał żeby uważać na karty z allegro bo zdecydowania większość (szczególnie te które są podejżanie tanie) jest podrobiona. Występują problemy np. że nie można wgrać na kartę jednego pliku 1gb tylko małe pliczki. Jak się z nim spotkam to wypytam dokładniej o wszystko. Dowiem się też jakiej firmy karty są podrabiane.
zawsze mozna isc do sklepu... moze te pare zeta zaoszczedzone na allegro sie potem odbic czkawka... takie jest moje zdanie.
wszystkie swoje karty kupowalem w sklepie.
i nie sa podrobki. chociaz ultre mam tylko 1GB szuk raz.
pozdrawiam
f.
7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L Mój śmietnik
Dzisiaj (po 1,5 roku użytkowania ) zauważyłem, że mam kombinowanego Sandisk'a Ultra II 1GB. Ewidentnie. Tak sobie dziś coś zgrywałem, i trzymam obie w ręce i patrzę, że jest różnica w etykiecie. Różnica w 'wykonianiu' (druku?) Pozatym wyczaiłem na tej jednej dwie naklejki (etykiety). Naklejona jedna na drugą. Pod spodem widać inną etykietę.
Naklejone co prawda równo, ale trochę prześwita. Generalnie strzeliłem karpia. Problemów do tej pory nie miałem jeśli chodzi o jakieś błędy na karcie czy cuś. Jak będzie okazja to sprawdzę różnicę w transferze, na sprzęcie u pewnego moderatora. Jestem w szoku
PS. Czy mógłbym wysłać ją gdzieś do wymiany? Do Sandiska czy gdzieś? Czy jak wyślę ją do sprzedawcy i napiszę, że nie działa to czy oni to sprawdzają? Jest LIFETIME WARRANTY więc powinno się coś dać zrobić.
Swoją drogą dopóki tego nie wiedziałem to mnie to nie gryzło - zaznaczyłem, że problemów nie miałem. Ale teraz...
Aha, dowód zakupu musiałbym mieć?
Komentarz