Nie podejrzewaj , tak po prostu jest że polar zatrzymuje także promieniowanie UVZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
Nie podejrzewaj , tak po prostu jest że polar zatrzymuje także promieniowanie UVZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
mój marumi też. ale generalnie gdy zakładam polar to zdejmuję UV, dla mnie to kolejna warstwa przed soczewką... i nie widzę za bardzo sensu łączenia obu tych filtrów..Zamieszczone przez Peri Noid
teoretycznie powyzej 2 tys. m. npm. (promieniowanie UV zwieksza sie srednio o 15% z kazdym tysiacem metrow) ale przy mniejszych wysokosciach rowniez widac roznice choc wszystko zalezy od warunkow w jakich sie fotografuje.. no i nad morzem tez sie przzydaje :smile:Zamieszczone przez Tomasz Golinski
a co do istoty stosowania filtrow UV to naprawde najlepiej uzywac ich tam gdzie sa potrzebne i do tego do czego zostały stworzone.. do oslony obiektywu (i nie tylko) to ja mam pokrowiec8)
pozdr.
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 10-07-2006 o 17:38
może i tak ale chyba nie zawsze trzymasz obiektyw w pokrowcu no nie? ;-)Zamieszczone przez Kubak82
1. UV warto używać tylko na 'dużych' wysokościach npm (=w górach), ponieważ tylko tam składowa ultrafioletowa zaczyna mieć znaczenie w ekspozycji (i może ostrości zdjęcia). Jeżeli używa się ufałki także jako zabezpieczenie obiektywu - to w razie potrzeby użycia filtra polaryzacyjnego należy go nałożyć zamiast filtra UV, a nie oprócz filtra UV.Zamieszczone przez gregor40
2. Filtr polaryzacyjny i tak zatrzymuje większość UV (zwykłe szkło przepuszcza z 5% UV).
3. Zawsze lepiej stosować mniej niż więcej filtrów (powód: winietowanie + pogorszenie jakości zdjęcia).
Ma - nakręcając filtr UV już masz 2 filtry - bo filtr IR jest przed matrycąA stosowanie UV i IR(IR-zaporowego, zeby uscislic) ma?![]()
Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP
czasem zdarzy mi sie nawet zrobic zdjecie :wink:Zamieszczone przez Sibil
ale tak jak napisalem - uzywac ich zgodnie z przeznaczeniem a wiec wyzsze gory, morze lub miejsca pelne piachy, kurzu itp ktorego drobinki moga zarysowac soczewke (chocby rajdy itp).. do pozostałych sytuacji nie uzywam UV bo nie widze takiej potrzeby.. i to tak mniej wiecej mialem na mysli 8)
Ostatnie pytanie bylo podchwytliweZamieszczone przez Fotograffik
Co do stosowania jednoczesnie UV i polara - nie wiedzialem, ze polar filtruje tez UV.... Szczeze mowiac jakos trudno mi uwiezyc, ze zwykle szklo przpuszcza tylko 5% UV. To po kiego grzyba wydaje majatek na okulary z filtrami w gory??
Spróbuj się poopalać przez szybę :-)Zamieszczone przez gregor40
Janusz
Otóż to!Zamieszczone przez Janusz Body
A polar to nie musi filtrować UV - o ile jego "szybki" będą wykonane np. z tworzywa sztucznego przepuszczającego UV (np. akrylu). O ile można tak zrobić.
Pewnie jest w tym 90% marketingu i 10% prawdy (czyli te 5% światła UV w górach jest jednak szkodliwe dla oczu)To po kiego grzyba wydaje majatek na okulary z filtrami w gory??Jest tu na forum jakiś lekarz od oczu
??
Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP
Raczej problem to nie te 5% tylko to, ze okulary nie sa robione najczesciej ze szkla a z tworzyw sztucznych.
...