Zamieszczone przez nifares69
kolejność filtrów
Zwiń
X
-
Niektóre mają ale i tak stosowanie polaru+uv nie ma sensu.650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0 -
-
np. 67 MARUMI CPL DHG 67mm jest uzbrojony w gwintZamieszczone przez Janusz BodyNa "nakręcanego" polara i tak nic nie przykręcisz - gwintu nie ma.
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.plKomentarz
-
Dla czego stosowanie UV i polara nie ma sensu?
A stosowanie UV i IR(IR-zaporowego, zeby uscislic) ma?Komentarz
-
-
Nie podejrzewaj , tak po prostu jest że polar zatrzymuje także promieniowanie UVZamieszczone przez Tomasz GolinskiPonadto podejrzewam, ze polary też skutecznie odcinają UV.
Komentarz
-
mój marumi też. ale generalnie gdy zakładam polar to zdejmuję UV, dla mnie to kolejna warstwa przed soczewką... i nie widzę za bardzo sensu łączenia obu tych filtrów..Zamieszczone przez Peri NoidMój ma ;-)Komentarz
-
teoretycznie powyzej 2 tys. m. npm. (promieniowanie UV zwieksza sie srednio o 15% z kazdym tysiacem metrow) ale przy mniejszych wysokosciach rowniez widac roznice choc wszystko zalezy od warunkow w jakich sie fotografuje.. no i nad morzem tez sie przzydaje :smile:Zamieszczone przez Tomasz GolinskiWysoko w górach może ma sens.
a co do istoty stosowania filtrow UV to naprawde najlepiej uzywac ich tam gdzie sa potrzebne i do tego do czego zostały stworzone.. do oslony obiektywu (i nie tylko) to ja mam pokrowiec
8)
pozdr.Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.Komentarz
-
może i tak ale chyba nie zawsze trzymasz obiektyw w pokrowcu no nie? ;-)Zamieszczone przez Kubak82do oslony obiektywu (i nie tylko) to ja mam pokrowiec
8) Komentarz
-
1. UV warto używać tylko na 'dużych' wysokościach npm (=w górach), ponieważ tylko tam składowa ultrafioletowa zaczyna mieć znaczenie w ekspozycji (i może ostrości zdjęcia). Jeżeli używa się ufałki także jako zabezpieczenie obiektywu - to w razie potrzeby użycia filtra polaryzacyjnego należy go nałożyć zamiast filtra UV, a nie oprócz filtra UV.Zamieszczone przez gregor40Dla czego stosowanie UV i polara nie ma sensu?
2. Filtr polaryzacyjny i tak zatrzymuje większość UV (zwykłe szkło przepuszcza z 5% UV).
3. Zawsze lepiej stosować mniej niż więcej filtrów (powód: winietowanie + pogorszenie jakości zdjęcia).
Ma - nakręcając filtr UV już masz 2 filtry - bo filtr IR jest przed matrycąA stosowanie UV i IR(IR-zaporowego, zeby uscislic) ma?
Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XPKomentarz
-
czasem zdarzy mi sie nawet zrobic zdjecie :wink:Zamieszczone przez Sibilmoże i tak ale chyba nie zawsze trzymasz obiektyw w pokrowcu no nie? ;-)
ale tak jak napisalem - uzywac ich zgodnie z przeznaczeniem a wiec wyzsze gory, morze lub miejsca pelne piachy, kurzu itp ktorego drobinki moga zarysowac soczewke (chocby rajdy itp).. do pozostałych sytuacji nie uzywam UV bo nie widze takiej potrzeby.. i to tak mniej wiecej mialem na mysli 8)Komentarz
-
Ostatnie pytanie bylo podchwytliweZamieszczone przez Fotograffik1. UV warto używać tylko na 'dużych' wysokościach npm (=w górach), ponieważ tylko tam składowa ultrafioletowa zaczyna mieć znaczenie w ekspozycji (i może ostrości zdjęcia). Jeżeli używa się ufałki także jako zabezpieczenie obiektywu - to w razie potrzeby użycia filtra polaryzacyjnego należy go nałożyć zamiast filtra UV, a nie oprócz filtra UV.
2. Filtr polaryzacyjny i tak zatrzymuje większość UV (zwykłe szkło przepuszcza z 5% UV).
3. Zawsze lepiej stosować mniej niż więcej filtrów (powód: winietowanie + pogorszenie jakości zdjęcia).
Ma - nakręcając filtr UV już masz 2 filtry - bo filtr IR jest przed matrycą

Co do stosowania jednoczesnie UV i polara - nie wiedzialem, ze polar filtruje tez UV.... Szczeze mowiac jakos trudno mi uwiezyc, ze zwykle szklo przpuszcza tylko 5% UV. To po kiego grzyba wydaje majatek na okulary z filtrami w gory??Komentarz
-
Spróbuj się poopalać przez szybę :-)Zamieszczone przez gregor40.. Szczeze mowiac jakos trudno mi uwiezyc, ze zwykle szklo przpuszcza tylko 5% UV. To po kiego grzyba wydaje majatek na okulary z filtrami w gory??
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Otóż to!Zamieszczone przez Janusz BodySpróbuj się poopalać przez szybę
A polar to nie musi filtrować UV - o ile jego "szybki" będą wykonane np. z tworzywa sztucznego przepuszczającego UV (np. akrylu). O ile można tak zrobić.
Pewnie jest w tym 90% marketingu i 10% prawdy (czyli te 5% światła UV w górach jest jednak szkodliwe dla oczu)To po kiego grzyba wydaje majatek na okulary z filtrami w gory??
Jest tu na forum jakiś lekarz od oczu
??
Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XPKomentarz
-
Raczej problem to nie te 5% tylko to, ze okulary nie sa robione najczesciej ze szkla a z tworzyw sztucznych....Komentarz
Komentarz