Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Dzięki za cierpliwość i wyczerpujące wypowiedzi. Wiele rzeczy się dowiedzialem które są dla mnie tak istotne.
Napisaleś że wolisz mieć pelną kontrolę na glębią ostrości.Rozumię że po prostu naciskasz guziczek na aparcie i przymykasz przyslonę do wielkości roboczej??
Ja również tak zrobiem , przeslona się przymknela tylko ni w ząb nie mogę się doszukać patrząc przez wizjer a raczej zaobserwować jak odnaleźć i kontrolować tę glębię ostrości?
Od jakiego momenty się zaczyna GO jak przymknę przyslonę do wartości robaczej?? Czy można to zauważyć patrząc przez wizjer??
Pozdrawiam
Dzięki za cierpliwość i wyczerpujące wypowiedzi. Wiele rzeczy się dowiedzialem które są dla mnie tak istotne.
Napisaleś że wolisz mieć pelną kontrolę na glębią ostrości.Rozumię że po prostu naciskasz guziczek na aparcie i przymykasz przyslonę do wielkości roboczej??...
Nawet nie przymykam, bo tak jak zauważyłeś, niewiele można w ten sposób zobaczyć i rzadko korzystam z podglądu GO.
Po prostu ogólnie wiadomo, że gdy mamy duzy otwór przysłony to GO jest mała i tło jest rozmyte; natomiast im bardziej obiektyw przymkniemy, tym GO jest większa. W zależności od tego co chcę uzyskać, staram się otworzyć lub przymknąć przysłonę w rozsądnych granicach. Natomiast poprzez kontrolę nad GO rozumiem właśnie to, ze przysłonę wybieram ja, a nie automatyka aparatu. Wybór czasu mozna zostawić automatyce aparatu; przy zdjęciach z ręki zwracając jednak uwagę, aby czasy te nie były dłuższe niż odwrotność ogniskowej; natomiast przy użyciu statywu można aparatowi dać pełną swobodę doboru czasu migawki. Ten sposób postępowania dotyczy oczywiście tylko fotografowania obiektów nieporuszających się!
Odwrotnie podchodzimy do rzeczy, gdy mamy do czynienia z obiektami ruchomymi. Wtedy decydującym czynnikiem jest czas migawki, aby uzyskać zdjecia nieporuszone (lub poruszone zgodnie z zamysłem), natomiast przysłona przyjmuje rolę narzędzia do kontroli ekspozycji.
Najtrudniejsza sytuacja występuje wtedy, gdy chcemy zapanować nad jednym i drugim, czyli nad ruchem i GO. Wtedy narzędziami do kontroli ekspozycji stają się ISO, filtry szare oraz natężenie światła.
Aby wrócić do tematu lampy błyskowej, mogę na koniec powiedzieć, że z tą to własnie trzecią sytuacją mamy do czynienia w przypadku fotografowania w trybie M z lampą błyskową. Żądany czas migawki i otwór przysłony ustawiliśmy wg własnej woli (w naszym przypadku czas taki, aby uzyskać nieporuszone tło, zaś przysłonę na zasadzie kompromisu miedzy jakością obiektywu a naświetleniem tła); natomiast narzędziem do kontroli ekspozycji dla pierwszego planu jest zmienne nateżenie błysku regulowane przez automatykę lampy błyskowej (tyrystor, TTL lub E-TTL).
Cytat:
Napisał serbio
A więc za Twoimi wskazówkami najpierw założyłem Kita 28-80 f/3,5-5,6.Nastawiłem na ogniskową 35mm .Przestawiłem na M i tam nastawiłem czas 45s i przysłonę f/5,6.
Mam nadzieję że wszystko zrobiłem ok? choć na draince pokazywało -2EV.
Zrobiłem zdjęcie.
Następnie dla porównania nastawiłem na P .Czas z automatu 1/90s przysłona f/4,0.I tutaj również zdjęcie.
Oba zdjęcia będą naświetlone tak samo.
Ale w trybie M masz obiektyw przymknięty o 1 działkę i przez to na pewno zyskasz trochę na jakości (ostrości).
------------------------------------------------------------------------------------
Czy ta jedna dzialka przysloniętego obiektywu spowoduje że będzie lepsza ostrość od przyslony 4,0?
Czy im mniejsza przyslona tym gorsza ostrość?
------------------------------------------------------------------------------------
Napisaleś:
"Oczywiście mozna stosować wszystkie dostępne przysłony, ale należy pamiętać, że używanie obiektywów "na pełnej dziurze" wiąże się z małą głębią ostrości oraz zwykle z utratą jakości; natomiast używanie dużych przysłon (F/11,16,22) powoduje silne skrócenie użytecznego zasięgu błysku oraz szybkie wyczerpywanie się baterii lampy i długie jej ładowanie miedzy kolejnymi błyskami, poniewaz będzie ona wtedy najczęściej wykorzystywała całą swoja moc"
-------------------------------------------------------------------------------------
Dlaczego niska przyslona powoduje utratę jakości?
A dlaczego wysokie przyslony powodują skrócenie użytecznego zasięgu blysku?
Pozdrawiam.
Czy ta jedna dzialka przysloniętego obiektywu spowoduje że będzie lepsza ostrość od przyslony 4,0?
Najczęściej dobrze przymknąć tak ze dwie działki, ale lepszy rydz niż nic :-)
Zamieszczone przez serbio
Czy im mniejsza przyslona tym gorsza ostrość?
Dlaczego niska przyslona powoduje utratę jakości?
W wiekszości obiektywów jest tak, ze najlepszą ostrość dają po przymknieciu o 2-3 działki przysłony od nominalnej.
Zarówno pełne otwarcie, jak i znaczne przymykanie daje najczęściej gorsze rezultaty.
Przy przymykaniu przysłony do b. wysokich wartości (f/16, f22) szkodliwy wpływ na ostrość ma dyfrakcja fal świetlnych; natomiast przy otwieraniu nie wiem jakie zjawisko fizyczne odpowiada za spadek jakości.
A dlaczego wysokie przyslony powodują skrócenie użytecznego zasięgu blysku?
O rany! Pomyśl trochę... przymykałeś przecież przysłonę do roboczej wartości. I co? Ciemno się robi, no nie? I nietrudno chyba zrozumieć, że nie tylko dla Ciebie jest ciemno - dla lampy też! :-)
Mam pytanie jaką najlepiej przyslonę się ustawia na widoki ale tak żeby osoby stojące na pierwszym planie byly ostre jak też i widok z tylu też byl ostry?
Rozumię że trzeba dać dużą okolo f/16 może f/22?
Czy nie stracę na ostrości ludzi stojących na pierwszym planie i czy czas w tym wypadku nie będzie zadlugi?
Pozdrawiam
Nieśmiertelny http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Generalnie przesłonę dobierasz tak, aby hiperfokalna/2 <= odległość 1 planu, odległość ustawiasz na hiperfokalną.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Czy można prosić o jakiś proste wytłumaczenie tego zagadnienia , a jeszcze prościej z podanymi przykładami??
Zdaję sobie sprawę że wiele jest stron poświęconych temu zagadnieniu i dlatego
proszę nie odsyłajcie mnie na inne strony ,chciałbym żebyście mi wytłumaczyli jak wy to stosujecie w praktyce.
Dziękuję i pozdrawiam.
No więc odległość hiperfokalna dla danego obiektywu przy danej przesłonie to taka odległość, że przy ustawieniu odległości na obiektywie na tę właśnie wartość, głębia ostrości rozciąga się od hiperfokalna/2 do nieskończoności.
Czy jeśli będzie odleglość nastawiona ( na nieskończoność) na przyslonie 5,6 a z drugiej strony przy przyslonie 5,6 będzie odleglośc 2m , to rozumię że odleglość hiperfokalna będzie się rozciągać od polowy tych 2m ( od 1m) do nieskończoności?
Czy tak?
Pozdrawiam
"Czy jeśli będzie odleglość nastawiona ( na nieskończoność) na przyslonie 5,6 a z drugiej strony przy przyslonie 5,6 będzie odleglośc 2m , to rozumię że ostrość będzie się rozciągać od polowy tych 2m ( od 1m) do nieskończoności?
Czy tak?"
Pozdrawiam
Rzeczywiscie wydaje Ci sie... Jak mozesz miec ustawione dwie odleglosci (na nieskonczonosc i 2m jednoczesnie)?
Ustawiasz przyslone.
Ustawiasz odleglosc (ostrosc) na iles metrow (dajmy na to 10). Jesli to iles (10) metrow to hiperfokalna to masz ostro od "iles metrow przez dwa" (5m) do nieskonczonosci. Nic nie ustawiasz na nieskonczonosc i zadne 2m.
Wydaje mi sie ze powinienes zainwestowac w pare ksiazek...
Cześć Tomek.
Wlaśnie dzisiaj odebralem negatyw a na nim zdjęcia z lampą 430ex.
I teraz cytuję:
"A więc za Twoimi wskazówkami najpierw założyłem Kita 28-80 f/3,5-5,6.Nastawiłem na ogniskową 35mm .Przestawiłem na M i tam nastawiłem czas 45s i przysłonę f/5,6.
Następnie dla porównania nastawiłem na P .Czas z automatu 1/90s przysłona f/4,0.I tutaj również zdjęcie.
Teraz założyłem obiektyw 50mm f/1,8. Nastawiłem czas 1/60s i przysłona f/3,5 i tutaj również zdjęcie.
I dalej obiektyw 28mm f/2,8 czas 1/30s i przysłona f/4,5.I tutaj rownież zdjęcie."
Po odebraniu zdjęć jestem trochę zdegustowany , nie kompozycją , nie ośwetleniem tej lamy ponieważ jest o niebo lepsze od wbudowanej ale glębią ostrości przy tych przysonach co nastawielem.
Ale do żeczy , zdjęcia nastawione na P są rewelacyjne i pod względem ostrości , oświetlenia jak też i GO zdjęcia byy robione Kitem 28-80a czas 1/90i f/4,0 ogniskowa 35.
Jak zmieniem na stalo ogniskowe na 50 i 28 i nastawialem o 2 lub 3 dzialki od nominalnego światla jaki ma obiektyw to wnioskuję że te przyslony byly zamale. Osoba na pierwszym planie od piersi do czubka glowy jest ostra , a osoba co siedzi obok niej a więc okolo 20-30cm jest już nieostra ( rozmazana ) Sic.
W poprzednim wątku wspominalem Ci że bylem u znajomego na komuni i robilem mu zdjęcia i tam również mialem podobny problem. Mala glębia ostrości. Osoba na pierwszym planie ok obok nieostra .
Zastanawiam się co takiego robilem nie tak z tymi nastawieniami z tą lampą . Przecież dalem przyslone o 2 dzialki niżej czas też opowiedni a zdjęcia nie tak . Osoba na pierwszym lanie ok a obok nieostra.
Czy możesz mi pomóc co takiego źle zrobilem.
Pozdrawiam
Po odebraniu zdjęć jestem trochę zdegustowany ... glębią ostrości przy tych przysonach co nastawielem.
Ale do żeczy , Jak zmieniem na stalo ogniskowe na 50 i 28 i nastawialem o 2 lub 3 dzialki od nominalnego światla jaki ma obiektyw to wnioskuję że te przyslony byly zamale. Osoba na pierwszym planie od piersi do czubka glowy jest ostra , a osoba co siedzi obok niej a więc okolo 20-30cm jest już nieostra ( rozmazana )
Tu masz tabelki GO dla ogniskowych i przysłon, o których mówimy.
Zastanawiam się co takiego robilem nie tak z tymi nastawieniami z tą lampą. Czy możesz mi pomóc co takiego źle zrobilem.
Nastawy lampy nie mają żadnego wpływu na GO!
zdjęcia nastawione na P są rewelacyjne i pod względem ostrości , oświetlenia jak też i GO zdjęcia byy robione Kitem 28-80a czas 1/90i f/4,0 ogniskowa 35.
Postaraj się zrozumieć tabelkę powyzej.
Jeśli jej nie rozumiesz, zapomnij o wszystkim, o czym dyskutowaliśmy i rób na "P". Tym bardziej, że jestes z tego zadowolony, a o to najbardziej w tym wszystkim chodzi - żeby być zadowolonym z efektów!
Komentarz