30d + .....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • artex
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 49

30d + .....

Witam wszystkich canoniarzy

Właśnie zbliżam się do zakupu nowego canona 30D. Oglądałem go, chwilkę potestowałem i się zdeecydowałem Problem polega na tym że nie wiem jakie szkło do niego zakupić. Myślałem o tamronie 28-75 albo o canonie 17-85 IS.

Z tego co się orientuję to tamron jest jaśniejszy a mam zamiar robić zdjęcia na ślubach. Nie chcę narazie kupować 17-40L bo nie chcę za bardzo wpuszczać się w takie koszty. Jak dobrze pójdzie to w przyszłym roku nabędę jakąś L-kę.

Jak myślicie który obiektyw powinienem kupić zamiast kita ?
  • bundy
    Uzależniony
    • 2006
    • 760

17-85 odpuść sobie na samym wstępie. Tamron to rozsądny wybór - jeśli trafisz dobrą sztukę, to efekty zdjęciowe potrafią wyrwać z butów niejednego posiadacza eLek :-) Niestety to szkło ma swoje słabe strony, które może właśnie podczas focenia ślubów ujawnić. 1)Wolny focus (fakt, że dokładny, ale jednak ślimaczy się) - dla mnie ta cecha przy reporterce ślubnej dyswalifikuje szkło (zrobiłem Tamronem kilka ślubów i powiem krótko - dziękuję bardzo, ale już nie skorzystam...), 2)Jakość budowy i w konsekwencji trwałość jest taka sobie - po roku intensywnego użytkowania będzie to widać i czuć.
    Nie napisałeś ile kasy przeznaczasz na szkło, więc trudno coś więcej Ci poradzić.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

to chyba dwa najbardziej opisane obiektywy na forum ;-) .. 17-85 - swietny zakres ongiskowych kosztem gorszej jakosci obrazu, tamron - mniej uniwersalne ogniskowe ale swietna jakosc i swiatlo.. poszukaj na forum, byl o tym nie jeden watek.. w dziale "wiedza" znajdziesz testy, recenzje i wlasnie posty na CB..

pozdrawiam

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Tamron:
        http://canon-board.info/showthread.php?t=7741
        http://canon-board.info/showthread.php?t=5611
        http://canon-board.info/showthread.php?t=6237

A poza tym:
        http://canon-board.info/search.php --> 17-85
        http://canon-board.info/search.php --> 28-75
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Moris
          Początki nałogu
          • 2005
          • 302

EF-s 17-85mm f/4-5,6 USM IS - IMHO dla Twoich potrzeb za mało światełka.
          Tamron SP AF 28-75 f/2.8 XR Di - IMHO deczko wolny do reportażu ślubnego, choć nie powiem w plenerkach się wyrabia.
          | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | BLOG |

Komentarz

• Last
            Dopiero zaczyna
            • 2004
            • 34

Oba sie nie nadaja, ale jak mialbym wybrac to canona.
            28mm Tamrona to troszke za wąsko jak na sluby, poza tym i tak przy pelnej dziurze robic nie bedziesz wiec IMHO ciemniejszy canon w tym konkretnym przypadku bedzie lepszym rozwiazaniem. na standardowych odbitakch ( 13x18 ) roznicy w jakosci nie bedzie.
            pzdr
            5D2 +g | 5D2 +g | 5D +g | 15/2.8 | 24/1.4 | 35/1.4 | 50/1.4 | 85/1.8 | 70-200/2.8 IS | 3x 580EX II | itede... itepe

Komentarz

• artex
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 49

dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze miesiąc czasu do zakupu ale to forum przeglądam od dobrych kilku miesięcy. Na początku miałem ochotę przeznaczyć na ten cel ok 6000 bez lampy. Na wakacjach mam parę wesel u znajomych więc mógłbym im popstrykać zdjęcia i przy okazji nabrać trochę doświadczenia.
              Jaki obiektyw polecacie do ślubów? Myślałem też o 17-40L tylko to trochę drogo... W sumie jakbym zapiął pas to może bym jeszcze kasy dozbierał

Komentarz

• Robson01
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1574

17-40/4 to bardzo dobry obiektyw - przynajmniej mój egzemplarz :-).
                Mechanicznie na bardzo wysokim poziomie, szybki i precyzyjny AF, jedynie czego mu brakuje to f2.8, ale nie można mieć wszystkiego :-)
                Canon
                Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Pikczer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2578

Przy cropie 1.6 wybralbym 17-40L na przyszlosc (mam i polecam).
                  Ale Tamron jest super (choc sam wybralem Canon 24-70L), to gdybym nie mial kasy - w ciemno kupilbym wlasnie Tamrona - POLECAM (porownywalem i niewiele ustepuje Canonowi)

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Ja mam jeszcze taką propozycje: zamiast 30D kupić 30v a do tego:
                    - Tamrona 28-75/2,8 na ślub,
                    - Canona 17-40/4L na wesele,
                    - 580EX,
                    - kilkadziesiat rolek NPH.
                    A potem robić dobrze swoją robotę i na reszte po prostu zarobić
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• electron
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 126

a według mnie nie warto inwestować w analogowe aparaty szczegolnie jesli chodzi o śluby.Z własnego doświadczenia wiem że ludzie biorą w duzej wiekszosci fotogafa z cyfra. A odsetek ludzi majacych sentyment do analowej fotografi systematycznie maleje. Zreszta to Polska tu ludzie patrza na 1.Cene 2. ilosc jakosc jest w dalszej kolejnosci. A zreszta jak ci sie trafi ktoś kto chce zebyś zrobił mu na filmie ślub to kupujesz body przepinasz szkła i lampe. A body ci sie po takim ślubie wróci.

Komentarz

• Mac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2063

Do tego co chcesz robić to zdecydowanie 17-40/4L i tu nie masz dyskusji. Tamron jest dobrym szkłem, nie robię ślubów/wesel więc nie mam doświadczenia jak się sprawuje w czasie takich uroczystości. Nie mniej w plenerze jest o.k., dobrze spisuje się również na imprezach firmowych, bo do tego go używałem. Gdyby nie Tamron to weź Canona 24-105/4L lub 24-70/2.8L ale to już są koszta.
                        Koniecznie kup dobrą lampę. Ewentualnie pomyśl o tańszej puszce 20/350D wówczas więcej bedziesz miał na szkła a to podstawa.
                        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• pst
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 560

Zamieszczone przez Moris
                          Tamron SP AF 28-75 f/2.8 XR Di - IMHO deczko wolny do reportażu ślubnego, choć nie powiem w plenerkach się wyrabia.
                          to chyba jedyny minus tego szkła... czy jeszcze o czyms nie wiem?

dziś o 15 dostałem w swoje łapki Tammiego od Cichego
                          porównując do usm canona to faktycznie 'deczko' wolny ;-)
                          a kita odczepiłem i wsadziłem do najciemniejszego zakątka torby i wyciągne jak będzie dobry widok

Komentarz

• artex
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 49

już mam nagranego gościa do którego wybiorę się w przyszłym tygodniu

Oglądałem puszkę 30D i jest rewelacyjna. Zastanawia mnie jeszcze ile czasu zajmie mi nauka takiego aparatu. Myślałem też o 20D ale to w sumie 600 zł różnicy.

Kupowaliście tam coś?

Komentarz

• xarfax
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 42

Zamieszczone przez artex
                              Ja nie kupowałem, ale byłem u nich kiedyś i taki sobie sklepik. za bardzo mnie koleś nie potrafił uswiadomić co do rzeczy które sprzedaje. wszystko sprowadzane, nic na miejscu. chyba, że akurat wszystko sprzedali i dostawa jedzie.

jesteś z krakowa?
                              mam podobny dylemat do Ciebie - kupić 30d i słabe szkło czy 350d i lepsze

Komentarz

Pracuję...