Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Niestety, potwierdzam spostrzeżenia Macieja i Trola; przy przesłonach powyżej 5,6 są problemy z pomiarem światła i zdjęcia wychodzą prześwietlone.
Przebadane na 300D.
to jestem zaskoczony i nie rozumiem dlaczego tak sie dzieje
to ze klin ciemnieje to normalne ale pomiar swiatla ??
Andee jak to jest z tym pomiarem swiatla i matowkami, ma to jedno z drugim cos wspolnego czy nie??
wg mnie nie ma-a jak jest naprawde???
czyzby znowu bylo innaczej niz w analogach-coraz czesciej dochodze do wniosku ze fotografiia cyfrowa nijak ma sie do fotografii analogowej
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona
A czy przypadkiem pomiar swiatla nie przebiega juz za matowka:>
Wtedy zaciemnienie klinow przy f/5,6 i mniej powodowaloby ze mniejsza ilosc swiatla przedostanie sie za matowke co w konsekwencji wplynie na wskazanie swiatlomierza, spowoduje zle dobranie czasu i przeswitlenie zdjecia...
Tak ja to widze...
eos 10D, zenit TTL
kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...
Pewnie że z matówką. Sam opisałeś swoje spostrzeżenie, że kliny ciemnieją.
Tak, ale moje zdziwienie bierze się ze starych nawyków przy aparatach analogowych, gdzie zmiana matówki i jej zaciemnienie nie wplywaly na pomiar światła, a czesto i gesto mialy klin i mikroraster, które dokladnie tak samo ciemniały przy ciasnych przysłonach.
Zamieszczone przez kociu
A czy przypadkiem pomiar swiatla nie przebiega juz za matowka:>
Wtedy zaciemnienie klinow przy f/5,6 i mniej powodowaloby ze mniejsza ilosc swiatla przedostanie sie za matowke co w konsekwencji wplynie na wskazanie swiatlomierza, spowoduje zle dobranie czasu i przeswitlenie zdjecia...
Tak ja to widze...
Doszedlem do tego samego wniosku. Najwidoczniej czujniki są za matówką. Potwierdza to fakt, ze bez matówki (jakiejkolwiek) zdjecia są niedoswietlone. Tak więc jak dla mnie: big minus... i to w sumie nie dla Andee'ego, tylko dla Canona. Chociaz jezeli Andee wiedzial o tym wczesniej i nie powiedzial to tez nieladnie
Chamstwa nie zniesę... Sprzęt: różnoraki Moje folio na plfoto
*** Pamiętaj kolego forumowiczu, że po drugiej stronie też siedzi człowiek ***
Whenver one introduces a prism into the light path of the camera, there is always the possibility the camera's light meter will be affected to some degree. We have done our best to summarize the effects on the page for each camera model, but if you need clarification or more information, please feel free to contact us.
Czy przypadkiem aparaty w ktorych producent przewidzial mozliwosc wymiany matowki nie rozpoznaja jej jakos i automatycznie nie wprowadzaja POPRAWKI dla swiatlomierza?
Wystarczy zmienic pomiar swiatla z centralnego na usredniony, u mnie to dziala...
Poza tym niebardzo rozumie zarzuty, w wielu miejscach w tym watku wspominalem i to nie tylko ja ze komprortowo pracuje sie do przyslony f5.6 i to jest docelowy zakres pracy na tej matowce f1.2 - f5.6...
Wystarczy zmienic pomiar swiatla z centralnego na usredniony, u mnie to dziala...
Poza tym niebardzo rozumie zarzuty, w wielu miejscach w tym watku wspominalem i to nie tylko ja ze komprortowo pracuje sie do przyslony f5.6 i to jest docelowy zakres pracy na tej matowce f1.2 - f5.6...
bzdura andee, bzdura
chodzilo o ciemniejace kliny a nie o pomiar swiatla
jezeli mam robic w poludne we wloszech na slonecznej lipcowej plazy i uwazac zeby nie bylo wiecej niz 5,6 to ja sie wypisuje
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona
bzdura andee, bzdura
jezeli mam robic w poludne we wloszech na slonecznej lipcowej plazy i uwazac zeby nie bylo wiecej niz 5,6 to ja sie wypisuje
To ja moze Cie przytocze bo jak widze niepamietasz co pisales...
Zamieszczone przez tadek
paczka przyszla, zalozylem, dziala
a teraz czekam na wersje 3
po pierwszych pobieznych testach stwierdzam ze jest ok
ostrosc w punkt, nie zdazaja sie takie wpadki z ostroscia jak wczesniej
dlaczego tego nie ma w standardzie jak kiedys w lustrzankach analogowych bez af
pewnie uznali wyzszosc af nad mf i w erze cyfry zaczely sie problemy
do poboznych zyczen zaliczam tez fabryczne matowki z klinem i mikrorastrem
Zamieszczone przez tadek
narazie zrobilem tylko kilkanascie zdjec i jak mam czas to b.chetnie przelanczam na mf i ostrze manualnie a jak af to centralnie i z tym jest problemik maly bo jak cos jest daleko i jest male np chce sfocic róg budynku tak zeby ten rog byl w centrum to powiem ze czasami nie wiem jak lapac te ostrosc bo nie wiem czy ostrze na rog czy w budynek czy gdzies daleko za no ale po przelaczeniu na mf jest bajka
te punkty af naprawde sa potrzebne, linie podzialu tez by sie przydaly
jak juz andee opracuje technologie naniesiania punktow af to z pewnoscia(tak mi sie wydaje) bedzie mozna to zastosowac do linii
Niewiem o co Ci chodzi Tadek, masz ta matowke od ponad 2 tygodni, zadnych zastrzezen nie zglaszales ani prywatnie ani na forum, teraz nagle sie obudziles i piszesz ze wypisuje bzdury?
Z tego co widze masz male doswiadczenie z fotografia i nie wiesz zbyt wiele o prawach rzadzacych optyka. Nie kazdemu mozna dogodzic, ale do tej pory nikt nie zglaszal tego typu problemow, zwlaszcza ze jak BYK w temacie stoi o co chodzi...
Jezeli w Twoim analogu matowka (a raczej klin) nie ciemniala powyzej f5.6 to znaczy ze miales matowke niestandardowa, przeznaczona do obiektywow tele. Jak jednak mam nadzieje zdazyles zauwazyc nie korzystasz juz z lustrzanki analogowej i uzywasz zamiennika ulatwiajacego w lustrzance z AF ostrzenie manualne. W razie problemow radze najpierw doczytac temat do konca a pozniej zglaszac problemy...
Nie chce w tym temacie zadnych klotni, jezeli cos nie pasuje prosze zglaszac problemy na priv, nigdy nie odmawiam pomocy czy konsultacji...
P.S. Czy wogole Tadeuszu uzywasz tej matowki z obiektywami stricte manualnymi?
nie andee nie uzywam jej z manualami, swojego zooma przestawilem na mf- doswiadczenie mam bardzo duze a twoje cytaty moich wypowiedzi odnosza sie do ostrosci i tyko ostrosci
potwierdzam ostrzenie z twoja matowka to bajka, przypomina mi sie A-1
ale nigdzie nie bylo o problemach z pomiarem swiatla i to mi sie nie podoba
ale uscislijmy jezeli bede uzywal obiektywow o otworze wzglednym ciemniejszym niz 5,6 to co wtedy, bo moze ja do konca nie rozumiem tematu
z powyzszych postow wywnioskowalem ze matowka jednak bierze udzial w procesie pomiaru swiatla (innaczej niz w analogu) i jezeli kliny ciemnieja to fota bedzie przeswietlona
i teraz pytanie: co sie dzieje przy obiektywach 2-2,8-4-5,6 jaki to ma wplyw na naswietlenie, bo jezeli jak piszesz twoja matowka ma chodzic do 5,6 to rozumiem ze jej wplyw na foty przy obiektywach o otworze 5,6beda znikome
czy tak???
bzdura andee, bzdura
To przecież sprawy powiązane.
Zamieszczone przez tadek
Nie może być więcej niż 5,6 W CZASIE POMIARU EKSPOZYCJI. Zdjęcia można robić i z mniejszymi otworami. Niespełnienie tego warunku narzuca konieczność myślenia przy ustalaniu ekspozycji.
Andee tego nie ukrywał. BTW, każdy kto wie, jak działa aparat, powinien zdawać sobie z tego sprawę.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Dziekuje piast9 za wytlumaczenie tematu, mam nadzieje ze to pomoze Tadeuszowi...
Reasumujac, pomiar do f5.6 jest niezaburzony w sposob ktory wplywal by znaczaco na ekspozycje. Powyzej f5.6 trzeba stosowac korekte do ktorej nalezy dojsc doswiadczalnie i jest to sprawa normalna nawet w lustrzankach analogowych jezeli zastosujemy matowke inna niz standardowo zamontowana w aparacie.
Lustrzanki profesjonalne maja mozliwosc wprowadzenia "na stale" korekty EV w zaleznosci od matowki jaka zakladamy. Nic jednak nie dzieje sie samo, ta korekte trzeba wprowadzic recznie.
to ze pomiar swiatla odbywa sie przez matowke to nie bylo ( do dzis) przynajmniej dla mnie takie oczywiste, az zajzalem sobie do starej minolty i tam pod lustrem na dole jest kilka czujnikow-wlasnie pomiar swiatla i af
a z tego co pamietam odnosnie tego watku to nie bylo nic na temat pomiaru bylo tylko ze kliny ciemnieja powyzej 5,6 i wtedy ostrzenie robi sie mniej wygodne
o tym ze pomiar jest przed ekspozycja i obiektywy af same sie przymykaja do roboczej przeslony w trakcie robienia samego zdjecia wiem
do samej matowki nie mam nic moze sie powtarzam ale uwazam ze ostrzenie to bajka i jezeli BĘDĄ matowki z punktami af ( ale cos mi sie wydaje ze centralny nie wchodzi w gre) i liniami to sobie sprawie
i jeszcze raz przejze posta od poczatku bo wydaje mi sie o problemach z pomiarem andee nic nie wspominal, bylo tylko ze powyzej 5,6 kliny sa za ciemne do ostrzenia a to ze pomiar swiatla odbywa sie za matowka to nie bylo dla mnie i uwazam ze dla wiekszosci tez, takie oczywiste
Nie może być więcej niż 5,6 W CZASIE POMIARU EKSPOZYCJI. Zdjęcia można robić i z mniejszymi otworami. Niespełnienie tego warunku narzuca konieczność myślenia przy ustalaniu ekspozycji.
Andee tego nie ukrywał. BTW, każdy kto wie, jak działa aparat, powinien zdawać sobie z tego sprawę.
Przykro mi ale stanowczo sie nie zgodze. Pomiar na standardowej matówce działa poprawnie nawet gdy przeslona jest 22 i tak powinien dzialac. A co do "każdy kto wie..." to jest opninia troche egocentryczna bo ja np mam duze pojecie o fotografii, optyce, czujnikach, polprzewodnikach itp... i wyobraz sobie ze do tej pory bylem przekonany ze pomiar odbywa sie przed matówką, ew za lustrem. Wiec nie jest to takie oczywiste.
Co do tego czy Andee ukrywał czy nie ukrywał nie bede sie klocil, ale wiem jedno: przeczytalem caly topic od poczatku do konca i nie bylo wzmianki o tym ze pomiar jest zaklocany przez to ze klin i raster ciemnieją, a pośrednie interpretacje nic nie tłumaczą. Ja osobiscie jestem z tego powodu rozczarowany i dla mnie w tej chwili matówka calkowicie traci zastosowanie. A mialo byc tak pieknie :/ Faktem jest tez ze moglem sie o to zapytac zanim zamówiłem matówke, ale z postów innych uzytkownikow wynikalo ze wszystko jest ok, stad moje zaniedbanie :/
Zamieszczone przez Andee
Reasumujac, pomiar do f5.6 jest niezaburzony w sposob ktory wplywal by znaczaco na ekspozycje. Powyzej f5.6 trzeba stosowac korekte do ktorej nalezy dojsc doswiadczalnie i jest to sprawa normalna nawet w lustrzankach analogowych jezeli zastosujemy matowke inna niz standardowo zamontowana w aparacie.
Wszystko pieknie, tylko czemu nie napisales tego wczesniej? Jawnie, prosto i zrozumiale. Nie w sposoby ktore moznaby interpetowac różnorako jak np "komfortowo pracuje sie do f/5,6" - to tylko przyklad bo to nie Twoje slowa, ale jednak wyraznej informacji o pomiarze swiatla nie bylo.
Chamstwa nie zniesę... Sprzęt: różnoraki Moje folio na plfoto
*** Pamiętaj kolego forumowiczu, że po drugiej stronie też siedzi człowiek ***
Trolu, Tadek -> Czy Wy czasem nie przesadzacie? Dla mnie prostą sprawą jest to że przed zakupem części do aparatu i to części która wg Canona jest nie wymienialna sprawdzam, pytam, drążę temat i rozwiewam swoje ewentualne wątpliwości. Dlatego nie rozumiem dlaczego teraz "najeżdżacie" na Andee'go bo wg mnie Wasze problemy wynikają tylko i wyłącznie z Waszego niedbalstwa i dziwnego pędu do nowinek...
ja na andeego nie najezdzam
w dalszym ciagu zapisuje sie na jasniejsza matowke z pumktami af i liniami podzialu tylko wolalbym z oczywistych wzgledow znac wszystkie za i przeciw przed
i dla zaiteresowanych kupnem mojej matowki-nie sprzedaje tak dlugo, jak dlugo andee nie zrobi wer. 2, 3, 4
Komentarz