Matowka 350D, moment w zyciu ojca i tworcy...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tadek
    Początki nałogu
    • 2004
    • 468

paczka przyszla, zalozylem, dziala
    a teraz czekam na wersje 3

po pierwszych pobieznych testach stwierdzam ze jest ok
    ostrosc w punkt, nie zdazaja sie takie wpadki z ostroscia jak wczesniej
    dlaczego tego nie ma w standardzie jak kiedys w lustrzankach analogowych bez af
    pewnie uznali wyzszosc af nad mf i w erze cyfry zaczely sie problemy
    do poboznych zyczen zaliczam tez fabryczne matowki z klinem i mikrorastrem
    Ostatnio edytowany przez tadek; 330.
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• minek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1386

Mam już za sobą próbne wyjęcie i umieszczenie ponowne, prawie bez kurzu matówki z 350tki.
      Ale nie mogę dojść jak jest zaczepiona w 33v.
      Tu też jest blaszka na około, taka z zatrzaskiem jakby, ale zatrzask nie jest z przodu, tylko wygląda jak by były dwa - z przodu po lewej i po prawej stronie. Blacha tam jest wygięta do góry i zawinięta i wchodzą dwa takie jej języczki w boki, plastikowej już obudowy wnętrza jamy obiektywowej.
      Na razie udało mi się zrobić drobną rysę na rogu matówki (-:
      O, spróbuję zamieścić zdjęcia - może ktoś będzie w stanie poradzić.
      EDIT:
      fotki mocowania matówki w eos33v:

Na czerwono zaznaczone miejsca jedynego (chyba?!) zaczepienia blaszki o wnętrze body, taki jakiś zatrzask. Obok zaznaczenia na 1 zdjęciu widać rysę, którą udało mi się wykonać podczas prób odczepienia tego.
      Ostatnio edytowany przez minek; 1151.

Komentarz

• b'Art
        Początki nałogu
        • 2005
        • 370

Minek, czasami w niedziele po wyjeździe znajomych ręce się trzęsą
        Dzieki za fotki.
        Czym wyciagałes matówke? Rysa na niej nie wpływa na nic, prócz komfortu jej nieposiadania ale to oczywiscie wiesz. pozdr

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

Zamieszczone przez minek
          Na razie udało mi się zrobić drobną rysę na rogu matówki (-:
          O, spróbuję zamieścić zdjęcia - może ktoś będzie w stanie poradzić.
          EDIT:
          fotki mocowania matówki w eos33v:

Na czerwono zaznaczone miejsca jedynego (chyba?!) zaczepienia blaszki o wnętrze body, taki jakiś zatrzask. Obok zaznaczenia na 1 zdjęciu widać rysę, którą udało mi się wykonać podczas prób odczepienia tego.
          a probowales w sieci znalesc service manual do 33V mozna by podpatrzec gdzie sa zaczepy... poszukam jak znajde to sie odezwe...
          Ostatnio edytowany przez Jac; 857.
          Instagram

Komentarz

• minek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1386

b'Art: Wiem, że rysa nie wpływa. Mimo, że tu jest bardzo widoczna, to w wizjerze jest w samym rogu i naprawdę nie przeszkadza. Mam przynajmnniej oznaczony aparat (-:
            Próbowałem wyciągać przez lekkie wciśnięcie tych blaszek i wyciągnięcie ich z boków - tam, dzie są wsunięte. Uzyłem najpierw końcówki cienkiego pilniczka (ten mi się omknął i rysnął), następnie odpowiednio wygiętego grubego spinacza biurowego. Ale delikatnie próbowałem wysunąć i nic... może to cholerstwo jakoś inaczej tam siedzi.

Jac: No tak gołym okiem to jedyne miejsce, bo blaszka z góry (czyli normalnie z dołu) dociska matowkę podobnie jak w 350. Po bokach widać fregmenty sprężynujące z tej blaszki. Ale w odóżnieniu od 350tki - tu nie jest na około tylko na końcu - zaczepiona tak samo dwoma wpustami w body - takie zawiasiki, i po bokach - na środku sprężynuje a końcówki ma wygięte do góry, zawinięte i wpuszczone w bok.
            Nie, nie szukałem takiej instrukcji.. pogooglam, ale jak Tobie uda się pierwszemu - to będzie b. wdzięczny. Na razie mam gdzieś tylko pdfy z obiektywami canona.

A matówkę chcę wyjąć, bo autor wątku powiedział, że jak mu podam jej dokładne wymiary to mi powie czy będzie w stanie wykonać odpowietnik z klinem.

Komentarz

• Andee
              Uzależniony
              • 2005
              • 503

WAŻNE!!!

Zamieszczam dokumentacje demontażu standardowej matowki i montażu nowej.

Plik w formacie PDF, do odczytania niezbędna jest instalacja Adobe Acrobat Reader, jezeli ktos go jeszcze nie posiada.

Pozdrawiam

DOKUMENTACJA
              Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Komentarz

• ToMo
                Coś już napisał
                • 2005
                • 93

Andee czy jest już jakiś przybliżony termin produkcji matówki tej z punktami AF?
                50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Komentarz

• piast9
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3267

Zamieszczone przez tadek
                  dlaczego tego nie ma w standardzie jak kiedys w lustrzankach analogowych bez af
                  pewnie uznali wyzszosc af nad mf i w erze cyfry zaczely sie problemy
                  do poboznych zyczen zaliczam tez fabryczne matowki z klinem i mikrorastrem
                  Pytałem już ale nie uzyskałem odpowiedzi. Przy jakiej przesłonie widoczne jest zaciemnienie klinów na tej matówce?

Jeśli jest tak, jak w matówce przeszczepionej przeze mnie z Zenita 122, to ja widzę dość prosty powód niestosowania takich matówek w nowoczesnych aparatach. Chyba wszystkie one ustawiają ekspozycję patrząc na matówkę. A matówka z Zenka + np. obiektyw kitowy czy inna ciemna masa = niemal zawsze zaciemnione kliny => pomiar centralny czy spot (jak ktoś ma) idzie w maliny. Operowanie aparatem komplikuje się nieco, trzeba bardziej uważać.

To samo z obiektywami manualnymi i pomiarem światła przy przymkniętej przesłonie.
                  650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Andee
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 503

Odpowiedz na to pytanie znajduje sie w tym watku, jest pozno a ja niebardzo mam czas na powtarzanie sie po raz kolejny, za co mimo wszystko przepraszam...

Moge jedynie powiedziec ze moja matowka nie daje przyciemnionego obrazu z obiektywem kitowym, czy tez z zadna "ciemna masa" jak to okreslasz i cokolwiek by to nie bylo...

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Zamieszczone przez Andee
                      Odpowiedz na to pytanie znajduje sie w tym watku, jest pozno a ja niebardzo mam czas na powtarzanie sie po raz kolejny, za co mimo wszystko przepraszam...
                      Takiej odpowiedzi nie było. Pisałeś o komforcie do 8 i ostrzeniu przy otwartej przysłonie dla >8. Ciemnienie klinów w matówce zenkowej postępuje płynnie od około 4.5 do 8. Przy np. 6.3 da się ostrzyć, ale jest ciemniej na klinach.

Zamieszczone przez Andee
                      Moge jedynie powiedziec ze moja matowka nie daje przyciemnionego obrazu z obiektywem kitowym, czy tez z zadna "ciemna masa" jak to okreslasz i cokolwiek by to nie bylo...
                      I to mi dopiero wyjaśniło sytuację, dzięki.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Andee
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 503

Moge wprowadzic do obrotu matowki dzialajace sprawnie do przyslony f16, a moze nawet wyzej f22. Niestety nie sadze aby znalezli sie chetni, chocby ze wzgledu na koszty takiej matowki...

Komentarz

• tadek
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 468

Zamieszczone przez ToMo
                          Andee czy jest już jakiś przybliżony termin produkcji matówki tej z punktami AF?
                          czekac tomo - trzeba czekac
                          350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• Andee
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 503

Niestety nie moge okreslic jednoznacznie czasu w ktorym wprowadze do sprzedazy matowki z potwierdzeniem AF, nie chce i nie moge mowic o rzeczach ktorych pewien nie jestem na 100%. Matowki z potwierdzeniem AF sa w opracowaniu, zadacie odemnie rzeczy ktore koncerny typu Canon opracowuja latami uzywajac sztabow ekspertow. Nie mam do Was pretensji, wiem z to nowinka i ze rynek tego bardzo potrzebuje. Problemem w tej chwili nie jest fakt trudnosci z naniesieniem samych punktow lecz trwalosci samego naniesienia. Co powiedzielibyscie gdybym oferowal matowki z punktami AF ktore odpadly by samoistnie lub zniknely po pierwszym czyszczeniu matowki. Na takie bledy nie moge sobie pozwolic.

Dla rozjasnienia sprawy, moje matowki napewno nie sa przeznaczone do wspolpracy z obiektywami z natury ciemnymi mam tu na mysli tanie telezoomy. Nie bede ukrywac ze optymalne przyslony to przyslony do f5.6 dla obiektywow manualnych. Przy obiektywach AF nie jest to duzym problemem, tu odgrywa role najwyzsza osiagalna przyslona gdyz wartosci ponizsze sa uruchamiane w momencie wyzwolenia matowki, a ten moment trwa ulamek sekundy i nie wplywa na pomiar czy zaciemnienie matowki.
                            Ostatnio edytowany przez Andee; 2865.

Komentarz

• Andee
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 503

Mala fotka dla podtrzymania tematu, matowka wersja 300D gotowa do wyslania:

Komentarz

• dentharg
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 867

Ech.. te cacka wygladaja jak malutke porsche
                                Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

Pracuję...