Tamron 28-75/2,8 VS Canon 24-105/4 L IS VS Canon 24-70/2,8 L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

O szmerku to ja wiem - to nie moje pierwsze szklo z IS... ale ten leciutki pisk (no wlasciwie zgrzycik) mnie zastanawia. Pewnie przesadzam wiec juz EOT - pomacam kilka wiecej takich sztuk i sprawdze.

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

KAŻDY IS wydaje dźwięk. CHyba, że jest wyłączony / uszkodzony.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Cichy
        KAŻDY IS wydaje dźwięk. CHyba, że jest wyłączony / uszkodzony.
        Qrka toz mowie ze wiem ze IS wydaje dzwiek - 70-200 IS mam prawie rok i po Tamronie to moje ulubione szkielko. Chodzi mi o to ze 24-105 przy wlaczaniu/wylaczaniu IS robi lekkie "iiik" (oba egzemplarze ktore mialem, pomacam jeszcze p13ki i moze jeszcze jakis sie trafi z wawy) a 70-200 i 100-400 tego nie robia, tylko przy wlaczaniu/wylaczaniu IS robia leciutkie 'puk' a nie 'iiik' . Szmer maja podobny wszystkie 3 szkla.

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Zamieszczone przez Vitez
          Chodzi mi o to ze 24-105 przy wlaczaniu/wylaczaniu IS robi lekkie "iiik" (oba egzemplarze ktore mialem, pomacam jeszcze p13ki i moze jeszcze jakis sie trafi z wawy) a 70-200 i 100-400 tego nie robia, tylko przy wlaczaniu/wylaczaniu IS robia leciutkie 'puk' a nie 'iiik' . Szmer maja podobny wszystkie 3 szkla.
          Nie mam 24-105 tylko 24-70 więc z macania nici. IS w 70-200 i 100-400 faktycznie daje leciutki stuk gdy się włącza.

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Witam..

Sprawdziłem.. u mnie słychać dopiero po przyłożeniu ucha do obiektywu ;-)
            Przy start/stop słychać faktycznie leciutkie piśnięcie/zgrzytnięcie i normalny szum pracy, ale usłyzałem to dopiero jak przyłożyłem ucho do szkła..

Pozdrawiam
            Artur Starz
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Pikczer
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2578

Zamieszczone przez Vitez
              ... przy wlaczaniu/wylaczaniu IS robi lekkie "iiik" (oba egzemplarze ktore mialem, pomacam jeszcze p13ki i moze jeszcze jakis sie trafi z wawy) a 70-200 i 100-400 tego nie robia, tylko przy wlaczaniu/wylaczaniu IS robia leciutkie 'puk' a nie 'iiik' . Szmer maja podobny wszystkie 3 szkla.
              Moje 24-70L mialo taki "problem", ze przy bardzo wolnym kreceniu pierscieniem ostrosci, slychac bylo lekkie skrzypienie (chyba) gumy uszczelniajacej. Nie przeszkadzalo mi to w zdjeciach, gdyz ostrzyl prawidlowo i poza tym wszystko bylo git. Ale mnie irytowal ten pisk i juz. Poszedlem, wymienilem i mam spokojne noce.
              Tobie radze to samo. Mysle, ze nie jest to objaw niczego zlego, ale jak masz nie spac i sie irytowac, to co za roznica czy u kogos innego bedzie piszczec czy nie
              Ty zaplaciles za to kilka tysiaczkow i dobrze abys nie mial watpliwosci.

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez p13ka
                Nie mam 24-105 tylko 24-70 więc z macania nici. IS w 70-200 i 100-400 faktycznie daje leciutki stuk gdy się włącza.
                Sie zagalopowalem bo o Czankre mi oczywiscie chodzilo

Komentarz

• iczek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 711

Zamieszczone przez Vitez
                  Ciezko opisac to wrazenie ale chyba nie potrafie po prostu zaufac szklom z dystrybucji Canon PL.

i to sie wlasnie nazywa "twórcza konfabulacja". Vitez jestes sztandarowym przykladem twórcy mitów na tym forum...

Az sie boje jaki wplyw maja te twoje "odczucia" na wielu molodych adeptow zakupów...

Pisanie takich rzeczy (kompletnie niesprawdzonych i nieuzasadnionych) opierajacych sie na jakis tam odczuciach i sugerujacych odpowiedz nosi jakąś nazwe, ale nie pamietam jaką...

Prosze - wyważaj troche te swoje opinie o sprzecie i nie generalizuj...
                  To naprawde mozna między bajki włożyć...

Ten przyklad z 24-105 to po prostu powinien wejśc do kanonu Canonowskich bajek
                  FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                  Ptaki
                  Portrety
                  Pejzaż

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez iczek
                    Az sie boje jaki wplyw maja te twoje "odczucia" na wielu molodych adeptow zakupów...

Pisanie takich rzeczy (kompletnie niesprawdzonych i nieuzasadnionych) opierajacych sie na jakis tam odczuciach i sugerujacych odpowiedz nosi jakąś nazwe, ale nie pamietam jaką...

Prosze - wyważaj troche te swoje opinie o sprzecie i nie generalizuj...
                    To naprawde mozna między bajki włożyć...
                    Mam prawo wyrazac wlasna opinie. Niezaleznie czy wg ciebie to bajka czy nie.
                    Z drugiej strony nie jestem zadna wyrocznia - pisze tylko wlasne, subiektywne zdanie i nic nikomu nie nakazuje. EOT.

Komentarz

• Arkan
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1401

Zamieszczone przez Vitez
                      Mam prawo wyrazac wlasna opinie. Niezaleznie czy wg ciebie to bajka czy nie.
                      Z drugiej strony nie jestem zadna wyrocznia - pisze tylko wlasne, subiektywne zdanie i nic nikomu nie nakazuje. EOT.
                      Oczywiście, ze masz prawo. Chodzi tylko o to, abyś nie wprowadzał przy tej okazji innych w błąd. To wszystko.

P.S.
                      Trochę mnie dziwi, że nie spytałeś dlaczego iczek uważa to co napisałeś za mit. Myślę, że odpowiedź byłaby dla Ciebie sporą niespodzianką, bo kto jak kto, ale iczek trochę na temat dystrybucji Canona wie ;-), a rożni się ona od dystrybucji np. Nikona w PL, oj różni się...
                      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Arkan
                        Oczywiście, ze masz prawo. Chodzi tylko o to, abyś nie wprowadzał przy tej okazji innych w błąd. To wszystko.
                        Nie wprowadzam w blad (na pewno nie celowo jesli juz ktos sie uprze ze jednak tak robie) , przedstawiam tylko wlasne widzimisie.

Jesli ktos moje widzimisie uzna za prawde objawiona to sam sie wprowadza w blad a nie ja kogos .

Komentarz

• ripek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1486

Jak tak czytam i czytam ten wątek to na moich ustach pojawia sie uśmiech.

Zdajecie sobie sprawe ze 1/4 tego wątku jest o "szmerkach" i "piskach" ?

LOL
                          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• mmsza
                            Zablokowany
                            • 2005
                            • 514

Nie dość, że onaniści to jeszcze audiofile - ciekawe czyj ładniej piszczy i dlaczego Viteza

Komentarz

• Zielony
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2928

kurde, no właśnie... :rolleyes:
                              ostatnio coś mi się wydaje, że Karina jakoś inaczej piszczy
                              muszę sprawdzić na innym egzemplarzu

sigpic

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez mmsza
                                ciekawe czyj ładniej piszczy i dlaczego Viteza

Bo dystrybucja Euro nie PL

Komentarz

Pracuję...