40D i pomiar światła

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek1906
    Bywalec
    • 2007
    • 217

40D i pomiar światła

mam 40tke dopiero kilka tygodni i dopiero się jej uczę. przesiadłem się z 350tki. pojawia się jedno zagadnienie które mnie nurtuje. wyobraźmy sobie pejzaż lekkie chmurki na niebie i niedoświetlony dół (rzeka, coś zielonego). robie w rawie , w priorytecie przesłony , pomiar wielosebmentowy , AF tylko centralny. mierze centralnym punktem w ciemniejszą część (czyli poniżej lini horyzontu)
    zarówno w przypadku 24-105 jak i 70-200 aparat dąży do zrównoważenia sceny mocno ściemniając dół eksponując ładne nieprzepalone (lub leciukto przepalone) niebo. nazwałbym ten sposób robienia zdjęć "priorytetem nieba"
    oczywiście podciągając ekspozycję doprowadzam do sytuacj że zdjęcia są normalnie naświetlone. Zastanawiam się tylko dlaczego przy prawidłowo wprowadzonych ustawieniach aparat ma taką tendecję. Czy jest to standart, czy ewentualnie mam jakiś techniczny problem?. zawsze myślałem (może się mylę) że zastąpienie pomiaru wielosegmentowego ,centralnym w przypadku krajobrazów to niekoniecznie szczęśliwy pomysł...
  • tymk27
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 23

wydaje mi się że pomair wielosegmentowy mierzy światło w okolicach centrum kadru i uśredia pomiar z tego pola. Czyli jak mierzysz troche ponizej granicy horyzontu to pewnie zalapuje sie troche nieba do pomiaru. A i nie jestem pewien czy to tez odgrywa role ale mozesz miec włączony priorytet jasnych części obrazu.

Komentarz

• bakulik
      Uzależniony
      • 2005
      • 767

Zamieszczone przez tymk27
      wydaje mi się że pomair wielosegmentowy mierzy światło w okolicach centrum kadru i uśredia pomiar z tego pola
      Wielosegmentowy pomiar przykłada największą wagę do okolic aktywnego punktu AF. Ale też uwzględnia resztę kadru. Należy pamiętać, że światłomierz aparatu skalibrowany jest na szarość, bodajże 18%. Jasne niebo bardziej odbiega od tej szarości, niż ciemna ziemia, stąd mocne zmniejszenie ekspozycji. Oczywiście, aparat stara się "myśleć" i stwierdza, że skoro tak dużo jasnego jest w kadrze, to jest to główny motyw i próbuje go "prawidłowo" naświetlić.

Spróbuj zostawić najwyżej 1/4 kadru z niebem przy pomiarze. Powinno być lepiej. Albo stosuj korektę.
      Pozdrawiam
      Łukasz Bakuła
      „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• piszczal
        Początki nałogu
        • 2006
        • 459

ustaw sobie na taką okoliczność w programowalnych programach np C1
        Av z otworem przesłony jaka używaż do krajobrazu dajmy na to 8 i ISO powiedzmy 100
        EV +2 ważne!
        pomiar punktowy

W takich przypadkach spotem mierzysz w niebo zapamiętujesz ekspozycję * i przekadrowujesz.
        Uzyskujesz wtedy przesunięcie świateł do VII strefy (istotnych świateł) a reszta powinna ci się w dole zmieścić.

oczywiście analogicznie możesz zaprogramować C2 na -2EV i mierzyć w istotnym cieniu z przesunięciem do III strefy, ale matryca bardziej reaguje jak slajd więc lepiej mierzyć na światła
        Ostatnio edytowany przez piszczal; 4097. Powód: Automerged Doublepost
        aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• tomek1906
          Bywalec
          • 2007
          • 217

dzięki piszczal, wstyd mi ale nie zrozumiałem do końca
          to przejściu na ustawienia które proponujesz, przepalając niebo o te +2, będę miał lepszy dół? te +2 to takie sprawdzone z autopsji ?

a tu fota z taką "dolegliwością":

[img=http://img377.imageshack.us/img377/7741/img2760at9.th.jpg]

Komentarz

• piszczal
            Początki nałogu
            • 2006
            • 459

to tak trochę z Ansela Adamsa, jeśli znajdziesz w scenie istotne swiatła i zmierzysz na nich Spotem, a następnie przeniesiesz o +2EV to znajdą się w VII strefie istotnego światła a jednocześnie cienie też przeniesiesz o +2EV.
            Popróbuj
            aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• tomek1906
              Bywalec
              • 2007
              • 217

postrzelałem z balkonu, działa ! będę z tego korzystał - dzięki piszczal
              co to za kniga tego Ansela?

Komentarz

• bakulik
                Uzależniony
                • 2005
                • 767

Zamieszczone przez tomek1906
                co to za kniga tego Ansela?
                Ansel Adams - PL: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ansel_Adams EN: http://en.wikipedia.org/wiki/Ansel_Adams

System strefowy - PL: http://pl.wikipedia.org/wiki/System_strefowy EN: http://en.wikipedia.org/wiki/Zone_system
                Pozdrawiam
                Łukasz Bakuła
                „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• tomek1906
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 217

thx bakulik, myślałem że chodzi o konkretną książkę

Komentarz

• tomdz
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 637

Do systemu strefowego polecam świetną książkę: The Practical Zone System - For Film and Digital Photography (po ang. oczywiście). Naprawdę rewelacyjnie się to czyta. Można ją czasem dostać w bibliotece Pod Osiołkiem ;-)
                    Body, stałki, zoomik

Komentarz

• tomek1906
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 217

tomdz - widzę że wychodzisz z założenia że wszyscy canonowcy to lingwiści mnie na pewno jej by się rewelacyjnie nie czytało

Komentarz

• mirhon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1025

@tomek1906

Poczytaj sobie :-)

Tutorial on applying the principles of visual design and composition in the field.

Since 1996 Apogee Photo has provided inspirational articles, camera and equipment reviews, tips and travel guides to photographers of all levels.

http://www.photozone.de/light-metering

@bakulik
                        "Wielosegmentowy pomiar przykłada największą wagę do okolic aktywnego punktu AF. Ale też uwzględnia resztę kadru."

Tak jest w Canonie ale są też aparaty które mają zaszytą w algorytmie bazę dobrze naświetlonych zdjęć i soft aparatu stara się prawidłowo dobrać ekspozycję uwzględniając te dane w odniesieniu z tego co mu wyjdzie z pomiaru matrycowego.
                        Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• bakulik
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 767

Zamieszczone przez mirhon
                          Tak jest w Canonie
                          No ale my tu o Canonach mówimy.

Zamieszczone przez mirhon
                          ale są też aparaty które mają zaszytą w algorytmie bazę dobrze naświetlonych zdjęć i soft aparatu stara się prawidłowo dobrać ekspozycję uwzględniając te dane w odniesieniu z tego co mu wyjdzie z pomiaru matrycowego.
                          To akurat Nikon.
                          Pozdrawiam
                          Łukasz Bakuła

Komentarz

• mirhon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1025

Jeszcze apropo linków, które podałem to tutaj jest dość interesujący patent na kontrastowe sceny:

muszę to sobie potestować :-)
                            Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• remol71
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 371

Tu nie ma co kombinować. Masz Spota, wielkiego jak patelnia, ale spota. Mierzysz najwyższe światła, mierzysz cienie i widzisz jaki jest kontrast oświetlenia. Znając możliwości matrycy ustawiasz tak, aby dobrze wyszło to na czym Ci zależy, albo wogóle odpuszczasz bo może nie ma sensu robić zdjęcia. Do tego nie potrzeba tomów lektur.

Komentarz

Pracuję...