View Full Version : Nowy firmware do Canon 30D-konieczne?

kołaj
07-04-2006, 09:36
Witam! Jako, że posiadam ten aparat, to czy jest koniecznym wgranie nowego firmware? Czytałem tylko na fotopolis.pl, że jest taki nowy firmware, z artykułu wychodziło, że tak.
Cyt."Co ciekawe, należy uaktualnić software nawet aparatów,które wyszły z fabryki z oprogramowaniem w wersji 1.0.4."
Więc jak?
Pozdrawiam!

Fotograffik
07-04-2006, 10:38
Piszą też coś takiego:

"firmware numer 1.0.4, który umożliwia prawidłowe wyświetlanie menu po chińsku"

Ja rzadko korzystam z menu po chińsku ;-) , więc nie widzę sensu robienia upgrade. Zakładam, że jeżeli byłyby jakieś ważne zmiany w sofcie, to by je podano, poza tym zamiana 1.04 na 1.04 jakoś do mnie nie przemawia.
Ja nie za mierzam apgrejdować.

Paweł Grabowski
08-04-2006, 18:40
U mnie tez wszystko chodzi mimo ze mam 1.04 i uprageowac nie zamierzam.

Pozdrowki
Paweł

Slavko
13-04-2006, 15:15
Koniecznie - nikt nie zadaje sobie trudu pisania nowego oprogramowania bez powodu. Powód musiał być, bo czy Ty ponosił byś koszty napisania nowego softu, gdybyś nie musiał? Widocznie jest taka potrzeba.

snow
13-04-2006, 15:21
To niestety konieczność. Bez niego moze migawka paść po 500 zdjęciach. W dodatku zdjęcia lepiej wychodzą - aparat sam dobiera odpowiednie kadry. Podobno kompresja lepsza i o 30% więcej zdjęć się na karcie mieści.

AdrianP
13-04-2006, 16:23
To niestety konieczność. Bez niego moze migawka paść po 500 zdjęciach. W dodatku zdjęcia lepiej wychodzą - aparat sam dobiera odpowiednie kadry. Podobno kompresja lepsza i o 30% więcej zdjęć się na karcie mieści.

Po za tym szumy są znacznie mniejsze i dostępne jest ISO 6400 i 12800.
Nie mówiąc już o zwiększeniu liczby przewodniej lampy błyskowej z 13 do 25 :)

Slavko
13-04-2006, 16:26
Albo po prostu poprawione błędy :) Prawda, że to proste? Tak się składa, że pracuję w firmie ogólnie rzecz ujmując zajmującej się softem i raczej wiem co piszę. Nikt się nie dotyka komputera jeśli program działa ok. Tylko w przypadku ujawnionych bądź nieujawnionych błądów traci się czas i kasę na poprawki.

snow
13-04-2006, 16:29
No ja tam nie wiem jak to jest, ale zobacz do wątku o padających migawkach - myśle że jakby ten firmware nie mial zadnego wpływu to by tak nie padały. W dodatku mało osób potrafi poprawnie wgrać przez co się na to nie decyduje - wyniki sondy mówią same za siebie. Straszny badziew wyszedł chyba. No ale podobno firmawre pomaga, więc nie ma sie co zastanawiać nawet. Sonda tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?p=155935