konwersja z RAW do jpeg-jaki program?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

konwersja z RAW do jpeg-jaki program?

mam dwa programy do obróbki RAW: "digital photo professional" oraz "Raw shooter essentials 2006" ,pierwszy troche małe mozliwosci, drugi ok lecz po konwersji do jpega obraz jest zmiękczony. szukam więc trzeciego programu najlepiej darmowego?
  • P_i_t_t
    Coś już napisał
    • 2005
    • 98

http://canon-board.info/showthread.php?t=6270

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Zamieszczone przez marekb
      mam dwa programy do obróbki RAW: "digital photo professional" oraz "Raw shooter essentials 2006" ,pierwszy troche małe mozliwosci, drugi ok lecz po konwersji do jpega obraz jest zmiękczony. szukam więc trzeciego programu najlepiej darmowego?
      Co do Raw shootera essentials 2006, to uważam, że to bardzo dobry program. Wrzuć może próbkę z niego, a także z tego pierwszego wymienionego przez Ciebie.
      Wiem, że wiele osób na forum używa ACR'a, ale szukam Waszej opinii na temat "Raw shooter essentials 2006" - wiele testów w internecie bardzo pozytywnie przeszedł i na rankingach stoi naprawdę nieźle. Temat mnie bardzo interesuje, bo po powrocie aparatu z serwisu przechodzę z JPG na RAW
      Jako, że nie posiadam super komputera do PS CS2 (chodzi u mnie trochę jak czołg), używam CS1 (dużo lepiej się zachowuje na moim kompie) nie mam możliwości używania ACR - nie ma pluginu do RAW z 350D :/
      Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

raw shooter w pełni mi odpowiada z wyjątkiem faktu ,że po konwersji widze gołym okiem różnice: obraz bardziej rozmyty i o kontrast mniejszy- to takie moje początkującego wrażenie. Dużo mniejsza różnica przy konwersji z digital photo professional. Moze ja cos knocę bo i ustawień przy konwersji jest trochę na których się nie znam.

Komentarz

• oszołom
          Początki nałogu
          • 2005
          • 301

A czy po obróbce do Jpeg-ów oglądasz je może na przeglądarce do zdjęć microsoft ? Na tej przeglądarce wszystkie zdjęcia są rozmyte !!!!
          Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• heniek
            Uzależniony
            • 2004
            • 614

Zamieszczone przez oszołom
            A czy po obróbce do Jpeg-ów oglądasz je może na przeglądarce do zdjęć microsoft ? Na tej przeglądarce wszystkie zdjęcia są rozmyte !!!!
            zdjęcia powinny być ostre i na przeglądarce microsoftu,
            oddając zdjęcia klientowi zawsze zakładam że dysponuje tylko takową przeglądarką i te zdjęcia muszą wyglądać tak aby klient był zadowolony.
            pozdrawiam
            Heniek

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1709

Hmm... To jaki polecacie oprócz ACR?

[email protected]

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

Zamieszczone przez oszołom
                i na przeglądarcr microsoftu i na canona zoombrowser.

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

[QUOTE=Wrzuć może próbkę z niego, a także z tego pierwszego wymienionego przez Ciebie.
                  :/[/QUOTE]
                  jestem tu nowy i nie za bardzo wiem jak wrzucic próbke.

Komentarz

• marekb
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2273

a może ma by taka róznica gołym okiem widoczna ?

Komentarz

• oszołom
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 301

Zamieszczone przez heniek
                      zdjęcia powinny być ostre i na przeglądarce microsoftu,
                      oddając zdjęcia klientowi zawsze zakładam że dysponuje tylko takową przeglądarką i te zdjęcia muszą wyglądać tak aby klient był zadowolony.
                      pozdrawiam
                      Proszę włączyć przeglądarkę microsoft-u oraz jakąś dobrą inną - szybko pan zmieni zdanie. Ja też na początku sądziłem, że wszystko niby jest ok, ale jak porównałem wyniki to od tego czasu nie kożystam z przeglądarki do zdjęć microsoft-u.
                      Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• marekb
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2273

hm pan:-D , korzystam z zoombrowsera do przeglądania

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1709

A jaki wychodzi JPG z ACR? Porównywałeś? Interesuje mnie różnica między ACR a Raw shootera essentials 2006. Ja niestety nie mam jak porównać i liczę na szanowne forum Panowie piszcie

EDIT:
                          Możecie wysłać mi na skrzynkę (lub podać linka do jakiegoś RAW) jakiegoś RAW'a? Potestowałbym sobie programy do jego obróbki - niestety jeszcze z tydzień będę bez aparatu, a nie robiłem wcześniej na RAW'ach :/
                          Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• heniek
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 614

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
                            A jaki wychodzi JPG z ACR? Porównywałeś? Interesuje mnie różnica między ACR a Raw shootera essentials 2006. Ja niestety nie mam jak porównać i liczę na szanowne forum Panowie piszcie

EDIT:
                            Możecie wysłać mi na skrzynkę (lub podać linka do jakiegoś RAW) jakiegoś RAW'a? Potestowałbym sobie programy do jego obróbki - niestety jeszcze z tydzień będę bez aparatu, a nie robiłem wcześniej na RAW'ach :/
                            Raw shooter mnie osobiście się nie podoba jeśli chodzi o kolorystykę ( może nie dorosłem do niego..) natomiast sama obsługa jest ok,
                            ja zaczynam od DPP tzn.podstawowa obróbka a kończę wszystko już w jpg w CS2 oczywiście z USM na zakończenie,
                            od czasu do czasu C1pro- bdb. program moim zdaniem ale ma skłonności do dokładania czerwieni.
                            pozdrawiam
                            Heniek

Komentarz

• heniek
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 614

Zamieszczone przez heniek
                              Raw shooter mnie osobiście się nie podoba jeśli chodzi o kolorystykę ( może nie dorosłem do niego..) natomiast sama obsługa jest ok,
                              ja zaczynam od DPP tzn.podstawowa obróbka a kończę wszystko już w jpg w CS2 oczywiście z USM na zakończenie,
                              od czasu do czasu C1pro- bdb. program moim zdaniem ale ma skłonności do dokładania czerwieni.
                              pozdrawiam
                              aha..ACR jest za wolny na moim sprzęcie :sad:
                              nie lubię czekać na efekty..
                              Heniek

Komentarz

Pracuję...