pytanko o AFSigma 70-300 APO DG i 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zigi
    Uzależniony
    • 2005
    • 532

pytanko o AFSigma 70-300 APO DG i 350D

Od jakiegos juz czasu robie zdjęcia 350D z Sigmą 70-300. Przeważnie bliżej 300.
    Niby AF ostrzy ale naprawdę ostrych zdjęć jest niewiele. (oczywiście pisze o porównywaniu zdjęć wykonanych z odpowiednimi czasami). Oglądam zdjecia z włączonym podgladem punktu ostrzenia i widzę, że łapałem w miejscu w którym chciałem a zdjecie już w tym punkcie minimalnie nie ostre (oglądane oczywiście 1:1). Wiem że obiektyw jakiś super rewelacyjny nie jest, dlatego pytam czy jest to normalne zachowanie zestawu czy też należało by sie martwić?
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
  • Robson01
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1574

Zigi nie dubluj postów.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• mattnick
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1735

Af wszystkiego przecież nie załatwia. Możesz mieć najlepszy ale jak będziesz miał długi czas naświetlania (bo nie wiem co oznaczają Twoje odpowiednie czasy) i poruszysz nawet minimalnie łapką to zdjęcie jest nieostre. Ja z jadącego samochodu na mf 400mm robiłem ostre zdjęcia tylko czas naświetlania wynosił 1/4000....apę mam trzęsącą się...chyba że jak co niektórzy na tym forum masz is w łapce...Jeśli się mylę to proszę to sprostować...
      Ostatnio edytowany przez mattnick; 4561.
      30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• TOKIN
        Początki nałogu
        • 2005
        • 353

Nie obserwuję u siebie (tzn u mojej sigmy) takiego zjawiska....Czasem (np w słabym świetle) to długo trwa zanim wyostrzy ale jak wyostrzy to ostre jest to co miało być. Przy dobrym świetle chybienia w moim egzemplarzu są na poziomie 3-5 na 100 fotek. Przy czym przyznaje, że w większości to fotki dośc statyczne a tam gdzie w ruchu staram się używać śledzącego AF.

Moje fotki z tego szkiełka są tutaj :
        http://www.canon-board.info/showthre...?t=9285&page=2

oraz tutaj:http://www.canon-board.info/showthre...?t=9285&page=5

Dawałam też sporo testowych sampli w wątku 70-300 vs 100-300 USM

Natomiast muszę wyznać, że początkowo, miałam wiele fot poruszonych - musiałam przećwiczyć na jaki najdłuższy czas mogę sobie pozwolić, żeby foty nie poruszyć. Być może właśnie to jest Twój problem?
        Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• mattnick
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1735

To na pewno jest mój problem
          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Zigi
            Uzależniony
            • 2005
            • 532

Za stosowne czasy uwazam czas krutszy niż 1/(ogniskowaX1,6) i sorki za podwujnego posta - komp zgłupiał na moment i dwa razy poszło.
            OT: Da się usunąć założony przez siebie wątek?
            40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Komentarz

• AdrianP
              Początki nałogu
              • 2006
              • 462

A co oznacza "Czas krUtszy niż 1/(ogniskowaX1,6)"?
              Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• mattnick
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1735

to może powalcz ze statywem na samowyzwalaczu i wtedy oceniaj...

przy ognieskowej 200 mm czasy krótsze niż 1/320 s...

przydałby się w canonie kalkulator
                Ostatnio edytowany przez mattnick; 4561.
                CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Zigi
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 532

Zamieszczone przez AdrianP
                  A co oznacza "Czas krUtszy niż 1/(ogniskowaX1,6)"?
                  Oznacza to samo co krótszy oczywiście.
                  Kurcze przez te pce-ty trace zdolność poprawnego pisania.

Komentarz

• GrzegorzS
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 156

Zamieszczone przez Zigi
                    Oglądam zdjecia z włączonym podgladem punktu ostrzenia i widzę, że łapałem w miejscu w którym chciałem a zdjecie już w tym punkcie minimalnie nie ostre (oglądane oczywiście 1:1).
                    A w jakimś innym jest ostre?
                    40D+BG-E2N+70-200/4+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Komentarz

• TOKIN
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 353

Teoretycznie dla 300mm w 350d powinno "wystarczyć" 1/500s a dla moich łapek to już ciut zbyt długo...
                      Jest to zapewne kwestia wprawy, odpowiedniego trzymania aparatu (najlepiej z dopiętym gripem). Można trzymać się teorii tylko po... co skoro wiem, że dla mnie ten indywidualny parametr jest nieco inny niż w teorii... I oczywiście znajdziesz przykłady w drugą stronę - czas dłuższy niż by to z teorii wynikało a poruszenia brak - moim zdaniem to sprawa indywidualna.

To poruszenie na fotkach to jest jednak tylko jedna z hipotez...ale warto ją sprawdzić zanim zaczniesz drążyc dalej.
                      Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• Zigi
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 532

Zamieszczone przez TOKIN
                        Teoretycznie dla 300mm w 350d powinno "wystarczyć" 1/500s a dla moich łapek to już ciut zbyt długo...
                        I ta teoria w połączeniu z mydełkiem przy 300 i maksymalnym otwarciu jest chyba właściwą odpowiedzią. Z drugiej strony dokładniej przeanalizowałam sobie fotki. Mam tenedencję do czestego uciekania na 400 wiadomo światła zawsze brakuje. Wniosek z tego taki iż zaczynam sie rozgladać za porządnym statywem
                        Zresztą do makro tez sie przyda bo przy tej sigmie + DCR-250 cieżko w rekach obiekt w Go czasem utrzymać.

Komentarz

Pracuję...