zdjęcia z ostrym słońcem w kadrze a matryca..

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

zdjęcia z ostrym słońcem w kadrze a matryca..

witajcie..

pytanie jak w temacie - jak to wpływa na matryce??słyszałem rozne głosy na ten temat, do tej pory pstrykałem analogiem wiec problem mnie niejako nie dotyczyl..błony nie przepalilem
    Oczywiscie nie mowie tu o celowaniu prosto w słonce "luneta" 300 czy 400mm (oczu szkoda ) ale o zdjeciach gdzie dosc intensywne słonce jest czescia kadru...
    czekam na Wasze uwagi??:
  • towersivy
    Uzależniony
    • 2005
    • 992

sporo fociłem w takich warunkach głownie przy 17mm i aparat działa elegancko :smile:

Komentarz

• GrzegorzS
      Bywalec
      • 2005
      • 156

W lustrzance to matryce przesłania lustro. Więc bez obaw. W kompaktach - można używać ale oczywiście w niezbędnie krótkim czasie - bez przedłużania.
      40D+BG-E2N+70-200/4+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Przy lustrzance cyfrowej problem praktycznie nie istnieje . Migawka otwiera się na tysięczne sekundy i jest ok .
        Inaczej w przypadku kompaktów , gdzie światło pada cały czas na matrycę . Długie celowanie w słońce przy kadrowaniu może uszkodzić matrycę .

Komentarz

• Kubak82
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2348

no to mnie troche uspokoiliscie ..bo jak stopniał snieg, chmury gdzies znikły i wyszło słonce to jakos nie moglem sie powstrzymac ..
          pozostaje miec nadzieje, ze te nasze zabawki nie sa tak delikatne na jakie wygladaja..zreszta - pozyjemy - zobaczymy !!

Komentarz

Pracuję...