Kolory zdjęcia na LCD aparatu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fotograffik
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 48

Kolory zdjęcia na LCD aparatu

Cześć,

Krótkie i konkretne pytanie: robię zdjęcie 30D, podglądam na 'telewizorku', i kolory nie zgadzają się z tym co widzę oczami (rzeczywisty obiekt fioletowy jest na podglądzie _zdecydowanie_ za niebieski; AWB albo custom WB bez różnicy). Czy aż takie różnice to norma?
    Canon 30D | obiektyw do KITu | Praktica MTL5 | Zenit 12XP
  • FOTOGRAF
    Uzależniony
    • 2005
    • 762

na komputerze kolorki masz normalne cze tez takie jak na LCD? bo jest tak to sklanialbym sie ze masz balans bieli zle ustawiony
    Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• mjastrzebski
      Początki nałogu
      • 2005
      • 450

Zamieszczone przez Fotograffik
      Cześć,

Krótkie i konkretne pytanie: robię zdjęcie 30D, podglądam na 'telewizorku', i kolory nie zgadzają się z tym co widzę oczami (rzeczywisty obiekt fioletowy jest na podglądzie _zdecydowanie_ za niebieski; AWB albo custom WB bez różnicy). Czy aż takie różnice to norma?
      Wiesz, to jest tylko maly ekranik to wstepnej oceny zdjecia, czy jakies STRASZNEJ kupy tam nie ma. Nie spodziewaj sie od tego telewizora jakies super jakosci i wiernosci w oddaniu kolorow. A jak to wyglada na monitorze komputera (a najlepieje na skalibrowanym monitorze??)

Marcin
      Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• kami74
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1492

Skoro fioletowy jest niebieski to może masz ustawiony ekranik na jakąs duża straszne jasność
        5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
        MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Fotograffik
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 48

Odpowiem po kolei:

> balans bieli zle ustawiony
          Próbowałem różnych ustawień: AWB, custom, temp. barwowa.

> do wstepnej oceny zdjecia
          To wiadomo. Ale czy przy takiej klasie sprzętu kolory nie powinny być "wierniejsze"? Może coś nie tak z body?

> jak to wyglada na monitorze komputera
          Znacznie lepiej!! Mój panel LCD (niestety) jest jeszcze nieskalibrowany, ale kolor fioletowy jest fioletowym.

> masz ustawiony ekranik na jakąs duża straszne jasność
          Jasność jest w połowie skali. A aparat nie ma kalibracji 'telewizorka'

Any ideas? Może jakaś podpowiedź posiadacza 20D lub 30D czy to zjawisko jest normalne? Aha, fotki robione w świetle dziennym. Dzięki.

Komentarz

• Encor
            Bywalec
            • 2006
            • 175

Krótkie i konkretne pytanie: robię zdjęcie 30D, podglądam na 'telewizorku', i kolory nie zgadzają się z tym co widzę oczami
            Na LCD mojego 350D kolory są zdecydowanie cieplejsze niż na zdjęciu w rzeczywistości. Bardzo mnie to myliło na samym początku, bo D60, którego miałem wcześniej, pokazywał kolory w miarę wiernie
            Pozdrawiam

Komentarz

• zanussi
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1696

Nie przejmuj si. Ja na LCD oglądam tylko histogram. Nie sprwdzam nawet kadru, bo po to mam przecież celownik, oko, mózg. A na pewno nie sprawdzam kolorów. Ten ekranik służy jedynie to bardzo wstępnej oceny.
              Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• mjastrzebski
                Początki nałogu
                • 2005
                • 450

Znacznie lepiej!! Mój panel LCD (niestety) jest jeszcze nieskalibrowany, ale kolor fioletowy jest fioletowym.
                No to zdecydowanie polecam. Ja w koncu skalibrowalem (sprzetowo!) wyswietlacz w notebooku, bo czasem jakies zdjecie na nim obgladne tudziez wywolam z braku czegos lepszego. No niebo a ziemia. Badziewiasta matryca zaczela kolory pokazywac mniej wiecej wiernie!! Zakres wyswietlanych kolorow miznerny, ale i tak w okolicach tego co potem LAB wydrukuje. Polecam.

Any ideas? Może jakaś podpowiedź posiadacza 20D lub 30D czy to zjawisko jest normalne? Aha, fotki robione w świetle dziennym. Dzięki.
                No wlasnie. Przelozyc karte do innego body i zobaczyc jak wyglada. Moze cos uszkodzone. Jesli bedzie tak samo, znaczy sie ten model tak ma :-(
                Patrzec na telewizorek prostopadle.

Marcin
                Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• Paweł Grabowski
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 343

Witam!
                  mjastrzebski: opisz po krotce jak sie robi taka kalibracje sprzetową.

Z gory wielkie dzieki!
                  Pozdrawiam
                  Paweł
                  EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

• Encor
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 175

Zamieszczone przez zanussi
                    Nie przejmuj si. Ja na LCD oglądam tylko histogram.
                    Ja też (choć kadr też sprawdzam), ale na samym początku użytkowania tego sprzętu po prostu mnie to denerwowało
                    Pozdrawiam

Komentarz

• GrzegorzS
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 156

Zamieszczone przez Paweł Grabowski
                      Witam!
                      mjastrzebski: opisz po krotce jak sie robi taka kalibracje sprzetową.
                      Paweł
                      Proponuje
                      http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
                      40D+BG-E2N+70-200/4+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Komentarz

• Teo
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 474

dziwne kolorki na LCD

Hej Ja sobie przypominam pewnego klienta ze sklepu, któremu sprzedaliśmy jakiegoś kompaktowego Pentaxa. Po kilku dniach wrócił z podobnym problemem: fotografował niebieskie kwiaty, a na ekranie wyświetlały się w kolorze chyba własnie coś pod fiolet. Wgraliśmy fotki na kompa i na panelu LCD wyglądały normalnie. Tak samo dobrze potem na próbnych odbitkach z labu, które mu zrobiliśmy. Rozpakowaliśmy innego Pentaxa i sytuacja się powtórzyła, czyli "ten typ tak miał" MOże z tym 30D to też taka normalna sprawa ? No bodyes perfect

Komentarz

• Fotograffik
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 48

Zamieszczone przez Teo
                          MOże z tym 30D to też taka normalna sprawa ?
                          Może. A jak jest w twoim 20D? Jeśli nie pamiętasz, to byłbyś tak miły i sprawdził (koniecznie ten cholerny kolor fioletowy :-D ), mam nadzieję że nie wywołuję teraz ROTFLa. Sorry ale w zabawce Nikon Coolpix mojej żony lcd pokazuje ten fiolet nieporównanie lepiej, a tu mówimy o 30D za 5kzł!!
                          Ostatnio edytowany przez Fotograffik; 4781.

Komentarz

• Paweł Grabowski
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 343

GrzegorzS - dzieki czytania ze zrozumieniem ;-) na caly wieczór.

Pozdrowki
                            Paweł
                            EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

• hekselman
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 568

Na 5D (ten sam wyświetlacz) mam podobne wrażenie - ale też ktoś "obśmiał" ten temat.Chyba "ten typ już tak ma"...

Komentarz

Pracuję...