Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pierwsze wrażenie ... No faaajny Zdjęć może nie robi lepszych (no ani nie gorszych) niż 300 d , ale to zgrabna maszyna, szybka (nie to co 300 d ) , ma fajne punkty AF (po ukosie) , troszkę brakuje ISO w wizjerze (trzeba szukać na górnym wyświetlaczu... Tyle na gorąco ...
Ach - cena EOS 20D u mnie - 6350,- body - na dzień dzisiejszy
Czy pojawił się problem z zawieszaniem się aparatu albo błędem err99?
Na dpreview są dziesiątki postów na ten temat, wszystkim się wieszają aparaty i musza wyjmować baterie
Cholerka, mógłbym go mieć za tydzień za 5800PLN, ale się boję.
Polityka firmy... wypuscic jak najszybciej pierwsza partie, byle wyprzedzic konkurencje i byc na topie. Ale niestety pierwsza partia zazwyczaj jest niedorobiona z powodu pospiechu, praktycznie "testowa" - na podstawie zgloszonych awarii i opisow uzytkownikow kazda kolejna prtia jest poprawiana, aparat albo wymieniany albo naprawiany ten z pierwszej partii, ewentualnie jakis nowy firmware...
To samo bylo z 10D podobno - na poczatku mnostwo errorow, a szczegolnie FF/BF (sprawdzcie to i w swoich 20D - front focusing i back focusing), ja mam wyprodukowanego rok mniej wiecej po premierze i bezproblemowo dziala .
Podsumowujac - NIE SPIESZCIE SIE!!!
Beda tansze a lepsze bo nastepne, poprawione juz serie - poczatek listopada polecam.
takze nie zauważyłem żadnych problemów, FF/BF sprawdzałem.
Wytłumaczcie mi proszę jak krowie na granicy - bez urazy Mućka :wink: - jak w domowych warunkach to sprawdzić? W swoim G3 dead/hot pixel test wykonałem dopiero przy sprzedaży a lustra nigdy wcześniej w ręku nie miałem.
a kupowałeś w USA? No i czy znasz temat tej usterki? W forum na dpreview jest kilka wątków - zawieszanie aparatu przy zmianie obiektywu, brak wyjścia ze stand by, zawieszanie się lusterka. Na wszystko pomaga wyjęcie baterii, ale to trochę mało profesjonalne :wink:
Zamieszczone przez Vitez
Polityka firmy... wypuscic jak najszybciej pierwsza partie, byle wyprzedzic konkurencje i byc na topie. Ale niestety pierwsza partia zazwyczaj jest niedorobiona z powodu pospiechu, praktycznie "testowa" - na podstawie zgloszonych awarii i opisow uzytkownikow kazda kolejna prtia jest poprawiana, aparat albo wymieniany albo naprawiany ten z pierwszej partii, ewentualnie jakis nowy firmware...
Vitez,
sorry ale nie mogę się zgodzić w najmniejszym stopniu. Takie firmy obowiązuje coś takiego jak zapewnienie jakości, gwarantowane certyfikatami ISO. Utrata takiej certyfikacji kosztuje setki tysięcy dolarów i przynosi dużo większe straty marketingowe. Żadna normalna firma nie może mieć takiej strategii. Po prostu mogą mieć wpadki...ale nie sądzę, żeby to było coś poważnego
a kupowałeś w USA? No i czy znasz temat tej usterki? W forum na dpreview jest kilka wątków - zawieszanie aparatu przy zmianie obiektywu, brak wyjścia ze stand by, zawieszanie się lusterka. Na wszystko pomaga wyjęcie baterii, ale to trochę mało profesjonalne :wink:
Aparat kupowałem w Niemczech - przy zmianie obiektywu online nic sie u mnie nie wiesza, pozatym ja wyłączam aparat przy zmianie szkła (takie przyzwyczajenie ) - włączenie trwa 0.2sek więc w porównaniu z 300D to ....
wyjscie ze standby rownież OK - na razie żadnych problemów, ale chętnie dowiem się jeszcze na co miałbym zwrócić uwagę i ewentualnie sprawdzić...
Pierwsze wrażenie ... No faaajny Zdjęć może nie robi lepszych (no ani nie gorszych) niż 300 d , ale to zgrabna maszyna, szybka (nie to co 300 d ) , ma fajne punkty AF (po ukosie) , troszkę brakuje ISO w wizjerze (trzeba szukać na górnym wyświetlaczu... Tyle na gorąco ...
Ach - cena EOS 20D u mnie - 6350,- body - na dzień dzisiejszy
WIEM WIEM
czepiam się
ale te zdjęcia są wyrażnie (20D) przepalone ciut, ale jednak
to już 300D lepiej je naświetlił, oczywiście to kwestia milimetrów by światłomierz złapał odpowiednie ustawienia, ale mi mo wszystko widzę, że nic się nie zmieniło w tym zakresie u Canona,
dzięki za zdjęcia, dają dużo do myślenia, jeżeli nie będziesz robil artystycznych zdjęć gdzie potrzeba tej wszechstronności manualnej 20D to nie ma w ogóle po co go kupować, lepszego zdjęcia nie zrobi...uffff
[ Dodano: 19 Wrzesień 2004 ]
Zamieszczone przez Kubaman
Zamieszczone przez dzi
powiniem być guzik reset, pomaga w bardziej gównianych kopmuterach
[ Dodano: 19 Wrzesień 2004 ]
Zamieszczone przez Kubaman
Vitez,
sorry ale nie mogę się zgodzić w najmniejszym stopniu. Takie firmy obowiązuje coś takiego jak zapewnienie jakości, gwarantowane certyfikatami ISO. Utrata takiej certyfikacji kosztuje setki tysięcy dolarów i przynosi dużo większe straty marketingowe. Żadna normalna firma nie może mieć takiej strategii. Po prostu mogą mieć wpadki...ale nie sądzę, żeby to było coś poważnego
Vitez, niestety, ma rację
tak to się robi w biznesie
Panowie, sorry ale jaja sobie robicie
tak się składa, zę pracuję w firmie, którą można śmiało porównać do Canona (albo raczej Canona do mojej firmy 8) ), choć działającą w innym dziale technologicznym, i wierzcie mi lub nie ale to nie jest strategia firmy. Tak sie nie robi biznesów, szczególnie przed photokiną
BTW, jak pojawił się 10D to wszyscy robili lament, że AF nie działa w słabym świetle, że wolny itp. Wszyscy narzekali, jak jeden mąż. Dopiero jak Bob Atkins zrobił test i opublikował, wszyscy pozbyli sie problemu, na raz
Może to spisek Nikonowców, oczernić naszego kochanego Canonka?
Dzięki przetestuje, ale teraz mogę powiedzieć, że z 24-70 AF jest dokładny. Taki sobie mój test: w domu, stoje 1,5 m od okna, w oknie żaluzje opuszczone, środkowym punktem celuje w tablice rejestracyjną samochodu, który stoi jakieś 12 metrów od bloku (okna). Celuje w tak "wredny" sposób, że środkowy pkt jest na granicy listka żaluzji, sznurka od żaluzji i ... tablicy rejestracyjnej. Mierząc w tablicę wciskam do połowy spust... ostrość złapana na tablicę. Mimimalny ruch w prawo ostrość już na sznurku. Dla mnie rewelacja
Co do głośności obiektywu: jeżeli inne są głośniejsze to ja dziękuje innym firmom
Co do szybkości AF: porównania do G3 nie ma, w stosunku do Oly E-10 jest zauważalnie szybciej.
Co do opóźnienia migawki: NIE MA trzeba się pozbyć starych nawyków z G3, żeby nie "dociskać" zbyt wcześnie
Panowie, sorry ale jaja sobie robicie
tak się składa, zę pracuję w firmie, którą można śmiało porównać do Canona (albo raczej Canona do mojej firmy 8) ), choć działającą w innym dziale technologicznym, i wierzcie mi lub nie ale to nie jest strategia firmy. Tak sie nie robi biznesów, szczególnie przed photokiną
BTW, jak pojawił się 10D to wszyscy robili lament, że AF nie działa w słabym świetle, że wolny itp. Wszyscy narzekali, jak jeden mąż. Dopiero jak Bob Atkins zrobił test i opublikował, wszyscy pozbyli sie problemu, na raz
Może to spisek Nikonowców, oczernić naszego kochanego Canonka?
1. niektóre firmy TAK działają, mają to wliczone w ryzyko prowadzonej działalności, szkoda, że robi to Canon
a by nie być gołosłownym podam przykład ERY, była pierwszą telefonia GSM w kraju, nie ważne, że zasięg był ograniczony do Warszawy, jakość połączenia kiepska, była pierwsza, Plus wszedł po trzech miesiącach (choć licencję dostał pierwszy, stąd oznaczenie 601) z zasięgiem w większości dużych miast, i co z tego? nic, tego nikt nie zapamięta, za to wszyscy zapamiętają, że ERA była pierwsza...
2. Co do Boba Atkinsa, to chyba jednak AF ciągle działa do ****, tyle, że skoro guru powiedział, że działa dobrze, to już nikt nie śmiał lamentować i wszyscy zaczęli się onanizować, to też nie najlepsze podejście do sprawy
3. jestem utylitarystą i jak coś mi nie leży, to będe to coś krytykował do skutku, Canon będzie Canonikiem jak sobie na to zasłuży
z aparatem jest wszystko OK - przynajmniej z moim modelem
- ani razu sie nie zawiesił przy zmianie obiektywu online (machałem nimi już troche)
- szybkie budzenie się to niewątpliwie zaleta
- test BF/FF i nie stwierdziłem problemów
Komentarz