Wbudowana w 350d lampa wali jak na mój gust strasznie mocno. Jak zmienić ustawienia w aparacie tak, aby lampa nie paliła tak mocno a zarazem pierwszy plan na zdjęciu był dobrze naświetlony?
Jak (dobrze) doświetlić zdjęcie wbudowaną lampą?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
A ja bardziej polecam zaznajomienie sie z instrukcja od aparatu oraz zasada dzialania E-TTL'a :-) Czy to az tak wiele? ;-)Zamieszczone przez nastierKomentarz
-
Instrukcja Kolego to jest podstawa!!!!!Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]A ja bardziej polecam zaznajomienie sie z instrukcja od aparatu oraz zasada dzialania E-TTL'a :-) Czy to az tak wiele? ;-)
20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580Komentarz
-
Tu potwierdzasz odsylanie do instrukcji, a w watku obok gdzie ja odsylam do instrukcji kazesz mi sie wyluzowac.Zamieszczone przez HipekInstrukcja Kolego to jest podstawa!!!!!
Roztargnienie, rozdwojenie jazni czy hipokryzja?
.
Komentarz
-
Komentarz
-
Albo focić w Av.5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Komentarz
-
A co by to niby miało pomóc? Może tylko zaszkodzić, bo jak user jest niedoświadczony, to drugi plan dostanie poruszony (długie czasy!).Zamieszczone przez kami74Albo focić w Av.
Jeśli już to "M", czas 80, przysłona 5,6; ale to niewiele zmieni, bo jak robi w pomieszczeniu to "P" czy zielony program da mu praktycznie to samo (1/60 i pełna dziura).
IMHO można raczej jeszcze spróbować CF08: E-TTL II ustawić na 0:Evaluative, porobić trochę zdjęć; a potem na 1: Average, też porobić i zobaczyć co nam lepiej odpowiada.
A przede wszystkim naprawdę warto zaznajomić się trochę z instrukcją :-)Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Pomoże w nie przejaraniu pierwszego planu. fakt, ze tło moze poruszyć ale czasem daje to fajny efekt.Zamieszczone przez gwozdztA co by to niby miało pomóc? Może tylko zaszkodzić, bo jak user jest niedoświadczony, to drugi plan dostanie poruszony (długie czasy!).5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Komentarz
-
Kto Ci takich glupot naopowiadal?Zamieszczone przez kami74Pomoże w nie przejaraniu pierwszego planu.
Ciekawe teorie sie tu nie raz przewijaja :-)Komentarz
-
O ile wiem to w trybie Av aparat liczy ekspozycje dla swiatła zastanego a lampa jedynie doswietla pierwszy plan. Coś pomylilem ???5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
-
Nic nie pomyliles. Zastanawiam sie tylko jak to sie ma do nieprzepalania pierwszego planuZamieszczone przez kami74O ile wiem to w trybie Av aparat liczy ekspozycje dla swiatła zastanego a lampa jedynie doswietla pierwszy plan. Coś pomylilem ???
Komentarz
-
Nie tylko w trybie Av, a praktycznie we wszystkich trybach.Zamieszczone przez kami74O ile wiem to w trybie Av aparat liczy ekspozycje dla swiatła zastanego a lampa jedynie doswietla pierwszy plan.
To podstawowa zasada całego E-TTL'a. Światłomierz w aparacie zawsze mierzy zastane, a zadaniem lampy jest doświetić pierwszy plan. I skoro przepala, to trzeba ją w inny sposób "przygasić" i te sposoby podałem.
Ano :-)Zamieszczone przez kami74Coś pomylilem ???Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
To juz nic nie łapie. Skoro lampa tylko dobłyskuje pierwszy plan czyli leciutko pstryka to trudno jest go przejarać-tak na zdrowy chłopski rozum. Aha no i wydawało mie sie, że w trybach Auto lampa wali pełna moca i aparat własnie traktuje lampe jako głowne swiatło i stąd zdarza się przejarany pierwszy plan i niedoswietlone tło. Ale je narazie tylko teoretyk jestem wiec moge sie mylić5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
-
Mylisz sie.
Jesli zastanego jest wystarczajaco (a zwykle jest i aparat ustawia sie do zastanego) to nawet minimum dorzucone z lampy do tego potrafi zrobic "za duzo", zwlaszcza przy mniejszych odleglosciach obiektowych. Dlatego wlasnie ktos wymyslil korekty.
A w automatach lampa wcale nie wali na pelnej mocy. Tez umiejetnie sie dostosowywuje, podobnie jak w Av czy Tv. Jedyna roznica to ze w auto puszka ma wyznaczony limit zastanego do pelnej dziury i 1/60 dla jakiegos tam iso i ponizej juz nie schodzi. Tyle ze to samo poza auto iso i automatycznie wyskakujaca kukulka jest w P....Komentarz
Komentarz