następca 30D co chcielibyscie w nim zobaczyć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Broncobilly
    Bywalec
    • 2005
    • 214

następca 30D co chcielibyscie w nim zobaczyć

mnie marzył by sie jeszcze jeden program na gałce. By oprócz P Tv i A pojawił sie program "ISO" tzn ja ustawiam czas i przysłonę a aparat do tego dobiera mi czułość (postep w matrycach jest spory wiec nie jest to chyba specjalnym problemem szczegolnie w przypadku Canona)

Kto nie zechce nie musi używać ale ja z przyjemnością na takim programie bym pojeździł
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

- korekta ekspozycji i kompensacja flesza o 3 dzialki nie 2. z drabinka w krokach co 1/2EV (jak 10D) nie 1/3EV (jak 20D)
    - C.fn. do zamiany roli pokretel w trybie manualnym
    - matryca. z pelna 16-bitowa glebia koloru, nie tylko 12-bitami. spokojnie wystarczy 8Mpix.
    - malo punktow AF. 7 w ukladzie EOS 30 albo nawet 3 EOS 50 spokojnie wystarczy mi

to wszystko. reszta juz jest taka jak trzeba
    Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
    www albo tez flickr

Komentarz

• Broncobilly
      Bywalec
      • 2005
      • 214

Wbudowany GPS (no moze przesadziłem ;-) może wystarczy gniazdo do podłaczenia GPS (może być np. na BT) skoro D200 to ma to chyba nie jest to zbyt wygórowane wymaganie.

Komentarz

• bachoo
        Coś już napisał
        • 2006
        • 70

włącznik aparatu przy spuscie migawki. tak jak u nikona. i wiekszy wizjer. A pomysł z trybem ISO całkiem fajny

Komentarz

• djtermoz
          Uzależniony
          • 2004
          • 995

Zamieszczone przez bachoo
          włącznik aparatu przy spuscie migawki. tak jak u nikona. i wiekszy wizjer.
          Nie! Ja nie chce! Tak jak jest jest dobrze. Nie chce przesuwanego ustrojstwa przy spuscie.

Moja lista zyczen:
          - Tryb AutoISO mi sie podoba. Glosuje "za".
          - ISO na stale na gornym LCD
          - C.Fn. do zmiany roli pokretel (glosuje na pomysl akustyka)
          - pamiec 3 ustawien (jak w Dynaksie 7D). EOS 5D ma tylko jedna pozycje
          - osobne pokretlo do szybkiej zmiany ISO
          - przycisk bracketingu ekspozycji (wciskasz przycisk, kolkiem wybierasz stopien bracketingu)
          - przycisk MLU
          - brak przycisku DirectPrint (albo chociaz niech bedzie user-defined)
          djtermoz@pbase

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

- auto ISO
            - MLU na guziku
            - ekspozycja co 1/2 lub 1/3EV, +/- 3EV
            - ISO na LCD i w wizjerze
            - pamięć ustawień
            - wizjer z D7D

Licząc po dwie z tych rzeczy na każdy model... jeszcze przez prawie 5 lat Canon będzie miał z czego czerpać $$$ w tym segmencie
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Driver
              Zablokowany
              • 2005
              • 786

Punkty AF w rogach
              10 baniek pixeli ( a co przyda sie )
              Powtórzony LCD z danymi z tylu ( jak w jedynach )
              Druga rolka pod kciukiem ( jak u żółtych )

Komentarz

• popmart
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1721

banda maniaków ledwo co mozna kupić 30D a tu taka rozmowa ...hehehe

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

10mpix, uszczelki, mlu, iso na wyswietlaczu, odkurzacze... Nuda...

A ja chce to:

Przy pracy z lampa ograniczenie czasu w AV "od dolu" do 1/60 (jakis c.fn.). A z drugiej strony automatycznie do x-sync'a albo "do oporu" z hss.

AutoISO tez bym raczej widzial podobnie. Polautomatycznie. Jesli czas/przyslona spadnie ponizej i grozi niedoswietlenie to podnies iso i normalnie utrzymywanie go minimalnie (zapewne) jak sie da.

W Tv granica jest pelna dziura i tu nie ma problemu, choc przymykanie do f22 mozna by ograniczyc, w Av troche wiecej mozna sie rozpedzic (czasy powyzej 1/60 to juz dluuugo) i trzeba by wprowadzic jakis c.fn ograniczajacy do np. 1/60. Moze byc nawet ten sam co do lampy.

Wtedy nie trzeba kolejnego trybu na kolku (po co komu kolko?) i mozna by wykorzystac istniejace Av i Tv ustawiajac sobie iso na auto i zakres (typu 100-400, 100-1600, 100-3200) w jakims c.fn.

Tak, wiem... Duzo c.fn. W sumie ja bym widzial te funkcje w normalnym menu a nie gdzies zakopane. A zeby menu nie przewijac za dlugo zakopac mozna by bzdury typu data i czas, beep, focenie bez karty, numerowanie plikow, reset licznika, jezyk, auto obracanie, jasnosc wyswietlacza, resetowanie ustawien, clear sensor, pal/ntsc i co tam jeszcze ustawia sie raz na ruski rok i zostaje tak na dluuuugo. Za to wyciagnac z c.fn. takie uzytki jak mlu czy blysk lampy (wiem, mozna wylaczyc lampe guziczkiem, ale tracimy wspomaganie).

Wlasnie... Po co komu kolko? Wywalamy kolko i robimy jak w jedynkach/d200.

Wtedy dostajemy mozliwosc zapisania ustawien aparatu w menu. Do sportu (tv, 1/200, autoiso), na slub (av, ograniczenie czasu od dolu, autoiso), do studia (M, 1/200, iso 100 f8 ) i tak po kolei razem z WB i cala reszta co kto lubi sobie ustawic w dowolnych kombinacjach z wlasna nazwa. Plus pare presetow z ikonkami dla niekumatych

A nawet jak zostawic to kolko to wrzucic na wyswietlacz maly segmencik z av/tv/m jak w jedynych i presecik na kolko "C/S" pozwlajacy tam totalnie dostosowac wszystko(!) i zapisywac te ustawienia z szybkim dostepem w menu. Zostanie tradycja aby nie robic rewolucji i rewolucja obok tradycji.

Jedno jest pewne... To zmiany nie wymagajace nakladu finansowego w produkcji. Poza bonusem na kolku z nowa pozycja (C/S za pare centow) wszystko kwestia paru linijek kodu (!). Dla marketingowcow raj do wypisywania na ulotkach

Ech... Miec tak aparat open source

Do tego oczywiscie iso na lcd i w wizjerze caly czas (!), st-e2 wbudowany w body, lampa w body z M, odkurzacz, kustomizowalne guziczki ze dwa (po wywaleniu kolka i zostawieniu reszty po prawej bylo by miejsce po lewej na dwa jak w jedynkach) i takie tam rozne...
                  ...

Komentarz

• Pikczer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2578

A ja nie chce wiele - dla mnie bomba puszka, tylko zeby chcieli za niego max. 2000pln bo tyle kosztuje w USA (na tamtejsze realia zarobkowe).

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Zamieszczone przez Pikczer
                      A ja nie chce wiele - dla mnie bomba puszka, tylko zeby chcieli za niego max. 2000pln bo tyle kosztuje w USA (na tamtejsze realia zarobkowe).
                      Tutaj to powinienes od rzadu wymagac realiow zarobkowych a nie cen od Canona.
                      ...

Komentarz

• Pikczer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2578

Zamieszczone przez KuchateK
                        Tutaj to powinienes od rzadu wymagac realiow zarobkowych a nie cen od Canona.
                        Kazdy ma swoje marzenia i... ja wole marzyc o rzeczach choc troche realnych ;-)

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

Zamieszczone przez Pikczer
                          tak to Panu tylko w Erze dopasuja
                          www albo tez flickr

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

- iso w wizjerze
                            - korekcja +/- 3EV w krokach takich jak jest (akustyk: w 20D do wyboru czy 1/3 czy 1/2 )
                            - 8 kl/sek i bufor powiedzmy na ~30 klatek (profilaktycznie ;-) tak zeby sie nie zapychal)
                            - matryca FF (w koncu trzeba bedzie nawet do telefonow komorkowych wlozyc FF ;-) )
                            - definiowane pokretla w C.F.
                            - i moze tak jak w d200 sterowanie wbudowana lampa lampami systemowymi
                            - zwiekszenie rozpietosci tonalnej w cieniach
                            - i wogole oprogramowanie w stylu GNU

i jescze zeby sam na plenery jezdzil i przwywozil piekne zdjecia
                            Instagram

Komentarz

• Paweł Grabowski
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 343

Zamieszczone przez Jac

i jescze zeby sam na plenery jezdzil i przwywozil piekne zdjecia
                              NO tutaj sie nie zgodze absolutnie!!! Plenery to sama przyjemność i esencja fotografii, a jak sie uda jeszcze cos ładnego przywieść "no to palce lizać"

Pozdrowki
                              Paweł
                              EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

Pracuję...