lampy blyskowe vs oswietlenie studyjne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • proibito

lampy blyskowe vs oswietlenie studyjne

Napisał proibito
    witam.

czy ktos moze ma doswiadczenie w oswietleniu studyjnym oraz oswietleniu blyskowym z lamp blyskowych nakladanych na aparat?
    czy ktos moze uzywa jako oswietlenia studyjnego lampy lub kilku lamp blyskowych np. canona 580, oczywiscie nie na aparacie ale na statywach i np. w polaczeniu z parasolka?
    czy jest jakis praktyczny przelicznik watosekund i liczby przewodniej?

czy ktos moze fotografuje w "plenerze" (szczegolnie we wnetrzach, np. puby, restauracje) za pomoca lampy blyskowej np. canona 580 zamontowanej na statywie z parasolka?

mnie by interesowala fotografia modelek wlasnie w pomieszczeniach, ale nie chce mi sie wozic lampy studyjnej z softem i stad moje pytania.

dzieki
    andrzej
    [email protected]
  • bonk
    Uzależniony
    • 2005
    • 636

konstelegomililegotacja

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

Strasznie pomieszales wszystko, ale sprobujemy pomoc ;-)
      przedewszystkim jest na forum wyszukiwarka oto link
      sprecyzuj dokladnie co bedziesz fotografowal, jakie sa te pomieszczenie (wysokosc, powierzchnia) jaki masz aparat, ile chcesz przeznaczyc na to pieniedzy, jakie efekty chcesz osiagnac (przyklad zdjeciowy ;-) )
      Instagram

Komentarz

• proibito

moj sprzet to: canon 350d, obiektyw kit 18-55, 1 lampa blyskowa studyjna 250WS, softbox 80x120cm
        na razie bawie sie w fotografie studyjna (modelki) na szarym tle, ale juz troche mi sie nudzi, wiec chcialbym poprobowac troche w jakichs ladnych pomieszczeniach, np. puby itp.
        zdjecia oswietlone bylyby swiatlem zastanym, a lampa blyskowa bylaby uzyta jako dodatkowe doswietlenie modelki.
        zalaczam link do zdjecia. wlasnie taki efekt chcialbym uzyskac. zdjecie jest nie moje

kolekcja caprice, ta panna z telewizorem

dziekuje z gory za informacje!
        p.s. stad moje wczesniejsze pytanie. czy do tego typu zdjec nadaje sie lampa blyskowa zamocowana z boku z parasolka zeby doswietlic modelke? zamiast dzwigac ze soba sprzet studyjny?

Komentarz

• beachcomber
          Początki nałogu
          • 2005
          • 271

wyszukiwarka, wyszukiwarka, ja tez swego czasu szukalem przydatnych informacji w tym temacie, ale nie znalazlem zbyt wiele. to moze sie podlacze do watku lekko przeformuluje pytanie (autora watku przepraszam, ale mysle, ze chodzi nam o to samo). Tak wiec, prosze o kilka praktycznych rad dla osob, ktore maja wparawe w fotografowaniu, ale po raz pierwszy wchodza do studia. Kilka podstawowych (dla znawcy temtu) rad, co i jak z oswietleniem studyjnym. Jak wyglada kwestia pomiaru swiatla, wspolpracy lampy studyjne+lampa blyskowa mocowana na aparacie. A moze jakies linki dla osob co to bedzie ich "pierwszy studyjny raz" ? :neutral:

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

to moze zacznijcie od tego watku i linka do pdf'a
            http://canon-board.info/showthread.p...rafia+studyjna
            Instagram

Komentarz

• hekselman
              Uzależniony
              • 2005
              • 568

Użycie kilku lamp systemowych Canona typu 420,430EX czy 550, 580EX jest bardzo proste bo pracują wszystkie w E-TTLu ze wzajemną komunikacją w podczerwieni. System ten umożliwia podział siły światła z poziomu sterownika: w przypadku sterującej jednostki 550,580 - dla trzech GRUP fleszy; dla pozostałych lamp i ST2 - dla dwóch grup. Ilość lamp w GRUPACH - nieograniczona.Dodatkowe użycie sterownika ST2 poprawia komfort bo: żadnego ze źródeł światła nie masz centralnie znad obiektywu; masz lżejszy aparat i większy zasięg bo ST2 do wysyłania informacji sterujących używa palnika błyskowego. Całość - dobrze współpracuje np z BigBounce Lumiquesta i innymi tego typu rozpraszaczami. Z typowych softboxów do lamp reporterskich - Micro Apollo. Fajny system :-)

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez proibito
                zalaczam link do zdjecia. wlasnie taki efekt chcialbym uzyskac. zdjecie jest nie moje

Mi to wyglada bardziej na zdjecie panny w studio z neutralnym tlem a reszta wklejona w PS.

Komentarz

• Marcin Dryl
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 32

Polecam, znajdziesz tam sporo informacji szczególnie w zakresie współpracy lamp systemowych.

Komentarz

• Encor
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 175

czy ktos moze ma doswiadczenie w oswietleniu studyjnym oraz oswietleniu blyskowym z lamp blyskowych nakladanych na aparat?
                    Używałem lamp błyskowych "aparatowych" jako oświetlenie studyjne, ale pracowały one w manualu - konkretnie były to Pentaxy AF500FTZ. Zacząłem robić próby z i-TTL z użyciem Sigm EF500 Super DG i wypadły obiecująco, ale za mało się tym bawiłem. Jednak osobiście wolę oświetlenie typu studyjnego pracujące w manualu - jakoś czuję, że mam nad tym większą kontrolę

czy jest jakis praktyczny przelicznik watosekund i liczby przewodniej?
                    Nie, bo te parametry dotyczą zupełnie innych rzeczy

Komentarz

• mirhon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1025

Zamieszczone przez hekselman
                      ....Dodatkowe użycie sterownika ST2 poprawia komfort bo: żadnego ze źródeł światła nie masz centralnie znad obiektywu; masz lżejszy aparat i większy zasięg bo ST2 do wysyłania informacji sterujących używa palnika błyskowego.....

Z tego co mi wiadomo (z tego co czytałem) ST2 ma mniejszy zasieg w sterowaniu lampami niż np 580/550ex. Informacje z ST2 wysyłane są przez podczerwień. Jaki palnik błyskowy kolega ma na myśli??
                      Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• proibito

Zamieszczone przez Vitez
                        Mi to wyglada bardziej na zdjecie panny w studio z neutralnym tlem a reszta wklejona w PS.
                        HEY VITEZ! dzieki za opinie.
                        nie jestem do konca przekonany, ze to wklejka, chociaz kto wie... wg mnie sa 2 rzeczy, ktore ciezko wmontowac w zdjecie... 1)kontakt ciala z podlozen (najczesciej sa to stopy-bardzo ciezko uzyskac naturalny efekt), 2)wlosy.

ad1. z 8 zdjec tylko na 2 (nr 1 i 7) widac kontakt ciala z podlozem
                        na zdjeciu 1 widac stope i cien rzuczany w lewo. ciezko byloby ten cien tak ladnie wkomponowac w te podloge, gdyby to byla nakladka... natomiast nogi krzesla sa uciete. jednak nad wlosami widac jakies smugi co byc oznacza oznacza fotomontaz. na 7 panna siedzi na futurku na podescie (to byloby ciezko wkleic) oraz sa cienie na podescie od futerka, i na telewizorze tez...

wg mnie ciezko byloby porobic te fotomontaze tak dokladnie. i duzo czasu by to zajelo. jedyne co mnie matrwi to zdarzajace sie smugi wokol wlosow. pwoodow moze byc kilka 1. fotomontaz :-), 2. wygladzenie wlosow nieuczesanych, 3. duza kompresja jpg

Komentarz

• hekselman
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 568

Zamieszczone przez mirhon
                          Jaki palnik błyskowy kolega ma na myśli??
                          Tak: palnik ST2 służy do wyzwalania błysku lamp stowarzyszonych - błędnie zinterpretowałem błyskanie sterownika: przesyłanie informacji następuje przed wyzwoleniem błysku sterownika. Sterownik jest dla mnie wygodniejszy - może więc stąd to wrażenie? Cały system jako taki działa świetnie - pozwala na pracę z ukrytymi bądź umieszczonymi za plecami lampami, pozwala na niezależną pracę dwóch operatorów (!) - i na precyzyjne i szybkie dopasowanie światła. Jest kompaktowy, autonomiczny, w nieporównywalny sposób mobilny i daje nieporównywalne efekty stosowania światła błyskowego. Przy korzystaniu z 420 i 430 słabą stroną jest zasilanie - należy dorobić jakieś zewnętrzne zasilanie - oczywiście akumulatorowe - ale nie jest to wielki problem.
                          Ostatnio edytowany przez hekselman; 2827.

Komentarz

• kami74
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1492

Trochę OT. Jeszcze nie widziałem tak masakrycznie gładzonych panienek. Nawet żebra im wygładzili ??:
                            5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                            MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Marcin Dryl
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 32

Zamieszczone przez hekselman
                              Cały system jako taki działa świetnie....
                              Mam klika pytań:

1) piszesz że jest problem z zasilaniem. Czy to znaczy ze lampy w takim zestawie wykonają mniej błysków niz lampa podpięta do aparatu ? Lampa odpięta do aparatu (np 550EX) na 2000 mA robi calkiem sporo zdjec (pewnie 500 - 600)

2) czy dwi lampy robia u ciebie jako slave ? a na aparacie ST2 ? Czy probowales moze z jedna lampa na aparacie Master a druga slave na statywie ? Jakie to daje efekty ?

3) Korzystasz z parasolek ? Jeżeli tak to jakich ?

4) moze masz jakies sample i moglbys pokazac

Sorry za całą masę pytań. Myślę właśnie nad dokupieniem jednej lampy do takich zastosowań. Mam obecnie 550EX, chcę dokupić drugą używaną.

Będę wdzięczny za podzielenie sie doswiadczeniami.

Komentarz

Pracuję...