Co byście ulepszyli w 10D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Co byście ulepszyli w 10D?

Rozważania o ilości kółek w wątku obok skłoniły mnie do małych rozważań... Tak sobie często myślę, że 10D to w zasadzie całkiem fajne body, ale parę rzeczy dałoby się zrobić bardziej, hemm.. ergonimicznie. I nie chodzi mi tu o rzeczy "wysokiego" poziomu, jak szybkostrzelność, matryca, krzyżowe AF, ale o takie zupełnie prostsze, drobnostki, które by ułatwiły pracę. Moim zdaniem mogłoby to być:

- osobna wajcha lub guzik: AF servo/one shot przełączana jednym kliknięciem
    - podobnie dla drive mode: single/continuous
    - osobny guzik na mirror lockup (a nie upierdliwe chodzenie po CF-ach)
    - wywalenie w cholerę programów tematycznych, pozostawienie "zielonego", Av, Tv, M i A-DEP - a za to z lepszym kółkiem do przełączania (wiekszy skok)
    - złoty podział na matówce

Mógłbym poświęcić za to np. obydwa przyciski do przełączania punktu AF (bo nie używam )
    Ktoś ma jakieś inne szalone pomysły tego typu?
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com
  • Lehoo

Witaj.
    Przełącznik On/Off przy spuście, tak jak w Nikonie.

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

ja mirror lockup przelaczam przez zmiane single/cont.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• p13ka
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1013

A ja chciałbym widzieć ustawienie ISO tak jak widzę balans bieli i pomiar światła, bez przelączania guzikiem Już kilka razy walnąłem się i robiłem zdjęcia na zbyt wysokim ISO

Komentarz

• Lehoo

Zamieszczone przez p13ka
          A ja chciałbym widzieć ustawienie ISO tak jak widzę balans bieli i pomiar światła, bez przelączania guzikiem Już kilka razy walnąłem się i robiłem zdjęcia na zbyt wysokim ISO
          Popieram w 100%. Przed chwilą właśnie miałem taką sytuację...

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez p13ka
            No, u mnie ISO jest raczej tylko środkiem do osiągnięcia odpowiedniej kombinacji czas/przysłona. I kręcę nim tylko wtedy, kiedy te kombinacje wychodzą nie takie jak mi aktualnie pasuje - to nie jest coś co się zmienia czasem co minutę

Komentarz

• McKane
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2015

Ja bym chetnie dodal w nim jakis klin albo mikroraster coby wspomogl ustawianie ostrosci bez af-a. Posiadam wprawdzie 300D ale posiadajac 10D tez by mi tego brakowalo
              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Rudi
                Bywalec
                • 2004
                • 241

muflon napisał:,
                No, u mnie ISO jest raczej tylko środkiem do osiągnięcia odpowiedniej kombinacji czas/przysłona. I kręcę nim tylko wtedy, kiedy te kombinacje wychodzą nie takie jak mi aktualnie pasuje
                Oj też bym chciał sobie pokręcić ISO do warunków (EOS 30 user )
                P.S. W sumie mogo forsować błonę ale to też nie to, bo jak forsować to cała

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

- odrobinke uszczelnien rodem z 1dmkII ;-)
                  - wiekszy wizjer
                  - mniej plastikowy grip
                  - info po zosostalym czasie pracy na accu - czasami ciezko go wyczuc...ale to tak jak wszystkie inne aparaty ;-)
                  - przewalanie zdjec z bufora bez koniecznosci puszczenia migawki... chociaz odkad przestawilem sobie ustawianie af na przycisk z tylu body, nie mam juz z tym problemu..
                  - moglo by nie byc tej wbudowanej lampy ;-) mam wrazenie ze to troche oslabia konstrukcje calego aparatu
                  https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• p13ka
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1013

Zamieszczone przez muflon
                    Zamieszczone przez p13ka
                    No, u mnie ISO jest raczej tylko środkiem do osiągnięcia odpowiedniej kombinacji czas/przysłona. I kręcę nim tylko wtedy, kiedy te kombinacje wychodzą nie takie jak mi aktualnie pasuje - to nie jest coś co się zmienia czasem co minutę
                    OK ale przecież nie dyskutujemy o tym do czego służy ISO czy jak się nim posługiwać Ja też nie zmieniam ISO co minutę, bo warunki w jakich robię daną serię zdjęć przeważnie pozostają constans, i dopasowuję ISO do kombinacji przysłona/migawka. Nie o to jednak chodzi tylko o usprawnienia w 10D. Z tego co wiem to np. w 1Ds aktualne ustawienie wartości ISO jest widoczne na wyświetlaczu. Więc inżynierowie Canona też chyba stwierdzili, że tak będzie wygodniej fotografom. I podzielam ten pogląd. Po prostu uważam, że gdy ustawiam parametry przysłony/migawki to ułatwieniem byłoby móc od razu rzucić okiem na wartość ISO.

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez p13ka
                      OK ale przecież nie dyskutujemy o tym do czego służy ISO czy jak się nim posługiwać Ja też nie zmieniam ISO co minutę, bo warunki w jakich robię daną serię zdjęć przeważnie pozostają constans, i dopasowuję ISO do kombinacji przysłona/migawka. Nie o to jednak chodzi tylko o usprawnienia w 10D. Z tego co wiem to np. w 1Ds aktualne ustawienie wartości ISO jest widoczne na wyświetlaczu. Więc inżynierowie Canona też chyba stwierdzili, że tak będzie wygodniej fotografom. I podzielam ten pogląd. Po prostu uważam, że gdy ustawiam parametry przysłony/migawki to ułatwieniem byłoby móc od razu rzucić okiem na wartość ISO.
                      Jasne Po prostu chciałem powiedzieć, że akurat mi to nie jest potrzebne i nic poza tym

[ Dodano: 17-09-2004, 09:32 ]
                      Zamieszczone przez Czacha
                      - odrobinke uszczelnien rodem z 1dmkII ;-)
                      - wiekszy wizjer
                      Eee, to są właśnie te rzeczy których nie miałem na myśli - bo wiadomo, że i tak są zarezerwowane dla korpusów jednocyfrowych

- mniej plastikowy grip
                      A co konkretnie Ci przeszkadza? Bo ja odkąd dokupiłem gripa, to jestem w siódmym niebie, nie zdejmuję go nawet do 50-tki i nie czuję "plastikowości" - jesli jest załadowany.

- info po zosostalym czasie pracy na accu - czasami ciezko go wyczuc...ale to tak jak wszystkie inne aparaty ;-)
                      Hehe, ale po co komu takie info, jeżeli na dwóch porządnych podróbkach BP511 można zrobić tysiace zdjęć

Komentarz

• maku
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 563

Jak dla mnie to:

1. Więcej informacji w wizjerze. (ISO, pomiar światła)
                        2. Szybszy i precyzyjniejszy fokus
                        3. Większy bufor
                        4. Wbudowaną lampę faktycznie mogliby sobie podarować -jeszcze nigdy jej nie używałem (poza sprawdzeniem czy działa)

Komentarz

• eternus
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 668

Zamieszczone przez maku
                          Jak dla mnie to:

1. Więcej informacji w wizjerze. (ISO, pomiar światła)
                          2. Szybszy i precyzyjniejszy fokus
                          3. Większy bufor
                          4. Wbudowaną lampę faktycznie mogliby sobie podarować -jeszcze nigdy jej nie używałem (poza sprawdzeniem czy działa)
                          Ad 1 - zastanawialem sie ile informacji powinno byc w patrzalce. I rzeczywiscie zarowno w 300d i 10d moglo by byc wiecej - choc tez bez przesady - nerwicy i cyfro(piii)bca mozna by dostac, gdy bylo wszystko.

Ad 4 - a z tym to sie nie zgodze. Gdyby w 10d (czy 300d) zabraklo lampy, to wiekszosc uzytkownikow nie byla by zadowolona. Bo nawet jesli maja zewnetrzna (a sporo przeciez ma), to i tak wbudowanej czasem uzywaja do doswietlenia. To bylby duzy blad Canona. Co innego juz w takich Mercedesach, jak D1
                          EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                          "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                          że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

Zamieszczone przez maku
                            Jak dla mnie to:

halo, halo
                            nie mam jeszcze mojej kochanej maszynki, i raczej to nie będzie 10D (czekam aż 20D się "unormuje" )
                            ale to chyba przesada. Nie wyobrażam sobie zabierania wielkiego klamota - zewnętrznej lampy - na spacer w górach, gdzie przy dużych cieniach trzeba lekko doświetlić. Taka lampka jest naprawdę przydatna IMO
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Triszer
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 191

(czekam aż 20D się "unormuje" )
                              Tylko żeby Ci się tak nie unormowało jak PRO 1 :wink:

Komentarz

Pracuję...