View Full Version : Os³ona na LCD
Witam! Co s±dzicie o takim ustrojstwie na LCD?
1.http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=48&products_id=469
2.http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=48&products_id=468
Jak mo¿na przeczytaæ, jedna wersja zintegrowana z muszl± oczn± a druga bez.
Pytam, bo nie wiem czy spe³nia to "co¶" swoje zadanie.
Oczywi¶cie pomijam odpowiedzi typu, po co, w jakim celu w ogóle potrzebna jest taka os³ona.
Pozdrawiam!
1. klikade³ko (http://canon-board.info/search.php)
2. klikade³ko (http://canon-board.info/showthread.php?t=6729&highlight=os%B3ona)
Pytam, bo nie wiem czy spe³nia to "co¶" swoje zadanie.
Jakie to zadanie?
To co¶ chroni LCD, ale bardzo utrudnia pracê. Próbowa³em u¿ywaæ tego i przekonaæ siê. Niestety nie uda³o siê.
Przymierzy³em toto i sobie odpu¶ci³em. Jak dla mnie to zbêdny bajer tak jak 4 rury wydechowe w stuningowanym aucie :)
A wykorzystujecie mo¿e jakie¶ folijki antystatyczne?
A wykorzystujecie mo¿e jakie¶ folijki antystatyczne?
Ja mam i jestem BRADZO zadowolony ... ale zadowolenie zalezy glownie of firmy.
Swoja kupielm na niemieckim eBay'u i jest 'krysztalowo' przezroczysta, dlugo sie trzyma (po jakies 3 miesiacach lekko rogi sie zawijaja).
A pamiêtasz mo¿e jak±s nazwe tych folijek albo nazwe firmy, która to wykona³a ?
Ja kupilem na allegro wlasnie dobr±, bardzo sztywna, mam ja od ok roku i na zadnym z wyswietlaczy nie widac absolutnie zadnych roznic w stosunku do stanu z momentu zalozenia, zadne rogi nie odstaja, nic sie nie odklaja i nie ma zadnych rys i sladow. Folia jest dosc sztywna, jak plastik bardziej niz folia.
Choc ciezko sie ja przyklajalo i chyba 2 wczesniej zepsulem zanim udalo mi sie przykleic idealnie (na gornym wyswiatlaczu w ogole nie widac ze jest folia tak mi sie udalo ja dopasowac, ale na dolnym wyszlo minimalnie krzywo ). Generalnie jest tak przejrzysta ze nie odczuwa sie jej obecnosci a jak sie ladnie przklei to nawet trudno sie zorientowac ze tam cos jest na tym wyswietlaczu jeszcze...
Pmietam ze byla to folia docelowo do telefonu sonyericsson P-900 i moze dlatego taka dobra bo tam sie rysikiem caly czas po tym wyswietlaczu jezdzi a ona ma sie trzymac i nie rysowac...
A do 350 bedzie jeszacze latwiej bo jest tylko jedna duza szybka wyswietlacza.
Pozszukam i zamiesze link jak znajde...
Edit:
Teraz na allegro juz nie ma tych folii, ale przypomnilo mi sie ze byla to folia z poliweglanu i w przeciwienstwie do niektorych miala calkowicie gladka strukture, jak org. powierzchnia szybki przed lcd.
A pamiêtasz mo¿e jak±s nazwe tych folijek albo nazwe firmy, która to wykona³a ?
Postaram sie w domu pudelko znalezc i jak je 'trafie' to nie omieszkam umiescic nazwy.
A ja was podziwiam..... jak to mo¿na porysowaæ LCD? Chyba pilnikiem.... albo ..... pazurki?????
wojtek_j 28-03-2006, 19:11 Ja mam t± os³onê ale oderwa³em przód bo i tak siê nie nadaje do niczego i przyklei³em samo szkie³ko
Tomasz1972 28-03-2006, 19:12 A ja was podziwiam..... jak to mo¿na porysowaæ LCD? Chyba pilnikiem.... albo ..... pazurki?????
Mo¿na jak kto¶ ma orli nos :) albo kolczyka na nosie :)
Mo¿na jak kto¶ ma orli nos :) albo kolczyka na nosie :)
a tego nie wzi±³em pod rozwagê......:rolleyes:
Ja kupilem na allegro wlasnie dobr±, bardzo sztywna, mam ja od ok roku i na zadnym z wyswietlaczy nie widac absolutnie zadnych roznic w stosunku do stanu z momentu zalozenia (...)
chmmm, a ja zapytam, a po co obklejacie te LCD?
bo moja 350D ma ju¿ (prawie) rok, ¿adnego obklejania* i LCD jest jak nówka, ¿adnych rysek (twardy go¶æ) :-D
i co? aparat wygl±da jak nowy? niet! nic z tego :evil:
w róznych miejscach powyciera³ siê plastik obudowy... :cry:
tak, jakby z tego czarnego plastiku poschodzi³a czarna farba :shock:
najbardziej to widaæ np. ko³o tych dwóch przycisków blokady ekspozycji i punktu AF (+/- powiêkszenie przy podgl±dzie).
wiêc powiedzcie mi, po jakiego grzyba ochraniaæ foliami i os³onami akurat jedn± z najtrwalszych czê¶ci (tego) aparatu?? :lol:
dodam jeszcze, ¿e na moim prawie dziesiêcioletnim 50E oraz na prawie dwudziestoletnim 1000 nie widaæ ¿adnych podobnych obtaræ czy zu¿ycia plastiku... inna sprawa, ¿e - jak teraz policzê - 50E zrobi³o co¶ ko³o 10000 zdjêæ (pi razy oko, bo jak to teraz policzyæ?), a 350D tylko w ci±gu tego roku stukn±³ ponad 12000 fotek 8-)
______
* no dobra, obklei³em mocowanie od statywu, ¿eby dokrêcana p³ytka nie zostawi³a za du¿ych ¶ladów ;) no i zaklei³em kó³ko programów, ¿eby komu¶ nie przysz³o do g³owy na zielonym kwadracie robiæ :roll:
chmmm, a ja zapytam, a po co obklejacie te LCD?
Chyba dla szpanu i tunowanego wygladu bo...
bo moja 350D ma ju¿ (prawie) rok, ¿adnego obklejania* i LCD jest jak nówka, ¿adnych rysek (twardy go¶æ) :-D
... Mam dokladnie takie same wraznie z: ponad rocznego 10D, ktorego sprzedawalem bez ryski na zadnym LCD, z ponad rocznego 20D, ktorego mam obecnie i z prawie rocznego 350D, ktorego ma siostra.
Ja na poczatku bylem pelen zachwytu nad tymi oslonkami na LCD... bylem.. do czasu kiedy to otworzylem... sorry ale przy otwartej klapce nie da sie pracowac.. co to mi za komfort? Wiem ze bez tego smaruje sie polikiem po LCD i trzeba wycierac ale chyba wole juz to niz jakis kawal plastiku ktory musze zamykac zeby foto zrobic a jak odczytywac z wyswietlacza to podnosic ponad glowe... Szkoda kasy! za te 100 mozna co innego kupic :)
Bajeranci proponuj± os³onê na najdwardsz± czê¶æ body..... KASSSSZAAAAA!!!!!! €€€€€€€€
Bajeranci proponuj± os³onê na najdwardsz± czê¶æ body..... KASSSSZAAAAA!!!!!! €€€€€€€€
dok³adnie :-|
ale skoro ju¿ o os³onach i obklejaniu mowa - to zdecydowanie sensowniejsze - wg mnie, sam bym to kupi³ - by³yby jakie¶ ma³e wykrojniki lub os³ony gumowe samoprzylepne do obklejenia samego body - dok³adnie to, czego brakuje w 350D (na gripie aparatu (bo na BG-E3 akurat jest i to bdb), z ty³u, po obu bokach) - by³aby to rzeczywista poprawa komfortu u¿ytkowania, wygl±du i te¿ faktyczna os³ona, bo jak pisa³em samo body ju¿ mi siê powyciera³o :roll:
|
|