30D czy 5D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • acidjazz
    Coś już napisał
    • 2006
    • 57

30D czy 5D?

Witam

Jak byl juz taki temat to przepraszam - leniwy z natury jestem to i szukac się nie chce :razz:

W związku z tym, ze chcę sie przesiąśc z poczicwego Canona EOS 3 na cyfowy SLR, pytanie ja w temacie - jaki korpus wybrac - 30D czy 5D.

Przeczytałem już wszystko na wszystkich forach i nie jestem a ni o ciut madrzejszy. Nie biorąc pod uwage wielkosci matrycy oraz ilosci pikseli (wiadomo ogólnie, ze w tym wypadku czym wiecej tym lepiej) prosze szanownych forumowiczów o rade.

Pozdrawiam

AcidJazz
    C5 Classic, 50L, CZ 50/1.4, 24-105L; M9, Biogon 28, Sonnar 50, Summicron 35
  • bartolomic
    Bywalec
    • 2005
    • 164

ten temat to jawna prowakacja i admin powinien go usunąć. też jestem leniwy i nie chce mi sie odpowiadać. najlepiej kup sobie jednorazówke!! w końcu jaki Pan taki kram..
    40D, 70-200 /f4; 17-40 /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

To najpierw powiedz, do czego potrzebujesz ten aparat.

5d bije 30d na głowe chyba we wszystkim poza szybkostrzelnością i odrobine traci, gdy potrzeba dłuuugich szkieł.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Zamieszczone przez acidjazz
        Witam

Jak byl juz taki temat to przepraszam - leniwy z natury jestem to i szukac się nie chce :razz:

W związku z tym, ze chcę sie przesiąśc z poczicwego Canona EOS 3 na cyfowy SLR, pytanie ja w temacie - jaki korpus wybrac - 30D czy 5D.

Przeczytałem już wszystko na wszystkich forach i nie jestem a ni o ciut madrzejszy. Nie biorąc pod uwage wielkosci matrycy oraz ilosci pikseli (wiadomo ogólnie, ze w tym wypadku czym wiecej tym lepiej) prosze szanownych forumowiczów o rade.

Pozdrawiam

AcidJazz
        Ja z lenistwa kupiłbym oba , a później się zastanawiał , którym robić zdjęcia.

Komentarz

• Robson01
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1574

Witam

Pozdrawiam

AcidJazz
          Jak Cię stać to 5D choć ma jedną wadę - jest bardziej wymagający wobec optyki. A co do ilości pikseli to nie jest takie pewne że im ich więcej tym lepiej, b. ważna jest też wielkość fizyczna matrycy.
          Canon
          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

Nie biorąc pod uwage wielkosci matrycy oraz ilosci pikseli (wiadomo ogólnie, ze w tym wypadku czym wiecej tym lepiej)
            a kto ci tak "naplul w ucho" :-) ze sie tak z lenistwa zapytam?
            Instagram

Komentarz

• acidjazz
              Coś już napisał
              • 2006
              • 57

Zamieszczone przez bartolomic
              ten temat to jawna prowakacja i admin powinien go usunąć. też jestem leniwy i nie chce mi sie odpowiadać. najlepiej kup sobie jednorazówke!! w końcu jaki Pan taki kram..

nie bede komentowal

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
              To najpierw powiedz, do czego potrzebujesz ten aparat.

5d bije 30d na głowe chyba we wszystkim poza szybkostrzelnością i odrobine traci, gdy potrzeba dłuuugich szkieł.
              Wiem ze bije na glowe, ale czy roznica pomiedzy nimi warta jest 6k PLN?

Aparat potrzebuje do (w skrócie):

krajobrazów, zwierzat, portretow, dokumentowania zdarzen z zycia mojej rodziny, czasami do focenia imprez u znajomych - chrzty, wesela

Z obiektywów mam: 28-135 IS, 135/2 L, 17-40/4 L i 50/1.4 - czy one by dobrze grały z 30D?

Komentarz

• acidjazz
                Coś już napisał
                • 2006
                • 57

Zamieszczone przez Jac
                a kto ci tak "naplul w ucho" :-) ze sie tak z lenistwa zapytam?
                myle sie twierdzac, że czym wieksza matryca tym lepiej?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Obiektywy nieźle się sprawdzą z 30d, z 5d już mogą wychodzić słabości 28-135 i 17-40. To czy różnica jest między 5d i 30d jest dla ciebie tyle warta, to musisz sam rozstrzygnąć.

Mi do takich zastosowań, jak wymieniłeś, wystarcza sprzęt ze stopki: 300d i tanie obiektywy. Gdybym teraz kupował, to pewnie bym brał 20d lub mało chodzone 300d, ze względu na parę wad 350d.
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

nie, mylisz sie twierdzac ze czym wiecej pikseli tym lepiej

EDIT: poza tym jesli cie stac na 5D to sie nawet nie zastanwiaj, wart jest tych pieniadzy zwlaszcza do krajobrazu
                    Instagram

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Tak, gdyż dużo zależy do czego. Do makro np. dobre są małe matryce. Do szybkostrzelnych zdjęć też.

Komentarz

• acidjazz
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 57

Zamieszczone przez Jac
                        nie, mylisz sie twierdzac ze czym wiecej pikseli tym lepiej

o pikselach mówiłem w kontekscie DSLR Canona, a nie myslac o kieszonkowcach

Komentarz

• acidjazz
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 57

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                          Tak, gdyż dużo zależy do czego. Do makro np. dobre są małe matryce. Do szybkostrzelnych zdjęć też.

oo, tego nie wiedzialem - mozesz rozwinac temat gdyz makro mnie bardzo interesuje?

Komentarz

• Raff
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 778

Aparat potrzebuje do (w skrócie):

krajobrazów, zwierzat, portretow, dokumentowania zdarzen z zycia mojej rodziny, czasami do focenia imprez u znajomych - chrzty, wesela

Z obiektywów mam: 28-135 IS, 135/2 L, 17-40/4 L i 50/1.4 - czy one by dobrze grały z 30D?
                            Jeśli Cię stać bierz 5D bo lepszy. Choć do takich zastosowań to 350D jest full wypas! A szkła masz w sam raz do cropa

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

o pikselach mówiłem w kontekscie DSLR Canona, a nie myslac o kieszonkowcach
                              Wciąż: więcej pikseli = większe szumy.

Komentarz

Pracuję...