Funkcje w 350d-ekspozycja wielokrotna?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek_j
    Początki nałogu
    • 2006
    • 352

Funkcje w 350d-ekspozycja wielokrotna?

Witam ponownie.Mam pytanie czy jest w Canonie 350d funkcja ekspozycji wielokrotnej czyli naświetlenie jak by 2 zdjęć na 1?Czy występuje to tylko w lustrzankach analogowych?
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam
  • Michal-Czuba
    Zablokowany
    • 2005
    • 356

Nie znam 350d, ale nie sądzę, poza tym wydaje mi się, że mijało by się to z celem - lepiej zrobić to w programie graficznym, można wtedy dokładnie ustawić kolejność, stopień przenikania itp.

Komentarz

• Raff
      Uzależniony
      • 2005
      • 778

Potwierdzam to co mówił przedmówca, totalnie niepotrzebna funkcja. Niestety jak się już człowiek "scyfrzył" to musi się "skomputerować" i poznać parę graficznych myków

Komentarz

• AdrianP
        Początki nałogu
        • 2006
        • 462

Czy 20D ma tą funkcję?
        PS: W niektórych sytuacjach to bardo potrzebna funkcja

Pozdrawiam ;-)
        Adrian
        Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• wojtek_j
          Początki nałogu
          • 2006
          • 352

w programie wiem że można ale jak się jest gdzieś na wyjeżdzie i nie ma co robić to jest to ciekawa funkcja do zabawy.No nic.Dzięki za info.
          7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Komentarz

• Raff
            Uzależniony
            • 2005
            • 778

No trzeba będzie się pobawić po przyjeździe A w jakich sytuacjach może to być potrzebna funkcja? W analogu trzeba naświetlić film, wywołać i dopiero efekt (jaki był taki był). A teraz pstryk-myk PS, warstwy (ile pamięć pozwoli) i efekty praktycznie nieograniczone A na dodatek jeszcze zdjęcia zostają osobno.

Komentarz

• Theoo
              Bywalec
              • 2006
              • 157

Zamieszczone przez wojtek_j
              Witam ponownie.Mam pytanie czy jest w Canonie 350d funkcja ekspozycji wielokrotnej czyli naświetlenie jak by 2 zdjęć na 1?Czy występuje to tylko w lustrzankach analogowych?
              Z tego co pamiętam ta funkcja nazywa się multiexposure i jest dostępna li tylko w analogach np. Ricoh KR10M. Cyfry tego nie mają ze względu sposób zapisu zdjęcia. Poprostu kolejny zapis w danym sektorze pamięci powoduje usunięcie poprzedniego zapisu. Pozostaje tylko PS i inne programy graficzne.
              MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• Raff
                Uzależniony
                • 2005
                • 778

Ale można sofcik w aparacie, który nałoży klatki z określonym przenikaniem (zależnym np. od naświetlenia klatki/ekspozycji lub histogramu), albo wg jakiejś definicji użytkownika. Tylko po co by to było? Może mnie ktoś przekona (?)

Komentarz

• pito
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 147

Moze po to by autor mogl powiedziec ze jest to zdjecie a nie fotoszop

Komentarz

• Theoo
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 157

Zamieszczone przez Raff
                    Ale można sofcik w aparacie, który nałoży klatki z określonym przenikaniem (zależnym np. od naświetlenia klatki/ekspozycji lub histogramu), albo wg jakiejś definicji użytkownika. Tylko po co by to było? Może mnie ktoś przekona (?)
                    Tylko pamięci operacyjnej będzie mało, ekranik w body też kiepski. Lepiej kup laptopa i wsadz PS-a. Wtedy będziesz miał przenikania i nie dokońca cool bo tak naprawdę CRT dopiero ma prawdziwą 32 bit. głębię. Płaszczaki tego nie dają.

Komentarz

• Theoo
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 157

Zamieszczone przez pito
                      Moze po to by autor mogl powiedziec ze jest to zdjecie a nie fotoszop
                      I naświetlisz plik cyfrowy w Opemusie na papierze z gradacja miękką???

Komentarz

• Raff
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 778

Zamieszczone przez Theoo
                        Lepiej kup laptopa i wsadz PS-a. Wtedy będziesz miał przenikania i nie dokońca cool bo tak naprawdę CRT dopiero ma prawdziwą 32 bit. głębię. Płaszczaki tego nie dają.
                        To oczywiście rada dla Wojtka_J i AdrianaP

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Widziałem kompakcik casio, który miał jakieś opcje tego typu: np. zapisuje najpierw pół zdjęcia, a potem drugie pół. W ten sposób 2 osoby mogą się sfotografować razem same, bez statywu
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Michal-Czuba
                            Zablokowany
                            • 2005
                            • 356

Bawiłem się ostatnio jakimś kompaktem Nikona, który zapisywał serię 16 zdjęć jako jakieś "multi-image" czy coś w tym stylu - sprowadzało się to do zrobienia czegoś na zasadzie stykówek 4x4 z tych 16 fotografii w 1 JPGu. Podejrzewam, że wszystkie te zdjęcia są buforowane, przetwarzane i zapisywane w 1 pliku.

Komentarz

• Theoo
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 157

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                              Widziałem kompakcik casio, który miał jakieś opcje tego typu: np. zapisuje najpierw pół zdjęcia, a potem drugie pół. W ten sposób 2 osoby mogą się sfotografować razem same, bez statywu
                              Ciekawe jak dzieli ten kadr? 1/2 w poziomie czy pionie. No i słynne a co z księżycem??? Bo chyba o to tu biega by mieć piekny księżyc w krajobrazie tuż po zachodzie słońca

Komentarz

Pracuję...