jak zrobic takie zdjecie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • FOTOGRAF
    Uzależniony
    • 2005
    • 762

jak zrobic takie zdjecie?

czesc

jak mozna zrobic takie zdjecie? na co trzeba zwrocic uwage, i wogole jakie najlepsze ustawienia miec?
    oto fotka na ktora ciagle patrzac nie moge sie napatrzec;-)

pozdrawiam
    Canon? moze niedlugo!
  • Raff
    Uzależniony
    • 2005
    • 778

Żeby zrobić takie zdjęcie, no to trzeba umieć To grafika komputerowa bazująca może momentami na jakichś zdjęciach. Takie baudzo kolorowe i średnio mi się podoba :rolleyes:
    Ostatnio edytowany przez Raff; 3758.

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

A ja nie rozumiem pytania?
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• FOTOGRAF
        Uzależniony
        • 2005
        • 762

Zamieszczone przez Czacha
        A ja nie rozumiem pytania?
        no to pytanie jest takie:
        jak zrobic takie zdjecie? co trzeba zrobic zeby uzyskac taki efekt
        Canon? moze niedlugo!

Komentarz

• solti
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1159

Trzeba miec dobrze opanowany jakiś program graficzny Samej fotografii jest w tym zdjęciu chyba niewiele
          Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
          galeria na forum Canon-board
          galeria na stronie lotnictwo.net.pl
          galeria.solti.pl

Komentarz

• stdanielo
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1081

Na pewno dobrzę doświetlone, ale raczej nie lampą błyskową (chyba, że synchronizacja na drugą lamelkę), zapałka przymocowana do czegoś podgrzewana od spodu np. świeczką, w momencię zapłonu ciach migawka pewnie wężyk spustowy, dym wokół raczej nie z zapałki, może jakieś kadzidełko (robiłem kiedyś takie analogiem). Napewno uda ci się podobne, włącz kreatywne myslenie i pokazuj efekty ) pozdrawiam
            www.kondereszko.pl
            https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• fICHU
              Bywalec
              • 2005
              • 200

kiedys kombinowalem takie zdjecie jeszcze za czasow korzystania z KM Z3.
              odbywalo sie toto tak:
              Patyczek - taki z wata po obu stronach - wata ta zdjeta.
              z jednej strony zamocowany pod katem.

na lekkim podwyzszeniu. calosc stoi na malym taborecie, aby stabilne.
              w prostej linii pod lebkiem zapalki stoi krotka swieczka, palaca sie dluuugim plomieniem, ale tak, ze na sam lepek dziala gorace powietrze.
              po kilkudziesieciu zapalkach mozna juz prawie wyczuc "ten czas".
              najpierw zaczyna "wilgotniec" potem wybucha...
              w moim przypadku na kilkadziesiat spalonych zapalek (prawie 80) wyszlo pare sensownych zdjec.
              Przykladowe zdjecie to:
              1/800s z fleszem. ISO-100. z dosc malej odleglosci.
              minoltke zamocowalem na statywie max skroconym, co daje w miare stabilna calosc. czasem sypnalem w okolicy "czasu zawilgotnienia" seria, jak mi sie nie chcialo cyrklowac z momentem.

ponizej - poza zmniejszeniem w gimpie - nieobrobiony efekt.
              robilem to ze 2 lata temu. od tej pory obiecuje sobie, ze poprawie to robiac z kaniona. podstawa do uzyskania dymu jest niestety oswietlenie...

7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
              Mój śmietnik

Komentarz

• thorin
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1990

ja tam takich prob nie prowadzilem natomiast wydaje mi sie ze szybki analog by wystarczyl (biorac pod uwage spret jakim dysponuje fotograf, choc z tekstu pfk niewiele mozna sie o jego sprzecie dwoeidziec ) i tak jak stdanielo pisal zapalkla nad swieczka i jak zacznie plomien buchac klapklapklapklap seria dziada, da sie slzuga odpalic 10 cm nad zapalara, da sie tez termicznie zapalke odpalic, dym cholera no niebieski jest, czyli taki jak ze szluga ale zapalka daje podobny, mi siecholera wydaje ze grafiki w tym niewiele jest, a raczej dobre uchwycenie momentu i doswietlenie samego motywu zdjecia...

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

[OT, ale zderwowało mnie] A gdzie zjadło mojego posta pod tym tematem?

Tak czy siak, było o tym, że
                  1) Błysk na drugą lamelkę wbrew mimu wszystkiemu nie jest panaceum na wszelakie problemy z fleszem!
                  2) Aby dym był widoczny trzeba oświetlić ostrym światłem z boku lub nawte z tyłu. Na zdjęciu z przykładu jest to wyraźnie z góry i z prawej strony.
                  3) Zdjęcie fICHU wyszło by lepiej, nawt nieco może podobnie do tego o które jest pytanie, gdyby błysk był znacznie mocniejszy. Tutaj płomień rozpalającej zapałki zdominował resztę, prawdopodobnie od niego również jest nikłe podświetlenie dymu.
                  Ostatnio edytowany przez minek; 1151.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez minek
                    [OT, ale zderwowało mnie] A gdzie zjadło mojego posta pod tym tematem?
                    A gdzie zjadlo dobry zwyczaj najpierw czytania a pozniej pisania?
                    http://canon-board.info/showthread.php?t=9448

Komentarz

• minek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1386

Zamieszczone przez Vitez
                      A gdzie zjadlo dobry zwyczaj najpierw czytania a pozniej pisania?
                      http://canon-board.info/showthread.php?t=9448
                      [OT, kontynuacja]
                      Ale ja, zwykły szary użytkownik nie zaglądam do forum ,,sprawy administracyjne'' bo jak sama nazwa wskazuje - to nie moje sprawy tam są. Podobnie jak nie zaglądam do działów z kompaktami (-:
                      Po to forum ma działy, by każdy znalazł coś dla siebie.

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez minek
                        [OT, kontynuacja]
                        Ale ja, zwykły szary użytkownik nie zaglądam do forum ,,sprawy administracyjne'' bo jak sama nazwa wskazuje - to nie moje sprawy tam są. Podobnie jak nie zaglądam do działów z kompaktami (-:

OT ale i EOT.

Wybacz brutalnosc - to sam jestes sobie winien swojej nieswiadomosci i prosze nie marudzic ze posty wcielo . I czytaj nie tylko nazwy podforow ale i opisy .

Z drugiej strony - w forum administracyjnym jak najbardziej sa sprawy "twoje" - jestes uzytkownikiem tego forum a tam znajduja sie sprawy informujace jak forum dziala, ksztaltujace to, jak forum wyglada. Jesli cie to nie obchodzi to nie marudz ze cos nie dziala, skoro pokazujesz ze cie to nie interesuje.
                        Narzekac ze w kraju kiepsko tez latwo kazdemu a frekwencja wyborcza pokazuje tak naprawde co z tym robimy
                        Jesli cos ci sie wydaje ze jest nie w porzadku z forum - przyklad ze zniknietymi postami jest jak najbardziej tu na miejscu - to pierwsze kroki powinienes skierowac wlasnie do forum administracyjnego a nie w kazdym (chyba w 3 do tej pory) poscie marudzic ze zniknely posty

Komentarz

• stdanielo
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1081

Zamieszczone przez minek
                          [OT, kontynuacja]

Musisz czytać wszystkie posty, bo taki jest Twój obowiązek !!
                          www.kondereszko.pl
                          https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Theoo
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 157

Ok. Widze tutaj trzy warstwy. Pierwsza to wnetrze tulipana troche podrobione , druga : dym fotka na ciemnym tle w punktowym reflektorku i podciagnieta na kanałach. Trzecia warstwa to zapałka. Jakie obiektywy- nie wiem.Ułożone sa tak Pierwszy: tulipan, drugi:dym, trzecia: zapałka. Potem praca na warstwach, kompozycje i cały czas PS,PS, i duzo dobrej wyobrazni
                            MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• temol
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 113

Zamieszczone przez FOTOGRAF
                              czesc
                              jak mozna zrobic takie zdjecie? na co trzeba zwrocic uwage,...
                              To ja tez ponownie...

W opisach pod niektorymi zdjeciami znajdziesz parametry ekspozycji, itp.

Ein Foto aus einer Serie mit den Zündelstäbchen. Ich bedanke mich bei meinem Bruder für den lustigen und tollen Nachmittag. Mich faszinieren die f...

Zeig Deine Fotos, finde Freunde und lerne vom Feedback der größten Community für Fotografie in Europa. Mach mit!

Kamera OLY. E-300 mit dem Standartobjektiv 14-45 (bei 45mm), ISO 100, 1/250s, F9.0. Da ich, gezwungener Maßen, mit kleinstem technischem Aufwand a...

Zeig Deine Fotos, finde Freunde und lerne vom Feedback der größten Community für Fotografie in Europa. Mach mit!

Scan vom Dia Die Aufnahme entstand bereits 2002 (Originalaufnahme ohne Ausschnitt) Sie hat mir extrem viel Film gekostet. Sie entstand durch eine...

es ist sicher nicht das erste Streichholzbild aber ich wollte mich auch einmal daran versuchen. Canon D60 Sigma 105 F16 1/200Sek. 5Sigma 500DG Super B...

Nikon F5, 200 mm Macro Objektiv, SB 28-Blitz Blende 8, 1/250 sek. Blitz von der Kamera getrennt und schräg hinter dem Streichholz plaziert und um 1...

Wg mnie nie potrzebny zaden program graficzny.. wystarczy aparat na statywie, wezyk, zewnetrzna lampa blyskowa i kilka pudelek zapalek...

Tomek

Komentarz

Pracuję...