Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Kończy się zima i czas pomysleć o jakimś wyjeździe wakacyjnym. I tu stoję przed dylematem - gdzie warto się wybrać aby trochę sie wygrzać ale i zobaczyć/pofotografować coś ciekawego?
Siedzenie przez dwa tygodnie w hotelu w Tunezji to nie jest mój szczyt marzeń - co ja tam będę robił? Może Grecja? Ale jak uniknąć masówki i poczuć lokalny klimat?
Pewnie sporo osób na tym forum ma ciekawe doświadczenia w tym temacie i zechce się podzilić
Zakładany budżet: heh, najlepiej niedrogo. Powiedzmy na poziomie 1500zł/os. No chyba żeby było coś ekstra to sprzedam sprzęt i pojadę pooglądać
Polecić to Ci nic nie polecę ale ja w tym roku zamierzam odwiedzic Kretę. Wiesz góry i morze w jednym . Mam nadzieję, że uda mi się pare fajnych fotek przywieźć. Co do ceny to jeszcze teraz mozna coś wyhaczyć w rozsadnej cenie. Ja np. za 2+2(w tym jedno prawie darmo do ma1,5 roku) zapłaciłem 5,4 z wliczonym żarciem
cieplo jest, od czasu do czasu popada.
odwiedzisz amsterdam, morze, i wogole, atmosfera swietna, zdjecia mozesz tez swietne przywiesc, bo jest tam bardzo bardzo duze zeczy ktore mozna sfotografowac ( no i co najwazniejsze, tych zeczy nie znajdziesz w PL )
cenowo:
autobus, linie orbis ( jezdze nimi od hmm... 10 lat i w NL bylem okolo 13-15 razy takze wiem jak tam jest )
przewoznik ORBIS TRAVEL
05:00 (Wt) SUWAŁKI Przystanek PGK przy ul. Utrata (vis a vis Dw. PKS)
05:40 (Wt) AUGUSTÓW Parking przy motelu ul. Mazurska 4
06:30 (Wt) EŁK Przystanek MZK nr 6, ul.Dąbrowskiego
07:40 (Wt) GIŻYCKO Pl. Dąbrowskiego vis a vis ORBIS-u
08:30 (Wt) MRĄGOWO parking vis a vis Dw. PKS
09:30 (Wt) OLSZTYN Dw. PKS, stan.11
10:20 (Wt) OSTRÓDA Dw. PKS
12:00 (Wt) GRUDZIĄDZ Dworzec PKP
13:15 (Wt) TORUŃ Dworzec PKP Toruń Miasto, stan. 3
14:15 (Wt) BYDGOSZCZ Dw. PKS ul. Jagiellońska 58, stan. 18/19
15:45 (Wt) GNIEZNO Stacja ESSO
16:00 (Wt) PIŁA Dworzec PKS
16:40 (Wt) WAŁCZ Dworzec PKS
09:45 (Wt) ELBLĄG Dw. PKS
11:00 (Wt) GDAŃSK Dw.PKS stan 11
11:45 (Wt) GDYNIA Dw. PKS
12:45 (Wt) LĘBORK Dw. PKP
13:45 (Wt) SŁUPSK Dworzec PKP
15:00 (Wt) KOSZALIN Dw. PKS przy dw. PKP
17:15 (Wt) SZCZECIN Dworzec PKS, ul. Dworcowa, stan. 1A
17:00 (Wt) POZNAŃ Dw. PKS, stan. Międzynarodowe
18:45 (Wt) GORZÓW WIELKOPOLSKI Dw. PKS od strony Dw. PKP
20:30 (Wt) SŁUBICE Parking przy hotelu PKS
03:45 (Śr) HENGELO Centraal Station
05:30 (Śr) AMSTERDAM Amstel Station, obok dworca kolejowego
06:25 (Śr) UTRECHT Jaarbeursplein
07:20 (Śr) ROTTERDAM Centraal Station
08:15 (Śr) BREDA Centraal Station
09:15 (Śr) ANTWERPIA Hotel CROWN PLAZA, rue de Gerard le Grellelaan 10
10:15 (Śr) BRUKSELA Gare Cent., P.Sabena ul. Card. Mercier
Kreta + na miejscu wykupiona wycieczka na Santorini to chyba najlepszy pomysł, w budżecie powinieneś się zmieścić (zwłaszcza polując na LastMinute).
Tunezja i Egipt mimo kuszących cen to jednak głównie pustynie i plaże (co dla niektórych ma urok).
Ja w tym roku muszę zapomnieć o urlopie... zbieram na Tajlandię na przełomie 2006/2007...
Grecja jest bardzo mila tylko Ateny sa na moją kieszeń trochę za drogie.
Byłem tam we wrześniu i tansze było nawet Santorini (juz za 15 EUR po targach wynająłem pokój 2 osobowy 100 m od czarnej plaży, kiedy w Atenach 20 eur za 1 osobę to była okazja). Z ciekawych które znam miejsc moge polecic Thire i ~Iję (Santorini), Meteorę (5h jazdy pociagiem od Aten), Przylądek Sunion i wiele innych miejsc w samych Atenach.
goraco polecilbym Wybrzeze Amalfi w Pld Wloszech kolo Neapolu.
A ja do tego dorzucę jeszcze region bardziej na południe od Salerno Miałem tam (konkretnie: Pisciotta i okolice) parę lat temu okazję spędzić parę dni - niestety wtedy jedyne co miałem to jakiś aparat jednorazowy, ale pamiętam, że krajobraz, widoki - super. No i to już są okolice, gdzie Włosi są zdecydowanie "południowi"
A jak już pójdziesz za radą snowboardera i pojedziesz w okolice Neapolu to grzech nie zobaczyć Pompejów... Dobrze jest tam poczekać do ostatnich chwil przed zamknięciem i popstrykać zdjęcia przy zachodzącym słońcu i bez turystów...
A jak już pójdziesz za radą snowboardera i pojedziesz w okolice Neapolu to grzech nie zobaczyć Pompejów... Dobrze jest tam poczekać do ostatnich chwil przed zamknięciem i popstrykać zdjęcia przy zachodzącym słońcu i bez turystów...
Dorzucam Paestum Może nie tak imponujące, ale... miałem tam przyjemność być oprowadzanym przez emerytowanego nauczyciela historii - wrażenia z opowieści, wyjaśnień itp., niezapomniane.
Wielkie dzieki za konkretne i ciekawe propozycje
Do Neapolu mam jakieś 1600 km, czyli jekieś dwa razy dalej niż nad nasze morze. W końcu mam gdzieś bliżej niż reszta Polski
Włochy - Dolomity latem, Triest (niedoceniany), Garda i Wenecja - zawsze warto....
Kreta - super, koniecznie trzeba mieć auto... Polecam południe wyspy - znacznie mniej ludzi.
A jak na kilka dni - koniecznie Budapeszt!!! Dla mnie - odkrycie. Praga i Wiedeń - przy całej mojej dotychczasowej sympatii - nie dotrzymuja kroku.
Pozdr
al
ps. Za 1,5 miesiąca lecę na 2 tygodnie do Portugalii....
Jeżeli dotrzesz do Neapolu oraz Salerno to jedź dalej na południe, Reggio di Calabria oraz Sycylia - Polecam. Klimat południowych Włoch jest niesamowity, a i obiektów oraz widoczków do fotografowania na pewno ci nie zabraknie. Wrażenia murowane. Na Sycylii szczególnie polecam Etnę oraz Syrakuzy. Etna - dużo lepsze widoki oraz ten wulkan jest czynny !!!. Płynąca lawa oraz widoki jak na księżycu - rewelacja !!!! Wezuwiusz jest nudny. Syrakuzy - sporo bardzo dobrze zachowanej starożytnej architektury greckiej bardzo dobrze zachowanej do naszych czasów. Sama Sycylia jest piękna, architektura np. w Mesynie to mieszanka kultur arabskiej oraz włoskiej. Palermo jest takie sobie ale być na Sycylii i nie być w Palermo to jak być w Rzymie i Papieża nie zobaczyć.
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
Zdecydowanie polecam Grecję. Meteoty, Peloponez, morze Jonskie i Egejskie... i cieplo i fotogenicznie, szczególnie Meteory, cudo. Na Olimp też radzę się wspiąć, piekne widoki, góry do 3tys. m. A w dole morze. Jest na co skierować obiektyw. Latem nie ma tloku, to nie sezon w Grecji. A ceny, jak w całej Unii
Pozdrawiam jasawa
Komentarz