Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wiatam wszytkich na forum. To mój pierwszy post lecz czytam was ok 1 rok. Teraz potrzebuje pomocy. Mam możliwość zakupu w Niemczech apratu. Zdecydowałem się na 20d. Czy promocja Cash Back w Germani jeszcze obowiązuje i na jakiej zasadzie podlega realizacji.
Z góry dzieki za odpowiedź.
Wiatam wszytkich na forum. To mój pierwszy post lecz czytam was ok 1 rok. Teraz potrzebuje pomocy. Mam możliwość zakupu w Niemczech apratu. Zdecydowałem się na 20d. Czy promocja Cash Back w Germani jeszcze obowiązuje i na jakiej zasadzie podlega realizacji.
Z góry dzieki za odpowiedź.
Nie, zakupu trzeba było dokonać do 31.12.05 a rachunek wysłać do 31.01.06
zOOn w Polsce. Pomyliłem się. Chodziło oczywiscie o zachodnich sąsiadów.
Przy okazji, jak myślicie cena 20d bedzie spadać? W Niemczech juz staneła na 990 euro i w ostatnich dniach nawet nieco poszła do góry. Opłaca sie czekać czy lepiej kupic coś innego/tańszego?
Przy okazji, jak myślicie cena 20d bedzie spadać? W Niemczech juz staneła na 990 euro i w ostatnich dniach nawet nieco poszła do góry. Opłaca sie czekać czy lepiej kupic coś innego/tańszego?
Widzę, że dobry humor trzyma się co po niektórych. Żeby być poważnie potraktowanym widać trzeba mieć podpis na 5 linijek z powtarzającą się literą "L" i nabite co najmniej 1000 postów.
Odpowiedź mnie całkowicie usatysfakcjonowała, wręcz dowiedziałem się z niej nieco więcej – trzeba omijać to forum z daleka.
Topic do kasacji.
Widzę, że dobry humor trzyma się co po niektórych. Żeby być poważnie potraktowanym widać trzeba mieć podpis na 5 linijek z powtarzającą się literą "L" i nabite co najmniej 1000 postów.
Nie przesadzaj, pomyśl nad swoim pytaniem. Ja Ci odpowiem po góralsku - cena 20D spadnie albo się utrzyma
Żeby być poważnie potraktowanym widać trzeba mieć podpis na 5 linijek z powtarzającą się literą "L" i nabite co najmniej 1000 postów.
przesadzasz chyba troche? o co taka zlosc o to ze nikt nie jest wrozka? o to ze niekt nie jest wstanie przewidziec ceny? Wez sie zastanow na spokojnie i przemysl to jeszcze raz co napisales.
Z mojej strony to taki zarcik byl :-) (ja akurat do Niemiec mam na wschod...)
Fakt, ze najnizsza cena jaka tam widzialem, to 984 € - ale zeby odpowiedziec na twoje pytanie, czy to pojdzie wdol, to trzeba miec doswiadczenie w 'branzy' i jakas tam smykalke do interesow...
Jest pare osob na forum, ktore handluja na allegro - oni sledza ceny, wiedza, jak to dziala... Moze Ci cos poradza...
Raf_1975, Jac, może trochę przesadziłem ale fakt faktem, ze oczekiwałem nieco innej odpowiedzi. Zdaje sobie sprawę, że ciężko jest ocenić czy cena pójdzie w dół czy nie ale uważam, że na forum (jak napisał zoon) jest kilka osób co może mięć doświadczenie w tej branży. Do nich było skierowane to pytanie i do tych co mają coś poważnego do napisania.
Zastanawiam się dość poważnie nad zakupem i wydanie dla mnie jako ucznia ok. 5 tys. zł nie jest małą kwotą więc chciałem dokładnie zbadać rynek czy warto czekać czy nie.
Zastanawiam się dość poważnie nad zakupem i wydanie dla mnie jako ucznia ok. 5 tys. zł nie jest małą kwotą więc chciałem dokładnie zbadać rynek czy warto czekać czy nie.
Zasada jest dosyć prosta - ceny cały czas spadają. Jak kupisz też będą spadać, aż magazyny się wyczyszczą (co zazwyczaj dość długo trwa). Wg mnie nie warto czekać zbyt długo. I nie warto śledzić cen po zakupie. Jak kupiłem 300D to w jakiś (niecały chyba) tydzień spadł u tego samego sprzedawcy o 200 zł. Potem cena leciała wolno ale sysytematycznie, aż 300D zniknął z rynku nówek. Ale ja już miałem aparat, cieszyłem się nim i uczyłem jak radzić sobie z kaprysami cyfry
Jak wejdzie 30D to 20D z pewnością jeszcze ciut spadnie. I potem też będzie taniał jak w scenariuszu powyżej. I tak można czekać. A najlepiej znaleźć w dobrej cenie, brać i focić
No i jeszcze koniecznie trzeba byc moderatorem (btw jeszcze nie mam tysiaczka i podpis mam na rowno 4 linijki wiec to nie o mnie chyba? ).
Napisze to co mi czesto pisza - wyluzuj
Zamieszczone przez elektron
ale fakt faktem, ze oczekiwałem nieco innej odpowiedzi
Fakt jest taki ze zadales standardowe, czesto powtarzajace sie pytanie na ktore jak zwykle nikt nie potrafi udzielic jednoznacznej odpowiedzi poza napisana wyzej - ceny spadaja. I tyle.
Z tego wzgledu czekac zawsze warto (300D jak wchodzil na rynek to kosztowal ok 5 tys zl a obecnie ponizej 2 tys) ... ale czy warto tracic fotki ktore w tym czasie mogly byc strzelone? Sam sobie odpowiedz.
Moim zdaniem (zaznaczam, że nie jestem handlowcem) to jak wejdzie 30D to 20D spadnie, ale pewnie.. 300, 400, 500zł.. nie sądze, że więcej jak na poczatek, bo za darmo ich nie będą rozdawać. Jeżeli szykuje Ci sie jakiś wyjazd czy coś to kupuj teraz. Jak nie to poczekaj do kwietnia aż wejdzie 30d, bo dłużej bym nie czekał.
Komentarz