Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam problem. Niepotrafie zrzucić zdjęc na kompa z 350D ! Zainstalowalem oprogramowanie, nastawilem w aparacie Communication -> PC Connetion, podlaczam do komputera i nic sie nie dzieje. Wlaczam ZoomBrowser EX
Acquire & Camera Settings -> Acquire Images i wyskakuje okienko "Cannot detect camera. Check connection to camera, then retry" Co robię źle ? Bądzcie wyrozumiali... ;-)
Tylko pytanie jeszcze z ktorej plyty. Mam dwie wydaje się takie same.
"Canon DIGITAL EOS Solution Disk v 10.0 obydwie takie same, ale po lewej stronie malymi czerwonymi literkami na jednej pisze EFS a na drugiej EIG.
Ktora ?
Tylko pytanie jeszcze z ktorej plyty. Mam dwie wydaje się takie same.
"Canon DIGITAL EOS Solution Disk v 10.0 obydwie takie same, ale po lewej stronie malymi czerwonymi literkami na jednej pisze EFS a na drugiej EIG.
Ktora ?
Edit: System Win XPi instalowalem EFS
Wersja angielska powinna byc ta sama na obu.
Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:
Podlaczalem aparat podczas instalowania oprogramowania.
Sciagnalem stery ze strony canona, zainstalowalem i dalej to samo.
ZoomBrowser EX nie widzi aparatu gdy jest nastawiony na PC Connection.
Gdy nastawiam na print PTP i podlaczam to caly czas miga na wyswietlaczu "busy" i nic.
Niewiem juz co mam robic....
Witam, kiedyś miałem podobny problem. Po uszkodzeniu czytnika musiałem przegrać zdjecia bezpośrednio z 350d do komputera i oczywiście nic działało.
Aktualizowałem system (WinXP ), ściągałem sterowniki ze strony Canona i wymieniałem kalble USB, etc. Widows wykrywał za każdym razem nowe urządzenie ale nie mógł zainstalować sterowników.
Rozwiązanie problemu było nastepujące :
- przełączyć komunikację z trybu PC Connetion na Print/PTP.
Na monitorku LCD - będzie oczywiście napis busy gdyż sygnalizuje on połączenie z komputerem ( bez względu na to czy zdjecia są przegrywane czy też nie )
Na kartę pamięci wchodzić poprzez Mój Komputer i wybór odpowiedniego napędu.
A czy port USB do którego podłączasz aparat jest w ogólne aktywny ?
Spróbuj podłączyć klucz USB i zobaczyć czy jest wykrywany przez system.
Jeżeli nie - to jesteśmy w domu .... W biosie płyty głównej po prostu wyłączona obsługa tego portu.
Podlaczalem aparat podczas instalowania oprogramowania.
Niewiem juz co mam robic....
Nie podlaczaj aparatu podczas instalowania. Podlacz jak juz wszystko bedzie zainstalowane.
Jeszcze raz proponuje wyinstalowac caly soft Canona.
Zrestartowac komnpa
Jak proponuje JackC - sprawdz czy port dziala.
Jesli dzial:
Podlacz 350 bez instalacji softu - wlacz apart (PC Connection) i zobacz czy samo windows widzi aparat (powino sie pojawic okienko jak przy dowolnej probie instalacji nowegourzadzenia).
Jak nic sie nie dzieje to problem jest poza ZoomBrowserem.
Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:
Komentarz