CP-E2 i 580EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lenin
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 39

CP-E2 i 580EX

Czy Compact Battery Pack CP-E2 podejmie współpracę ze Speedlite 580EX i podwyższy ilość błysków?
    Wiem, że istnieje coś takiego jak CP-E3, pytam jednak o CP-E2 :-)
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

zgodnie z tym co podaje Canon u siebie na stronie CP-E2 jest na liscie akcesoriow do 580 wiec podejmie wspolprace, a co do drugiej czesci pytania to tylko sie domyslam ze tak
    Instagram

Komentarz

• hekselman
      Uzależniony
      • 2005
      • 568

Co rozumiesz przez: podwyższy ilość błysków? Uzyskasz więcej błysków z tej samej ilości baterii niż gdybyś je wkładał po kolei do samej lampy.I szybciej.
      i - ciut już zdurniałem: na podanym wyżej linku do produktów Canona jest foto CP-E2 jakiego...w życiu nie widziałem!Nawet w Googlach!Więc - tak naprawdę to ja już nie wiem czego dotyczy pytanie-moja odpowiedź na pewno nie dotyczy tego czegos z linku do "oficjalnych.... itd".Ktoś coś wie więcej?
      Sam sobie musiałem odpowiedzieć: E3 jest obsługiwany systemem "szybkopacków" bateryjnych więc pewnie na zdjęciu "orignal parts" jest tenże szybkopack bo urządzenia wyglądają ogólnie tak samo.
      Ostatnio edytowany przez hekselman; 2827.

Komentarz

• Lenin
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 39

Zamieszczone przez Jac
        zgodnie z tym co podaje Canon u siebie na stronie CP-E2 jest na liscie akcesoriow do 580 wiec podejmie wspolprace, a co do drugiej czesci pytania to tylko sie domyslam ze tak
        Dzięki, ale to chyba nie ten sam produkt...

Zamieszczone przez hekselman
        Co rozumiesz przez: podwyższy ilość błysków? Uzyskasz więcej błysków z tej samej ilości baterii niż gdybyś je wkładał po kolei do samej lampy.I szybciej.
        Właśnie o to chodzi :-) Więcej i szybciej.
        i - ciut już zdurniałem: na podanym wyżej linku do produktów Canona jest foto CP-E2 jakiego...w życiu nie widziałem!Nawet w Googlach!Więc - tak naprawdę to ja już nie wiem czego dotyczy pytanie-moja odpowiedź na pewno nie dotyczy tego czegos z linku do "oficjalnych.... itd".Ktoś coś wie więcej?
        Sam sobie musiałem odpowiedzieć: E3 jest obsługiwany systemem "szybkopacków" bateryjnych więc pewnie na zdjęciu "orignal parts" jest tenże szybkopack bo urządzenia wyglądają ogólnie tak samo.
        CP-E2 to przecież taka płaska skrzyneczka z diodą oraz sprężynkowym kablem, podobna do CP-E3, tyle, że na 6 baterii. Z tego, co widziałem w Necie, to "szybkopack" to swego rodzaju rusztowanie na zwykłe AA. To coś na zdjęciu wygląda jak dwukrotnie przedłużony akumulator BG-511/512.
        Ja dysponuję czymś takim:

Komentarz

• hekselman
          Uzależniony
          • 2005
          • 568

Mięsie wydaje ze to jest to - wg mnie (opieram się na metodzie dedukcji!) to CP-E3 rózni się własnie możliwością zamiasta wkładania 6 bateryjek - baterypacka - może i szybkopacka faszerowanego R6? - albo jakimś zestawem 2xBP511? - bo samo E3 wygląda tak samo, działa tak samo a....kosztuje więcej!Jakoś mało o tym znalazłem w necie - chodzi o róznicę między mod 2 a 3.
          Ja mam E2- lampa zap....aż miło!I - jak gdzieś pisałem: więcej błysków z tej samejilości baterii :-)

Komentarz

• Lenin
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 39

Ja mam E2- lampa zap....aż miło!
            Ha, a ja właśnie nie widzę znaczącej różnicy, aczkolwiek testy w toku. Może miałem niedoładowane akumulaotry, albo dobrane po prostu złe. Możesz mi napisać, jakich używasz?
            Czy w lampie muszą być takie same jak w CP-E2?
            Ostatnio edytowany przez Lenin; 2361.

Komentarz

• hekselman
              Uzależniony
              • 2005
              • 568

Nie używam akumulatorków - baterie w zestawach "made for IKEA" - alkaliczne pakowane po 10 szt - zestaw do lampy i zasilacza.Układy błyskowe nie kochają niższych napięć a akumulatorki to z reguły 1,2 V a nie 1,5 jak baterie.

Komentarz

• Lenin
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 39

Fakt, wszystkie komplety moich akumulatorków mają 1,2V. Bokiem wychodzi spanie na fizyce.

Komentarz

• Hipek
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 167

Do ładowania jest potrzebny prąd, a nie napięcie, które zresztą spada na bateriach i to szybko (dlatego 1,5V), a 1,2V z dużą pojemnością starcza na dłużej
                  20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

• Lenin
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 39

Zamieszczone przez Hipek
                    a 1,2V z dużą pojemnością starcza na dłużej
                    U mnie gości: 2300 (w lampie) i 2500 (w cp-e2).

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Nowe lampy sa tak projektowane ze lepiej sobie radza z akumulatorami jak bateriami.
                      ...

Komentarz

• Hipek
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 167

Zamieszczone przez Lenin
                        U mnie gości: 2300 (w lampie) i 2500 (w cp-e2).
                        A ja mam 2x4po2500 w lampie (i torbie) i jeszcze nie płakałem:rolleyes:
                        20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

Pracuję...