Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jeśli cena nie miałaby znaczenia jakie obiektywy do C 350D proponowalibyście aby "zapełnić" cały zakres ogniskowych ..Od szerokiego kąta do dużego tele (powiedzmy 400mm będzie OK) Czy koniecznie Canona czy też nie... Proszę w miarę możliwości o uzasadnienia lub odpowiednie linki "podpierające" taki a nie inny wybór...
Motam sie w tym temacie od pewnego czasu i im więcej szukam,czytam i analzuję tym większy zamęt mam...
Na początku kupowałem to co przychodziło mi do głowy ( i było w normalnych pieniądzach ) bez dogłębnego zastanawiania... :-| Teraz przyszło "opamiętanie" i mam w planie zastąpić posiadane obiektywy (Canon18-55,Canon28-105,Sigma70-300,i kilka M42) czymś "konkretnym" w zasadzie bez względu(prawie- wykluczam wynalazki PRO po 20tys i więcej) na cenę....
albo sigma 17-70/2,8 lub canon 17-85 IS (chwalą go
canon 70-200/4L
sigma 180/3,5 APO
:-)
al
Jesli cena nie gra roli to raczej nie wdawaj sie w 17-85 IS. Na papieprze bomba. Jeden obiektyw na wszystkie okazje (niemal), IS, USM, etc.!
Tylko, ze dystorsje in CA na szerokim kacie jak diabli, ciemno (jak tylko ruszysz z 17mm to jasnosc spada w postepie geometrycznym), AF wolniejszy od kita, waga i cena prawie jak L-ka tylko bez jakosci.
Nie zrozum nie zle, generalnie nie jest to zly obiektyw ale za niewiele juz wieksze pieniadze mozna znalesc cos lepszego. A za troche mniejsze moze Sigma 18-50/2.8. Podobna jakosc obrazu zato jasniej. Tyle, ze Sigmy trzeba sprawdzac bo sporo ma wady montazowe i maza wtedy bokami.
Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:
a ja zapytam inaczej: jaki jest sens kupowania 17-40 do cropa?
bo za 2400 (liczac przywoite ceny z allegro) dostaje sie
- dupnie wielkie szklo (zajmujace w cholere miejsca w plecaku, za to ani tak lekkie jakby sie chcialo, ani tak ciezkie zeby "dosztywnic" trzymanie z reki), ktore
- ani nie ma rasowego szerokiego kata,
- ani rasowego dlugiego konca
- do tego swiatlo f/4 nic a nic nie nalezy do rewelacji
- ostrosc jest taka jaka jest (to nie byl obiektyw projektowany do cyfry)
- rozmiar filtra budzi drzenie reki przy zakupie polara
- w komplecie jest oslonka przeciwsloneczna, ktora mozna sobie generalnie wsadzic w nos. a przy robieniu krajobrazu akurat ten element skladowy jest niewiarygodnie wazny
i w zasadzie pozostaja takie plusy, ze jest szybki, ma bardzo ladne kolory (mam na mysli na zdjeciach), i uszczelnienia. warto za to dac 2400... ?
nature, photography, ew83d, color, photographer, digital, EOS
Zamieszczone przez akustyk
- ani nie ma rasowego szerokiego kata,
- ani rasowego dlugiego konca?
Ano z cropem ni ma. Ot taki sobie spacerek 28-70 :-)
Ale z Full Frame ma baaaardzo rasowy szeroki kąt :-)
- do tego swiatlo f/4 nic a nic nie nalezy do rewelacji?
Przy tych ogniskowych parametr ten nie jest pierwszoplanowy.
- ostrosc jest taka jaka jest (to nie byl obiektyw projektowany do cyfry)?
Dlatego proponuję wykorzystac dwoistość charakteru tego szkła, dokupić za 2-3 stówki kliszaka i cieszyć się szerokim kątem.
A na codzień uzywac jako spacerka z cropem.
Zły pomysł?
- rozmiar filtra budzi drzenie reki przy zakupie polara?
Ano fakt.
- w komplecie jest oslonka przeciwsloneczna, ktora mozna
sobie generalnie wsadzic w nos. a przy robieniu krajobrazu akurat ten element skladowy jest niewiarygodnie wazny?
Dokupić EW-83D od EF 24/1,4L i tej używać z cropniętą cyfrówką.
Oryginalną EW-83D uzywać z Full Frame.
Cała opisana powyżej kombinacja ma sens dla osob lubiących ultraszeroką perspektywe, używających na dzień dzisiejszy cropa, ale czekających na przystępność cenową cyfrowej full frame.
Vitez dokładnie tak jak mówisz...Potrzebuję "do wszystkiego" ... Po prostu mieć niejako komplet,z którym nie zaskoczy mnie brak możliwości... Widzę u Ciebie szkła 24-105 IS L i 100-400 IS L ... domyślam sie ,że to jest to doradzane przez Tomka... I mówisz że jest OK ,tak ?
Na początku kupowałem to co przychodziło mi do głowy ( i było w normalnych pieniądzach ) bez dogłębnego zastanawiania... :neutral: Teraz przyszło "opamiętanie" i mam w planie zastąpić posiadane obiektywy (Canon18-55,Canon28-105,Sigma70-300,i kilka M42) czymś "konkretnym" w zasadzie bez względu na cenę....
Potrzebuję "do wszystkiego" ... Po prostu mieć niejako komplet,z którym nie zaskoczy mnie brak możliwości... Widzę szkła 24-105 IS L i 100-400 IS L ...
Powyższe traktuj bez urazy, z przymrużeniem oka ;-) ale myślę, że warto poświęcić chwilę i się zastanowić, czy za posiadany nadmiar gotówki nie pojechać na przykład na wycieczkę dookoła Świata :-) I porobić zdjęcia!
Polecacie EF-S 17-55/2.8 IS. Skąd wiecie jak to szkło się sprawuje? To chyba nowość i rzetelnych testów tego szkła na sieci chyba nie ma. Tak w ciemno, każecie człowiekowi wydawać kilka tysięcy?
gwozdzt > Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że nie jesteś - delikatnie mówiąc - zwolennikiem dobrych (drogich) szkieł. Sam czasem zastanawiam się czy nie jest snobizmem kupowanie L'ek, ale...
Czy nie zależy nam wszystkim na tym, aby mieć jak najlepsze zdjecia? A skoro tak, to czy nie warto zainwestować w obiektywy, które będą na lata? Jako, że robię makra ważną rzeczą dla mnie jest OSTROŚĆ i JAKOŚĆ. Żona specjalizuje się w krajobrazach i tu również ważne jest dobrze wyeksponowane szczegóły bez aberracji itp.
Czy możesz podzielić się z nami jakich szkieł używasz?
Jak pisałem wyżej, zastanawiam się czy nie jest to czasem snobizm, tak, że Twoje argumenty też biorę pod uwagę.
Komentarz