oczekuję porady....obiektywy 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mcgregor99
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 33

oczekuję porady....obiektywy 350D

Jeśli cena nie miałaby znaczenia jakie obiektywy do C 350D proponowalibyście aby "zapełnić" cały zakres ogniskowych ..Od szerokiego kąta do dużego tele (powiedzmy 400mm będzie OK) Czy koniecznie Canona czy też nie... Proszę w miarę możliwości o uzasadnienia lub odpowiednie linki "podpierające" taki a nie inny wybór...
    Motam sie w tym temacie od pewnego czasu i im więcej szukam,czytam i analzuję tym większy zamęt mam...
    Na początku kupowałem to co przychodziło mi do głowy ( i było w normalnych pieniądzach ) bez dogłębnego zastanawiania... :-| Teraz przyszło "opamiętanie" i mam w planie zastąpić posiadane obiektywy (Canon18-55,Canon28-105,Sigma70-300,i kilka M42) czymś "konkretnym" w zasadzie bez względu(prawie- wykluczam wynalazki PRO po 20tys i więcej) na cenę....
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

canon 10-22
    canon 24-105 IS
    canon 70-200/2.8 IS
    canon 100-400 IS

powinno wystarczyć. linki: http://canon-board.info/search.php
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• al9
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 48

albo sigma 17-70/2,8 lub canon 17-85 IS (chwalą go
      canon 70-200/4L
      sigma 180/3,5 APO
      :-)
      al

Komentarz

• marabut199
        Początki nałogu
        • 2006
        • 269

Zamieszczone przez al9
        albo sigma 17-70/2,8 lub canon 17-85 IS (chwalą go
        canon 70-200/4L
        sigma 180/3,5 APO
        :-)
        al
        Jesli cena nie gra roli to raczej nie wdawaj sie w 17-85 IS. Na papieprze bomba. Jeden obiektyw na wszystkie okazje (niemal), IS, USM, etc.!

Tylko, ze dystorsje in CA na szerokim kacie jak diabli, ciemno (jak tylko ruszysz z 17mm to jasnosc spada w postepie geometrycznym), AF wolniejszy od kita, waga i cena prawie jak L-ka tylko bez jakosci.

Nie zrozum nie zle, generalnie nie jest to zly obiektyw ale za niewiele juz wieksze pieniadze mozna znalesc cos lepszego. A za troche mniejsze moze Sigma 18-50/2.8. Podobna jakosc obrazu zato jasniej. Tyle, ze Sigmy trzeba sprawdzac bo sporo ma wady montazowe i maza wtedy bokami.
        Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Komentarz

• Robson01
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1574

Jeżeli nie ogranicza cię kasa to może:
          17-40 f4
          24-70 f2.8
          A dalej jak Tomek - no może 70-200 bez IS.
          Canon
          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• marabut199
            Początki nałogu
            • 2006
            • 269

Do 350D, nowy EF-S 17-55/2.8 moze byc bardziej uniwersalny niz 17-40.
            Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

a ja zapytam inaczej: jaki jest sens kupowania 17-40 do cropa?

bo za 2400 (liczac przywoite ceny z allegro) dostaje sie
              - dupnie wielkie szklo (zajmujace w cholere miejsca w plecaku, za to ani tak lekkie jakby sie chcialo, ani tak ciezkie zeby "dosztywnic" trzymanie z reki), ktore
              - ani nie ma rasowego szerokiego kata,
              - ani rasowego dlugiego konca
              - do tego swiatlo f/4 nic a nic nie nalezy do rewelacji
              - ostrosc jest taka jaka jest (to nie byl obiektyw projektowany do cyfry)
              - rozmiar filtra budzi drzenie reki przy zakupie polara
              - w komplecie jest oslonka przeciwsloneczna, ktora mozna sobie generalnie wsadzic w nos. a przy robieniu krajobrazu akurat ten element skladowy jest niewiarygodnie wazny

i w zasadzie pozostaja takie plusy, ze jest szybki, ma bardzo ladne kolory (mam na mysli na zdjeciach), i uszczelnienia. warto za to dac 2400... ?
              www albo tez flickr

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Akustyk czy tobie na glowe nie spadla 350tka z podpietym 17-40 i krzywde jakas zrobily, tak ostatnio na te dwie sztuki ekwipunku najezdzasz?

Do autora:

W skrocie - wrozek nam tu brakuje... nikt nie zgadnie do czego ci te obiektywy. Jesli wszystko jedno to zestaw Tomka jest najbardziej OK.

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

Zamieszczone przez akustyk
                  i w zasadzie pozostaja takie plusy, ze jest szybki, ma bardzo ladne kolory (mam na mysli na zdjeciach), i uszczelnienia. warto za to dac 2400... ?
                  i zostaje do FF, na ktorego kazdy predzej czy pozniej w koncu przejdzie ;-), poza tym ta jakosc wykonania
                  Instagram

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

a ja zapytam inaczej: jaki jest sens kupowania 17-40 do cropa??
                    Ja sens widzę taki: spacerzoom dla cropa, ultrawide dla FullFrame.

- dupnie wielkie szklo ?
                    Przesadzasz. Wymienić Ci większe...? :-D
                    Dupna jest osłona, ale na to jest rada:
                    nature, photography, ew83d, color, photographer, digital, EOS

- ani nie ma rasowego szerokiego kata,
                    - ani rasowego dlugiego konca?
                    Ano z cropem ni ma. Ot taki sobie spacerek 28-70 :-)
                    Ale z Full Frame ma baaaardzo rasowy szeroki kąt :-)

- do tego swiatlo f/4 nic a nic nie nalezy do rewelacji?
                    Przy tych ogniskowych parametr ten nie jest pierwszoplanowy.

- ostrosc jest taka jaka jest (to nie byl obiektyw projektowany do cyfry)?
                    Dlatego proponuję wykorzystac dwoistość charakteru tego szkła, dokupić za 2-3 stówki kliszaka i cieszyć się szerokim kątem.
                    A na codzień uzywac jako spacerka z cropem.
                    Zły pomysł?

- rozmiar filtra budzi drzenie reki przy zakupie polara?
                    Ano fakt.

- w komplecie jest oslonka przeciwsloneczna, ktora mozna
                    sobie generalnie wsadzic w nos. a przy robieniu krajobrazu akurat ten element skladowy jest niewiarygodnie wazny?
                    Dokupić EW-83D od EF 24/1,4L i tej używać z cropniętą cyfrówką.
                    Oryginalną EW-83D uzywać z Full Frame.

Cała opisana powyżej kombinacja ma sens dla osob lubiących ultraszeroką perspektywe, używających na dzień dzisiejszy cropa, ale czekających na przystępność cenową cyfrowej full frame.
                    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mcgregor99
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 33

Vitez dokładnie tak jak mówisz...Potrzebuję "do wszystkiego" ... Po prostu mieć niejako komplet,z którym nie zaskoczy mnie brak możliwości... Widzę u Ciebie szkła 24-105 IS L i 100-400 IS L ... domyślam sie ,że to jest to doradzane przez Tomka... I mówisz że jest OK ,tak ?

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez mcgregor99
                        Na początku kupowałem to co przychodziło mi do głowy ( i było w normalnych pieniądzach ) bez dogłębnego zastanawiania... :neutral: Teraz przyszło "opamiętanie" i mam w planie zastąpić posiadane obiektywy (Canon18-55,Canon28-105,Sigma70-300,i kilka M42) czymś "konkretnym" w zasadzie bez względu na cenę....
                        Potrzebuję "do wszystkiego" ... Po prostu mieć niejako komplet,z którym nie zaskoczy mnie brak możliwości... Widzę szkła 24-105 IS L i 100-400 IS L ...
                        Zanim wydasz te kilkadziesiat tysięcy, masz szansę się jeszcze opamiętać (bez cudzysłowia).
                        Mogę się mylić, ale ponieważ w żaden sposob nie próbujesz nawet uzasadnić potrzeby wymiany calego oszklenia, to odnoszę wrażenie, że jesteś na drodze wprost do Piekła:
                        Siedem Poziomów Fotografów
                        A oto do czego to prowadzi:
                        Sprzetowe rozwazania przy kosiarce i piwku
                        Wyznanie Anonimowego Sprzętowca-kolekcjonera

Powyższe traktuj bez urazy, z przymrużeniem oka ;-) ale myślę, że warto poświęcić chwilę i się zastanowić, czy za posiadany nadmiar gotówki nie pojechać na przykład na wycieczkę dookoła Świata :-) I porobić zdjęcia!
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

EF-S 10-22
                          EF-S 17-55/2.8 IS
                          EF 85/1.8
                          Sigma 120-300/2.8
                          EF 400/5.6

Za:
                          - szeroko,
                          - lekko na spacerze (17-55)
                          - sportowo (85-300 z dobrym światłem)
                          - tanio ptaszki (400)

Przeciw:
                          - dwa szkła EF-S
                          the silence is deafening

Komentarz

• Arek_O
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 294

Polecacie EF-S 17-55/2.8 IS. Skąd wiecie jak to szkło się sprawuje? To chyba nowość i rzetelnych testów tego szkła na sieci chyba nie ma. Tak w ciemno, każecie człowiekowi wydawać kilka tysięcy?
                            http://optyczne.pl

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1709

gwozdzt > Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że nie jesteś - delikatnie mówiąc - zwolennikiem dobrych (drogich) szkieł. Sam czasem zastanawiam się czy nie jest snobizmem kupowanie L'ek, ale...
                              Czy nie zależy nam wszystkim na tym, aby mieć jak najlepsze zdjecia? A skoro tak, to czy nie warto zainwestować w obiektywy, które będą na lata? Jako, że robię makra ważną rzeczą dla mnie jest OSTROŚĆ i JAKOŚĆ. Żona specjalizuje się w krajobrazach i tu również ważne jest dobrze wyeksponowane szczegóły bez aberracji itp.
                              Czy możesz podzielić się z nami jakich szkieł używasz?

Jak pisałem wyżej, zastanawiam się czy nie jest to czasem snobizm, tak, że Twoje argumenty też biorę pod uwagę.

[email protected]

Komentarz

Pracuję...