matowka z kratka do 5D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Conik
    Bywalec
    • 2004
    • 174

matowka z kratka do 5D

matowka Ee-D czy ktos takiej uzywa???
    czy oprocz kratki sa punkty AF?
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Zamieszczone przez Conik
    czy oprocz kratki sa punkty AF?
    z tego co widze, to nie ma

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

Z tego, co ja widzę, to są. Ale ja patrzę w tę dziurkę w aparacie, nie w monitor
      Punkty AF są wyświetlane w innym miejscu, nie na matówce.
      Jarek

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Jak spojrzalem przez ta matowke w Jarka 5D to zaczalem szukac podobnej do 20D 8) (cala nadzieja w Andeem, tylko musialbym mu matowke/aparat wyslac bo nie ma wzorca do 20D ).

Komentarz

• Hipek
          Bywalec
          • 2005
          • 167

Vitez! Wysyłaj i zamów więcej8)
          20D+BGE2, Canon EF 17-40 USM, Canon EF 24-105 USM IS, Canon EF 100-400 USM IS, EX 580

Komentarz

• oskarkowy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2513

Matówka architektoniczna jest ciut ciemniejsza. Kiedyś zasiał we mnie ziarenko niepewności P13tka i ostatnio sprawdziłem. Po kilku wymianach doszedłem do tego, że ta z kratką jest minimalnie ciemniejsza, ale za to bardziej ziarnista. Do tego nie ma jaśniejszego kółka po środku (wybaczcie tę fachową terminologię).
            Ta z kratką jest wygodniejsza przy ręcznym ostrzeniu nawet w zoomach, do tego zdecydowanie łatwiej jest rozplanować kadr (jakoś łatwiej się myśli, jak obraz jest podzielony na kawałki).
            Jarek

Komentarz

• Broncobilly
              Bywalec
              • 2005
              • 214

mam nadzieje że ta pokratkowana bedzie również do 30d pasowała - czy wymiana tylko na Żytniej ?

Komentarz

• dentharg
                Uzależniony
                • 2005
                • 867

Czyli w 5D nie ma takich problemow z punktami AF jakie ma Andee przy matowce do 350D...
                Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Lepsze puszki typu 20D, 30D (5d i inne w gore zapewne tez) maja punkty AF (oraz kolko oznaczajace pomiar centralny) naniesione nie na matowce a na dodatkowym szkle powyzej matowki (do wyjecia po odkreceniu dwoch srobek w gornej czesci bagnetu). Matowka jest czysta, wiec i zamienniki sa latwiejsze do wyprodukowania.
                  ...

Komentarz

• mrek
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 331

niedawno poszukiwalem takiej matowki do mojej jedyNki. Informacje o tym czy jest na niej pole spot byly tak rozne, ze w koncu poprosilem o sprawdzenie w magazynie przed zamowieniem.
                    Pole SPOT jest na matowce z kratką do EOS 1/3 wiec sadze, ze o do 5D takze byc musi.
                    Natomiast pola AF sa wyryte na spodzie pryzmatu (lub na osobnej szybce) bo tam sa diody, ktore powodują ich podswietlanie. Matowki tego nie maja.
                    Pozdrawiam
                    Marek
                    -----------
                    canon user

Komentarz

Pracuję...