Problem z Kartą Lexar 1 GB

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • antonjo
    Bywalec
    • 2005
    • 108

Problem z Kartą Lexar 1 GB

Słuchajcie niezły numer sie mi dzisiaj wydarzył .

Popstrykawszy sobie nieco weekendowo - przyszedłem do domu, wyjmuje karte CF z aparatu i wkładam do czytnika.
    Pliką sa na miejscu - ok 50 jpegów - widac je po otwarciu folderu z kartą CF .
    Nagle coś sie powiesiło, komp się przestał reagować na jakieś 5-10 sekund, lampa w czytniku zaczęła sie świecić. A potem folder z otwartymi zdjeciami z czytnika "nie odpowiada" .. zamknałem okna

A po otwarciu opnownie z 50ciu zdjeć zostało 14ście, i porobiło sie mnóstwo dzwinych folderów w liczbie 41 o nazwach typu : Ň;<ź', B1ĂŠ(, &raquo;2─┼3 ... etc
    Żadnego z folderów nie da się otworzyć a zdjęcia gdzies wcieło ??

kompletnie nie wiem co robić ? i co to wszystko ma znaczyć ?

Co robić ? Czy moge jakoś odrócić ostatni proces który sie dokonał na karcie CF ??

Bardzo szkoda mi utraconych zdjęć :neutral:
    Fotograf Warszawa
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Spróbuj tym http://www.topshareware.com/Zero-Ass...nsfer-3322.htm
    Z kart skasowanych lub sformatowanych odzyskuje :-)

Komentarz

• antonjo
      Bywalec
      • 2005
      • 108

Dzieki Tomek ! zciągnałem i odpaliłem Volume Analysis - troche to trwa ale moze cos z tego będzie
      Fotograf Warszawa

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Ja równiesz polecam Zero Assumption Image Recovery - mi ostatnio z karty która padła pod koniec pokazu kotów odczytał 95% wszystkiego... i kilka rzeczy których odczytać nie miał prawa, jak np. zdjęcia sprzed pół roku :-)
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Zamieszczone przez antonjo
          Dzieki Tomek ! zciągnałem i odpaliłem Volume Analysis - troche to trwa ale moze cos z tego będzie
          Koniecznie napisz czy odzyskałeś foty .

Komentarz

• antonjo
            Bywalec
            • 2005
            • 108

pierwsza " analiza " odkryła jakies pliki .mov i Avi ??
            A moich zdjęć ni cholery . druga analiza innego typu, odzyskała zdjecia które juz były na karcie ...
            wiec narazie doopa
            Wydaje mi się ze ta "zawieszka" zamieniła moje zdjecia w Foldery ...
            najchętniej zrobił bym zrzut z widoku folderu i powiesił tu na forum, ale nie wiem jak to sie robi ? Jak zapisac do jpeg widok folderu ?
            Fotograf Warszawa

Komentarz

• Tomasz1972
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3042

pierwsza " analiza " odkryła jakies pliki .mov i Avi ??
              A moich zdjęć ni cholery . druga analiza innego typu, odzyskała zdjecia które juz były na karcie ...
              wiec narazie doopa
              Spróbuj jeszcze raz
              Wydaje mi się ze ta "zawieszka" zamieniła moje zdjecia w Foldery ...
              najchętniej zrobił bym zrzut z widoku folderu i powiesił tu na forum, ale nie wiem jak to sie robi ? Jak zapisac do jpeg widok folderu ?
              PRINT SCRN

Komentarz

• antonjo
                Bywalec
                • 2005
                • 108

no coś tam udało mu się odzyskać
                dokładnie 172 zdjęcia... ale niektóre są uszkodzone - nie da sie ich otworzyć i nie ma podglądu
                No i najcenniejszego zdjęcia nie udało sie odtworzyć, czyli "stróża" ze złotym zębem, który chciał dzisiaj popilować mojego samochodu

Przelece karte jeszcze raz tym programem ..moze odzyska jeszcz coś

Pozdro
                i Dzięki za pomoc !! :-)
                Fotograf Warszawa

Komentarz

• Tomasz1972
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3042

Jeżeli druga próba odzyska tak samo , zrób format karty i wtedy spróbuj .

Komentarz

• antonjo
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 108

Druga tak samo ogółem nie odzyskał jakiś 10 zdjęć
                    No to chyba zrobie format i spróbuje jak mówisz
                    A tak wygląda moja karta CF po tym błędzie
                    Fotograf Warszawa

Komentarz

• RadiB
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 176

Wyglada na to ze padl Ci FAT. Zanim wypuscisz jakikolwiek soft na ta karte powinienes zrobic kopie calej karty:

dd if=\\.\d: of=d.iso --progress

Jesli miales szczescie i karta byla sformatowana przed zapisem, fotki beda umieszczone w sektorach "po kolei". Wystarczy dowolny edytor HEX, szukanie naglowka JPG/RAW i reczny zapis plikow od naglowka do naglowka. 50 plikow to znow nie tak duzo.

Komentarz

• antonjo
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 108

ale czego to kwestia ? czemu tak sie stało ??
                        Czy karta jest do bani ? Czy to wina apratu (nie wydaje sie)
                        Fotograf Warszawa

Komentarz

• RadiB
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 176

Trudno to stwierdzic na odleglosc. Wadliwy sektor, blad pracy USB, what ever.

Jest dostepny SW testujacy - nie pamietam nazw, ale moze google cos wyrzuci.

Jesli mocno zalezy ci na fotkach, zrob najpierw kopie karty - potem eksperymentuj.

Formatowanie CF'a teoretycznie zmienia tylko FAT'a, poniewaz jednak FAT jest ruchomy, mozesz uszkodzic nastepne fotki.

Komentarz

• Semtex
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 347

Karty Lexara były wadliwe i w zeszłym roku była akcja wymiany - zle pracowały z 20d i 350d , też miałem taką i musiałem ją wymienić sprawdz na stronie lexara numer seryjny i bedziesz wiedział czy jest OK - chodzi o karty typu 80X
                            5d + plecak

Komentarz

• antonjo
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 108

No i kupiłem wkońcu Sandiska 2 GB Extreme III , sprzedając uprzednio wszystkie karty Lexara - bo jak myślałem problem ze znikajacymi zdjęciami, wynika z opisywanej w wątku wadliwości kart 80x firmy Lexar .

Niestety, dzisiaj sytuacja się powtórzyła, już na karcie Sandisk 2 GB

Włóżywszy kartę do czytnika, pojawił się katalog ze zdjęciami ,
                              ale po skopiowaniu jednego zdjecia, wystąpił ERROR - i napis " nie można odczytać z urządzenia źródłówego " . Czytnik zniknął z Folderu Mój Komputer, gdzie widąc go było jako " dysk G EOS 5d "
                              Po odłączeniu i włączeniu czytnika z gniazda USB znów otworzył się folder z ze zdjęciami z karty ale brakowało już parę zdjęć :
                              Próbowałem skopiowac jeszcze raz wszystkie zdjęcia, ale sytuacja się powtórzyła i obecnie folder ze zdjeciami z karty wyglądał tak :

Ostatecznie straciłem wszystkie zdjecia z karty, i został mi 1 kb plik którego nie mogę odczytać ...

Zastanawiam się czego może być to kwestia ?
                              Czy mieć na takie "ERRORY" kasujące całość karty CF, może miec fakt że nie zainstalowałem nigdy EOS 5d na komputerze. . .
                              Zawsze czytnik widział karte jako dysk wymienny G, i nigdy nie robiłem instalacji sterowników EOS'a.

Co myślicie o tym ??
                              Fotograf Warszawa

Komentarz

Pracuję...