Jakie obiektywy do 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Robert_P

Jakie obiektywy do 20D

Witam po raz pierwszy...Zamierzam kupić Canona 20D. Zastanawiam się, nad tym jakie obiektywy nabyć na początek. Głównie focę krajobrazy, ale zamierzam zabrać się wraz z nadchodzącą wiosną za Makra, a potem portrety...Z czego korzystacie? proszę zarekomendujcie mi optymalny zestaw obiektywów...pozdrawiam
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Kup kit na początek. Jak będziesz wiedział więcej, poczytasz trochę, zobaczysz czego potrzebujesz, to będziesz mógł zadecydować.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Robert_P

No raczej KIT-u chcialbym uniknąć...wiesz jak się wstaje o 5 rano, żeby zdążyć na wschód słońca i jak się złapie ten moment...a potem w domu na kompie zobaczę, że kitowe szkło nie dało rady to chyba nie będę szczęśliwy...

Komentarz

• Zielony
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2928

Zamieszczone przez Robert_P
        No raczej KIT-u chcialbym uniknąć...wiesz jak się wstaje o 5 rano, żeby zdążyć na wschód słońca i jak się złapie ten moment...a potem w domu na kompie zobaczę, że kitowe szkło nie dało rady to chyba nie będę szczęśliwy...
        dżizzzz...

PS. nie żebym był nietolerancyjny, ale weź no chłopie zapoznaj się z forum, zobacz co już jest napisane i jak Ci to nie wystarczy to zadaj jakieś sensowne pytanie!!!
        W zasadzie jest już wszystko odnośnie obiektywów, i innych dupereli na technikach focenia kończąć...

A z tym słońcem to już przegiąłeś, tzn z a historią.
        Może nie kupuj nawet na początek 20D??
        sigpic

Komentarz

• Robert_P

hmm jakby to powiedzieć poniżej link do moich zdjęć, żebyś mógl zobaczyć o jakie krajobrazy chodzi (żeby nie było, że o byle jaki wschód chodzi...)...http://www.photo.net/photodb/member-...ser_id=1020743
          to tak apropos twojego zdania na temat mojej historii ze wschodem słońca..i tak na koniec mojej odp Wy tacy zawsze gościnni jesteście dla "nowych"forumowiczów??

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Poprzeglądaj troche galerii (choćby moją) i zobacz, jak kit sobie radzi.

Na pewno łatwiej zepsuić zdjęcia przez nieznajomość sprzętu niż przez zły obiektyw.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

i tak na koniec mojej odp Wy tacy zawsze gościnni jesteście dla "nowych"forumowiczów??
              Nie chodzi o "nowych" tylko o takich, którzy zadają pytania, na które odpowiedzi zostały wielokrotnie udzielone na forum.

Komentarz

• Zielony
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2928

oj przepraszam, zły dziś jestem...
                sigpic

Komentarz

• Robert_P

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                  Poprzeglądaj troche galerii (choćby moją) i zobacz, jak kit sobie radzi.

Na pewno łatwiej zepsuić zdjęcia przez nieznajomość sprzętu niż przez zły obiektyw.

No w sumie KIt daje radę, a testowałeś przy portrecie?

Komentarz

• Robert_P

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    Nie chodzi o "nowych" tylko o takich, którzy zadają pytania, na które odpowiedzi zostały wielokrotnie udzielone na forum.

wiem, że wątki pojawiają się bardzo zbliżone do mojego...przeglądałem je ale nie znalazłem konkretnych wskazówek...

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Po wpisaniu "jaki obiektyw 20d" w wyszukiwarkę:

http://www.canon-board.info/showthre...i+obiektyw+20D

A jeśli to Ci nie pomoże, to najlepszą możliwą radę już dostałeś: kup kita i wróć do tego pytania za pół roku.
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• chyrus
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 436

Landskejpy, to może coś szerokiego? od 10mm albo chociaż 17-40
                        digart

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

No w sumie KIt daje radę, a testowałeś przy portrecie?
                          Nie testowałem. Ale raczej możnaby spróbować 50/1.8.

IMHO 17-40 nie opłaca się, nie ma sensu przepłacać.

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Witam po raz pierwszy...Zamierzam kupić Canona 20D. Zastanawiam się, nad tym jakie obiektywy nabyć na początek.
                            Nie piszesz nic ile chcesz na te obiektywy przeznaczyć?
                            Ale domyślnie jak najmniej zapewne (jak wiekszość w podobnej sytuacji)?

Głównie focę krajobrazy,
                            KIT EF-S 18-55

ale zamierzam zabrać się wraz z nadchodzącą wiosną za Makra,
                            Sigma APO 70-300 DG - macro 1:2 a do tego niezły telezoom gratis ;-)
                            lub
                            http://canon-board.info/showthread.p...357#post141357

a potem portrety...
                            EF 50/1,8 II
                            lub
                            Tamron 28-75/2,8

proszę zarekomendujcie mi optymalny zestaw obiektywów.
                            To na początek. Później sam dojdziesz, który obiektyw ewentualnie przestanie spełniać wymagania i będziesz wiedział w ktorym zakresie potrzebujesz czegoś lepszego.
                            Jeśli zaś masz jakieś wieksze wymagania i fundusze - pisz, poradzimy w co warto ewentualnie zainwestować :-)
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Robert_P

W tym roku zamierzam przeznaczyć około 6000 zł .an obiektywy. Myślałem o 10-22 lub 17-40 L ale już sam nie wiem. Zawsze L-ka to L-ka i może warto zainwestować więcej niezależnie od tego, że jest dosyć ciemna.

Komentarz

Pracuję...