Linux (Mandriva) + 300d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • snow
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1145

Linux (Mandriva) + 300d

Nie wiem czy to dobry dział, ale myśle że tak.

Otóż zainstalowałem sobie Linux Mandriva 2006 i mam problem z wykrywaniem aparatu, a dokładniej to nawet nie mam pojęcia jak powinno to wyglądać? Czy Linux zgrywa domyślnie gdzieś zdjęcia z aparatu do jakiegoś katalogu? Podejrzewam że w KDE powinno wyskoczyć jakieś okienko z informacją że został znaleziony aparat i że będą zgrywane pliki. Aparat mam ustawiony na tryb PTP. Czy ja nie mam czegoś ustawionego w tym Linuxie że mi nie widzi aparatu?

• Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Musisz mieć zainstalowaną bibliotekę libgphoto (gphoto2) i wtedy zgrywasz np.
    gphoto2 -P (chyba) do bieżacego katalogu.

Jest do tego graficzna nakładka: gtkam. Czy KDE jakoś się z tym integruje to nie wiem.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• snow
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1145

Zainstalowalem i chodzi jak trzeba :-)

Co do integracji z KDE no to się w Menu samo dodało więc się integruje z KDE

Dzieki za pomoc :wink:

Komentarz

• minek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1386

Niestety, to jest system dla myślących i tu nic samo się nie dzieje. Tzn nie wiem jak teraz, bo ja mówię o Linuxie jako Linuxie, nie Linuxie jako [jakiejś tam, nieznanej mi, kolejnej dystrybucji].
        Do zgrywania zdjęć z aparatu canona, to faktycznie tylko gphoto(2), z czytnika to już normalnie można go zamontować (zazwyczaj jako /dev/sd* go widać) i skopiować przy pomocy cp.
        Polecam man gphoto2, man mount, man cp.

Komentarz

• snow
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1145

Minek, ja wiem jak to z Linuxem jest bo kilka lat temu go uzywalem troche, ale przecież nie będe znał tysiąca pakietów tym bardziej że przybywa nowych :wink:

A że mam aparat a nie mam czytnika to wiem że się nie da zamountować jako napędu, dlatego pytałem czy jest jakieś rozwiązanie.

Komentarz

• minek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1386

Snow: I napisano Ci, że rozwiązaniem jest gphoto.
            Naprawdę nie trzeba znać tysiąca pakietów, bo 1) większość rzezy jest w w tak zwanym standardzie, dwa - wystarczy google i konkretne doń zapytanie, a dostaniesz w odpowiedzi nazwę ,,pakietu'' (tak naprawdę to programu, pakiety to jakiś wymysł lubiących paczki i klikane instalatory. (.tar.gz && confiture && make && make install rzondzi!!!)) badź kilku spełniających Twe oczekiwania.
            A niektóre aparaty (właśnie chyba wszystkie tylko nie Canon) daje się zamontować normalnie jako czytnik i piśnik. (-:

Komentarz

• stdanielo
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1081

Zamieszczone przez minek
              Snow: I napisano Ci, że rozwiązaniem jest gphoto.
              No i mu zadziałało. Pisał przecież.
              www.kondereszko.pl
              https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez stdanielo
                No i mu zadziałało. Pisał przecież.
                No ale trzeba jeszcze chwilke podyskutowac o tym ze Linux jest dla myslacych a nie bezmyslnych klikaczy i w tym kierunku minek zmierza .

Komentarz

• stdanielo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1081

Zamieszczone przez Vitez
                  No ale trzeba jeszcze chwilke podyskutowac o tym ze Linux jest dla myslacych a nie bezmyslnych klikaczy i w tym kierunku minek zmierza .
                  Aaaa, no bo ja to lama jestem i windą jeżdżę
                  www.kondereszko.pl
                  https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• mik

Jak już ktoś koniecznie chce montować, to polecam : http://www.hep.phy.cam.ac.uk/~lester/gphoto2-fuse-fs/
                    (Opcja bardziej dla myślących niż klikających)

Pozdrawiam
                    MiK

Komentarz

Pracuję...