Kalibracja kolorów w PS w porównaniu do DPP

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DarekSzu
    Bywalec
    • 2004
    • 170

Kalibracja kolorów w PS w porównaniu do DPP

No właśnie obrabiając zdjęcia w programie Digital Photo Professional są one bardziej nasycone kolorystycznie niż to samo zdjęcie przekonwertowane na tiff widoczne w PS. Czym to może być spowodowane ???? Co i jak ustawić by to było tak samo widovczne zdjęcie ??? Próbowałem już konwertować z dodaniem profilu ICC - nie pomogło, zmieniałem konwersję na 16 bitów skalę kolorów - nie pomogło. Kto mi może pomódz w rozwikłaniu tej zagadki??? Acha pracuję na monitorze CRT Compaq p110 + Adobe Photoschop 7,0 CE + Digital Photo Professional ver 2,0,1,4
    Analog i cyfra
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

- System (Win2000),
    - monitor bez przydzielonego profilu (prawy klik na pulpicie>właściwości>ustawienia>zaawansowane>monit or (Plug'N'Play)

oraz zarządzanie kolorem (Monitor Plug'N'Play; domyślny profil monitora:brak),

- Photoshop CS2 color settings (North America General Purpose 2, czyli de facto sRGB)

- DPP wersja 2.0.3.7 ( Tools>Preferences>Color Management>(od góry w dół: sRGB, sRGB, none, none, colorimetric)

- W DPP zapisując zaznaczam embed icc profile in image

Wyświetla identycznie i tu i tu.
    the silence is deafening

Komentarz

• DarekSzu
      Bywalec
      • 2004
      • 170

Zaraz przetestuję dzięki
      Analog i cyfra

Komentarz

• RobertK

Witam. Proponoję konwersję z RAW-a to TIFF programem Capture One Pro z głębokością 16bit. Następnie wrzucenie do PS. Zdjęcia wychodzą naprawdę dobre. Nie ma co porównywać z DPP.

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Zamieszczone przez RobertK
          Witam. Proponoję konwersję z RAW-a to TIFF programem Capture One Pro z głębokością 16bit. Następnie wrzucenie do PS. Zdjęcia wychodzą naprawdę dobre. Nie ma co porównywać z DPP.
          Capture One Pro kosztuje i to nie mało . DPP jest gratis :-)
          Sam używam DPP i jestem zadowolony .

Co do tematu wątku to , używam wszędzie przestrzeni sRGB i we wszystkich programach mam wyświetlane z tą samą kolorystyką .

Komentarz

• Pawel Woo
            Bywalec
            • 2005
            • 177

DPP ma niestety wadę (w porównaniu do C1) - jeżeli po konwersji DPP rozjaśniasz cienie - wychodzi nieprzyjemna kaszka lub wręcz rozwarstwienia jednolitego tła w zakresie luminancji. W C1 nie mam takich kłopotów. Przejścia tonalne są tu łagodne i niezauważalne.
            Z drugiej strony, bez oglądania w "cropie" i bez rozjaśniania fotki po DPP wyglądają ostrzej i są bardziej kontrastowe - mówię o konwersji "as is" bez dodatkowej obróbki na poziomie RAW.
            Pawel Woo

Komentarz

• RobertK

Zamieszczone przez Pawel Woo
              DPP ma niestety wadę (w porównaniu do C1) - jeżeli po konwersji DPP rozjaśniasz cienie - wychodzi nieprzyjemna kaszka lub wręcz rozwarstwienia jednolitego tła w zakresie luminancji. W C1 nie mam takich kłopotów. Przejścia tonalne są tu łagodne i niezauważalne.
              Z drugiej strony, bez oglądania w "cropie" i bez rozjaśniania fotki po DPP wyglądają ostrzej i są bardziej kontrastowe - mówię o konwersji "as is" bez dodatkowej obróbki na poziomie RAW.
              Zgadzam się w 100%. Po prostu C1 lepiej radzi sobie z szumami w RAW-ie. Praktycznie są one znikome nawet w porównaniu do innych programów z wyższej półki jak np. RawShooter. Najważniejsze jest jednak to, że likwidacja szumów nie wpływa w C1 na zmniejszenie ilości szczegółów.
              Ja osobiście robię tak: RAW -> C1 bez żadnych obróbek (wyostrzanie oraz odszumianie wyłączone) -> TIFF 16bit -> PS maska wyostrzająca (w przypadku portretów np. twarz z bliska używam funkcji znajdowania krawędzi i tylko je wyostrzam - nie pojawiają się wtedy szumy w tel) -> JPEG 8bit maksymalna jakość.
              Chyba ta metoda jest najlepsza. Zdjęcia są ostre, ale bez przesady, szumy są zminimalizowane, jeśli są ;-) . Przesadzenie z ostrzeniem zdjęcia sprawia, że jest ono po prostu nienaturalne no i wychodzą szumy, których mozna łatwo uniknąć.
              Profil wszędzie sRGB.
              Pozdrawiam
              PS: w podpisie link do mojej galerii - nie jest ona bogata z powodu braku czasu ale wszystko było robione powyższą metodą

Komentarz

• Pawel Woo
                Bywalec
                • 2005
                • 177

Zamieszczone przez RobertK
                Ja osobiście robię tak: RAW -> C1 bez żadnych obróbek (wyostrzanie oraz odszumianie wyłączone) -> TIFF 16bit -> PS maska wyostrzająca (w przypadku portretów np. twarz z bliska używam funkcji znajdowania krawędzi i tylko je wyostrzam - nie pojawiają się wtedy szumy w tel) -> JPEG 8bit maksymalna jakość.
                Działam dokładnie tak samo, z dwiema uwagami:
                1. Ustawiam w C1 WB - zwykle próbnikiem
                2. Po założeniu maski w PS używam akcji, która najpierw konwertuje obraz do LAB, a wyostrzania dokunuje tylko na kanale luminancji.
                Pozdrowienia
                Pawel Woo

Komentarz

• RobertK

Zamieszczone przez Pawel Woo
                  Działam dokładnie tak samo, z dwiema uwagami:
                  1. Ustawiam w C1 WB - zwykle próbnikiem
                  2. Po założeniu maski w PS używam akcji, która najpierw konwertuje obraz do LAB, a wyostrzania dokunuje tylko na kanale luminancji.
                  Pozdrowienia
                  Dokładnie, nie rozpisywałem się po prostu. Jeśli chodzi o szczegóły to ja jeszcze po znalezieniu krawędzi na klanale Alfa bawię się troszkę poziomami aby "wyciągnąć" więcej przed wykonaniem maski na głównym kolorowym kanale.
                  Oczywiście nastawienie bieli to podstawa z tym, że ja oprócz próbnika troszkę zawsze suwakami kombinuje.
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 3798.

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

na deser polecam do przeczytania mini wykladzik ;-) w naszej szkole Canon-Board
                    tu link
                    Instagram

Komentarz

• oskarkowy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2513

Zamieszczone przez Tomasz1972
                      Capture One Pro kosztuje i to nie mało . DPP jest gratis :-)
                      Sam używam DPP i jestem zadowolony .
                      Nie żartuj.. Wersja LE jest spokojnie dostępna. A Darek zarabia na fotografii, więc to jest inwestycja (do odliczenia), a nie kasa wyrzucona w błoto.
                      Możliwości są nieporównywalne.

Do canona to albo C1, albo RSP (ciut tańsze, więcej ustawień, efekt często lepszy).
                      Jarek

Komentarz

Pracuję...